Borbély Lénárd a csepeliek jelöltje?

Csepel.info

Visszautasította Németh Szilárd vagyonköveteléseit. Ezért meghurcolták és kizárták a Fideszből. Magát polgári gondolkodású, jobboldali világnézetű csepelinek tartja. Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere, Klinghammer István professzor és Takács Mónika, a Csepeli Munkásotthon vezetője egyaránt támogatják. A Magyarországon megszokott pártos acsarkodás helyett együttműködésre törekszik. Emiatt a Németh Szilárd-féle Fidesz szerint dollárbaloldali, sorosista-gyurcsányista álcivil, dr. Dukán András baloldali jelölt szerint pedig fideszes álcivil, aki ugyanaz, mint a “nagy Fidesz”.

A Fidesz és a DK-MSZP-Momentum politikusai az álcivil bélyeg mellett azt is rásütik, hogy eltékozolta a kerület vagyonát, eladta a Kis-Duna-partot. Az összesített adatok szerint viszont 26,5 milliárd forinttal növelte Csepel vagyonát. Akkor kicsoda Borbély Lénárd?

Csepel polgármestere magyar anyanyelvű családban, a trianoni döntés során Romániához csatolt Nagyváradon született 1981. augusztus 5-én. Tehát nem Erdélyben, ahogy az ellenfelei állítják, hanem a Nagyalföld keleti szegletében, amit Partiumnak (ejtsd: Parciumnak) hívnak. Szülei kétéves korában költöztek vele Csepelre. Vagyis románul soha nem tudott, és a Securitate sem szervezhette be kétéves korában – ahogy azt Horváth Gyula, a csepeli DK korábbi elnöke állította róla.

1983 óta itt él, itt nőtt fel, végezte iskoláit, egészen az államigazgatási főiskoláig, ami után az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon dolgozott. 2002-ben Németh Szilárd és Ábel Attila hívták, hogy segítsen a csepeli Fideszben. Beállt a csapatba, segített, és 2006-ban önkormányzati képviselő lett. Nyolc év közös munka után, 2010-ben országgyűlési képviselőnek majd alpolgármesternek választották az addig csak vörösnek bélyegzett Csepelen.

Neki köszönhető, hogy nemcsak kihúzta a csődhelyzetből a csepeli önkormányzatot, de hamarosan saját forrású fejlesztéseket is tudtak indítani. 2010 őszén nősült: feleségével, Anikóval négy leánygyermek boldog szülei.

2014 tavaszán Németh Szilárd ismét indult Csepel és Soroksár képviselőjelöltjeként, de elvesztette a választást. Csepelen több mint ezer szavazattal vesztett, pedig ő volt a polgármester, a képviselő és még az akkor népszerű rezsibiztos is. Mivel listáról bejutott a parlamentbe, így polgármester már nem lehetett.

A Fideszben mindenki temette a csepeli esélyeket. Kövér László azt mondta: „Egy fogpiszkát sem tennék fel a csepeli győzelemre.” Borbély Lénárd mégis nyert. Polgármestersége alatt folyamatosan nőtt az önkormányzat vagyona, újultak meg az orvosi rendelők, óvodák, iskolák, épültek az új utak, indultak a városrehabilitációs projektek, panelfelújítások. A csepeli Kis-Duna-part ma neki köszönhetően Budapest egyik legszebb zöld Duna partja.

A Rákóczi Kertből Budapest egyik legjobb családi szabadidőparkját, a kalózhajós játszótérrel pedig az egyik legkülönlegesebb gyermekjátszóterét hozta létre. De ott van még a Tejút park és Brenner János park, a teljesen újjáépített Napközis Tábor, a Daru domb környéki sport-játszóterek, a nyugdíjasoknak ingyenessé tett strand, a nyugdíjas ház, a hajókirándulások, családi programok, koncertek sokasága is. Csepel Budapest alvóvárosából összetartó és összetartozó közösséggé vált.

Ez persze nem mindenkinek tetszett. Sőt egykori mentorából fékezhetetlen irigységet váltott ki. Németh Szilárd nem tudta elviselni, hogy már nem ő a polgármester, ezért a kerület legértékesebb ingatlanjait akarta megszerezni. Amikor erre a polgármester nemet mondott, bosszúhadjáratba kezdett, és még a baloldali ellenzéki pártokkal is összefogott.

Most Borbély Lénárd csak egy csepeli jelölt a sok közül. A 2024-es választás nagy kérdése, hogy lehet-e ezzel a múlttal a csepeliek jelöltje? Jobb- és baloldaliaké, akik az országos példákkal ellentétben nem a pártoskodást és a széthúzást keresik.

De nem csak ez dől el június 9-én. Ha nincs a polgármester mögött erős felhatalmazás és csapat, moccanni sem fog tudni. A Fidesz és a DK-MSZP-Momentum ismét összefognak ellene. Ezért kér két szavazatot a választóktól: egyet a polgármesterség folytatására, egyet pedig a képviselőjelöltjeire.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !