Retró majális a Daru-dombon

Csepel.hu

Azt mondják a csepeli rendezvényekre rendszeresen eljárók, hogy ennyi embert még nem láttak a Csepeli Retro Majálison, mint most, amelyet a Daru-dombon rendeztek május elsején.

Többnyire gyerekes családok érkeztek, de voltak ott idősebbek és kicsi gyerekek is, mindenki megtalálhatta a kedvére való szórakozást és kikapcsolódást.  A majálist a csepeli önkormányzat támogatásával rendezték meg.

A műsorok, a színes programok, a különféle játékok egyszerre folytak a helyszínen, tehát élelmesnek kellett lenni, hogy a vendégek a legérdekesebbről ne maradjanak le, de hát így is megesett, hogy lecsúsztak egy-egy előre betervezett bemutatóról. Ha a színpadon éppen egy zenés játékot adtak elő, s közben a túloldalon már kezdődött egy látványos műsorszám, gyorsan kellett dönteni, melyiket érdemes kihagyni vagy félbeszakítani. Délelőtt például egy zenés mesejáték keretében dr. Bubó rendelt a színpadon, igen ám, de a kutyások is készültek egy attrakcióval a Daru-domb tövében. Kiderült, hogy ez utóbbit később tartják meg, tehát felesleges volt a sietség, így volt idő szétnézni más helyeken. A gyerekek kedvtelését számtalan játék kielégíthette. Népszerű volt az arcfestés, a kézművesfoglalkozás, a játékház és egy mesekert, ahol talicskával lehetett gyümölcsöt gyűjteni, bábszínházast játszani vagy kosárlabdázni egy minipályán. Amott fejtörő és ügyességi játékok tették próbára a gyerekeket. Az élményvasút hordóalakú vagonjaiban nem volt üres hely, noha egész nap rótta a köröket a helyszínek között, és az utasok váltották egymást. De akkor mit szóljunk a körhintához? A kosaras változatra aránylag hamar fel lehetett jutni, de a hagyományos előtt olyan hosszú sor kígyózott, hogy a vége is alig látszott. A türelmesek kivárták a sorukat, mások odébb sétáltak, ahol a háziállatokat bámulhatták meg: sünöket, juhokat, kecskéket, csibéket, nyulakat, galambokat. A kertes házakban gyakran felbukkanó keleti sünökről megtudtuk, hogy óriási a mozgásigényük. Naponta nyolc-tíz kilométert is megtesznek, a sebességük pedig eléri a négy és fél kilométert óránként. Szerethető és hasznos állatok: mindenféle bogarat, gilisztát megesznek, de az ételmaradékokat is felfalják.

A Hagyományőrző rendőrszázad régi járművekkel vonult a Daru-dombra. Egy Moszkvics rendőrautó 1959-ből származott, de akadtak újabb típusú Ladák, amelyeket a hetvenes-nyolcvanas években használtak. A tűzszerészautó különlegessége az volt, hogy páncélozott, és a Pilisben vetették be nehéz terepviszonyokon. Kuriózumnak számított egy röntgenautó, amelyet a kilencvenes évek legelején, a pápalátogatáskor helyeztek el a zarándoklatok helyszínein. A látogatók csomagjait vizsgálták át benne. Kisebb csődület és riadalom támadt, amikor megszólaltak a szirénák: nem történt semmi különös, csak a rendőrjárművek megkülönböztető jelzésekkel hagyták el a Daru-dombot dolguk végeztével.

Előtte, pontban délben, felállították a májusfát, a színpadon pedig újabb zenés, interaktív gyerekműsorok szórakoztatták a közönséget. Aztán Orosz Gyuri humorista nevettette meg a nézőket. Természetesen nem maradtunk le a kutyabemutatóról, amelyet Nagy Vilmos, a Jókutya iskola vezetője irányításával tartottak meg. Az ebszeretők meggyőződhettek, mennyire tanulékonyak a kutyák és milyen ragaszkodással követik gazdáik kéréseit.

A majális a legnagyobb érdeklődéssel várt eseményén este hét órakor lépett a színpadra az Edda Művek zenekar, amely a hatalmas nézősereg előtt adott mintegy másfél órás koncertet.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !