Jogsértésre készül a helyi választási iroda vezetője?

A csepeli jegyző 113 állampolgár választói akaratát hiúsíthatja meg

Csepel.info

Meggátolhatják a mozgáskorlátozottak választói szándékát – velük könnyű kitolni

Április 11-én, vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig élhet minden szavazásra jogosult a választási jogával. Míg a többség megjelenik a szavazókörökben és leadja a voksát, vannak olyan mozgásukban korlátozott idős, beteg emberek, akik nem tudnak elsétálni a szavazókörökig. A magyar jogrendszer ezért teszi lehetővé a mozgóurnás szavazást – amennyiben az ilyen állampolgárok jelzik választási szándékukat.

Csepelen azonban, ha egy Fidesz-szavazó kér mozgóurnát, azt külön kezelik. A csepeli jegyző  döntése alapján vasárnap a szavazókörök választási bizottságai dönthetik majd el, hogy élhetnek-e állampolgári jogaikkal a szavazási szándékukat mozgóurnás adatlap kitöltésével is megerősítő mozgáskorlátozottak – értesült a Csepel.info.

A kopogtató cédulák gyűjtése során több olyan csepeli választóval találkoztunk, akik jelezték, hogy mindenképpen szeretnének szavazni, de egészségügyi okokból mozgóurnát kérnek majd. Mivel az ilyen mozgásképtelen, beteg embereknek a mozgóurnás szavazás bejelentése éppen az állapotuk miatt szintén nehezükre esik, az erre szolgáló adatlapot tőlünk is megkaphatták. Ezeket az adatlapokat kitöltésük után a kopogtatót gyűjtő segítőink a Fidesz irodába hozták be – mondták el lapunknak Németh Szilárd és Borbély Lénárd országgyűlési képviselő-jelöltek.

Lapunk úgy tudja, hogy Csepelen több mint 60 ezer választóból mindössze 113 ilyen esettel találkoztak, és tekintettel arra, hogy csak a kerületbe való átjelentkezések száma megközelíti az ötszázat, ez nem mondható nagy számnak.

Mozgóurnát kért például a Fidesz frakció egy korábbi tagja, a 80. életévét is betöltött Csizmadia Karcsi bácsi, aki súlyos betegsége következtében mozgásában erősen korlátozva van, valamint felesége, aki jelenleg sajnos szintén korlátozva van mozgásában – mondta el Borbély Lénárd.

Az összegyűlt mozgóurna-igényléseket pénteken vitték be a Polgármesteri Hivatalba, ahol hosszú várakozás és fejvakarás után dr. Szeles Gábor kerületi jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője kijelentette, hogy befogadják a kérelmeket, de egy jegyzőkönyvet csatolnak mellé, hogy majd a választási bizottságok döntsék el, elfogadják-e ezeket a saját kezűleg aláírt kéréseket és megengedik-e ennek a 113 csepeli állampolgárnak, hogy akaratuknak megfelelően éljenek az alkotmányos jogukkal és részt vegyenek az április 11-i országgyűlési választáson.

Németh Szilárd és Borbély Lénárd arról tájékoztattak, hogy abban az esetben, ha Szeles Gábor vasárnap 113 csepeli állampolgárt, azok kifejezetten erre irányuló kérése ellenére megakadályozza szavazati joguk gyakorlásában, megteszik a szükséges lépéseket.

Csepel.info

18 hozzászólás “Jogsértésre készül a helyi választási iroda vezetője?” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    A Fidesz már megint csinálja a műbalhét! A jegyző úr mindössze szabályosan járt el. A választási bizottság feladata megvizsgálni, hogy az igénylő helyesen töltötte e ki a mozgóurna-igénylő kérelmet, illetve, hogy az adott személy jogosult e szavazni. Ugyanis ennek alapján állítják össze azt a külön választói névjegyzéket, amelyet a mozgóurnás szavazók írnak alá szavazás előtt.

  2. miska72 szerint:

    Gazember MSZP!
    Bár kire szavazzatok csak az MSZP-re ne!
    GAZEMBEREK!

  3. spam szerint:

    csak nem Szeles Zed Gábor személyesen?

  4. miska72 szerint:

    spam nem Szeles! Szélhámos! 😉

  5. miska72 szerint:

    A kettő nem ugyan az!

  6. Nyugi szerint:

    Legalább a közalkalmazott közszolgákat hagyná békén ez a díszes Németh-Borbély p(i)áros. Csepelen tudtommal még soha senkit nem akadályoztak meg, ha szavazni akart. Borbély és Németh, persze tegye meg a szükséges lépéseket: lépjenek le!

  7. ... szerint:

    A szélhámosnak sem kell már sokszor kaját vennie magának, hamarosan főznek majd neki is.

  8. Gigi szerint:

    Gyerekek, már megint ez az ovis beszűkültség…! Vannak szabályok: határidőre jelezni a mozgóurna igényét, megfelelő adatlapokon, meghatalmazásokkal, miegymás. És vannak tök normális emberi szándékok a joggyakorlás biztosítására, a magától értetődő törvényesség mellett. Csak az nem veszi észre, aki nem akarja… Mert sajnos vannak, akik még ott is farkast kiáltanak, ahol árgus szemek vigyázzák a törvényességet. Az efféle nemtelen módszerek miatt ábrándult ki belőletek nagyon sok jóérzésű ember…

  9. Papi szerint:

    Gigi!
    Egyetlen probléma a beírásában (ha megengedi a tegeződést akkor köszönöm), hogy a kampány végéig kell leadni a mozgóurna igénylést! Ezt nem a választási bizottságnak kell eldönteni. Az, hogy Zed megint milyen hülyeséget ír az egy dolog, a tények egy másik.

  10. Gordon szerint:

    Úgy látom, hogy egyes közpénzből fizetett emberek nem megkönnyíteni akarják, hogy az állampolgárok éljenek a szavazati jogukkal, hanem megnehezíteni. Ez szomorú.

  11. nagyapó szerint:

    zed szokásos butaságait írja. A választási bizottságnak, a jegyzőnek semmilyen mérlegelési joga nincs. A választási törvény világos:
    “A mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében – kérésére – a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi [Ve. 61. § (3) bek.]. A mozgóurna igénybevételét a szavazás napja előtt a helyi választási irodától, a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól is lehet kérni.
    Ve. 61. § (3) „… a mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében – kérésére – a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi.”
    A mozgóurnára vonatkozó igényeket, mivel az igények bejelentésére vonatkozóan nincs törvényi korlátozás, a helyi lehetőségeknek megfelelően teljesíteni kell. Az igényeket a szavazatszámláló bizottságnak kell bejelenteni és csak a szavazatszámláló bizottság rendelheti el az adott bejelentés tekintetében a mozgóurnás szavazás alkalmazását, az eljáró két tag nem jogosult. A mozgóurnás szavazáshoz alkalmazni kell a nyilvántartást, amelyben a mozgóurnás szavazás megkezdése előtt szerepeltetni szükséges azokat a választópolgárokat, akik a mozgóurnás szavazásban való részvételre jogosultak.
    Budapest, 2002. április 2.
    Dr. Ficzere Lajos
    az Országos Választási Bizottság
    elnöke
    Utolsó módosítás dátuma: 2009.02.26.”
    A hangsúly a TELJESÍTENI KELL-en van! A „helyi lehetőségeknek megfelelően” azt jelenti, hogy mérlegelhetik, mikor viszik a mozgó urnát, vagy azt, hogy az adott időben a bizottság létszáma nem eshet 3 fő alá.
    Nyugi marhaságot írt, mert a közszolgáknak KÖTELESSÉGÜK a törvényesség betartása, így őket nem a Németh-Borbély páros, hanem a törvény fenyegeti!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. miska72 szerint:

    Nyugi a közalkalmazottak munkálya is egy rakás szart ér!
    Tán te is a csepeli Önkormányzatban vagy közalkalmazott?
    Akor jobb he csandben maradsz!
    No comment!

  13. miska72 szerint:

    Akkor jobb ha csendben maradsz!

  14. miska72 szerint:

    🙂 🙂 🙂 🙂

  15. miska72 szerint:

    Nyugi nyugi itt az MSZP fog lelépni csepelen nem a fidesz!

  16. miska72 szerint:

    🙂 🙂 🙂

  17. Nyugi szerint:

    Miska72 aranyat ér az MSZP-nek. Ő az aranytartalék Mindent bele hetvenkedő Miska72! Az eredmény nem marad el, de addig is:
    Nyugi!

  18. gyalog szerint:

    Hogy? 500-an jelentkeztek át Csepelre? Kik, honnan? (Ez persze költői kérdés)
    Honnan is tudjuk, hogy Fidesz-szavazóhoz hívják az úrnát? Csak nem a listáról?… ami nincs is!

    Kilóg a lóláb, Barátaim

    Érdeklődéssel figyelem, hogy balkanizálódunk…

Itt lehet hozzászólni !