Capoeira Csepelen

Csepel.hu

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Capoeira Academia Egyesület az első övesek ünnepélyes avatását és a haladók övcseréjét a Széchenyi István Általános Iskolában április 13-án.

A capoeira egy brazil tánc és harcművészeti kultúra, amely sajátos akrobatikus mozgást jelent különféle ritmusú zenére. Az eseményt meglátogatta és az egyesület tagjait köszöntötte Borbély Lénárd polgármester.

Sárközi Béla, a Capoeira Academia Egyesület egyik vezetőtanára elmondta, hogy az egyesület húsz éve működik csepeli székhellyel. Tagcsoportjaik vannak Dunavarsányban, Szigetszentmiklóson és Zuglóban. Tagjaik száma kilencven. A csepeli csapathoz mintegy harmincan tartoznak, hetente kétszer másfél órás edzést tartanak a Radnóti Miklós Művelődési Házban. A négy-ötéves gyerekektől kezdve az idősebbekig járnak a tréningekre. A capoeira mindenki számára javasolható foglalkozás, mert fizikálisan és mentálisan kedvező hatással van a művelőire. Ráadásul jó közösséget alkotnak: a tagok nemcsak az edzéseken, hanem más alkalmakkor is összejárnak. Szívesen mennek ki a szabadba, ahol az elmaradhatatlan gyakorláson kívül bográcsoznak, beszélgetnek. Gyakran felkeresik a Rákóczi Kert – Családok Parkját és az Akácfa úti kiserdőt.

A capoeira énekkel, zenével, kultúrával fűszerezett játékos harcművészet. Felnőtt szinten a harci játék részét képezik a köríves rúgások és pofonok. Miközben az ellenfelek megküzdenek egymással, az egész test mozog. Előnyt jelent, ha valaki kellően csibész: ügyesen gáncsol és képes kimozdítani az ellenfelet az egyensúlyából. Egy év gyakorlás után a kezdeti lépések sajátíthatók el, de több év elteltével magasabb szint érhető el. Évente egyszer van lehetőség az úgynevezett övcserére, amikor magasabb szint érhető el. Sárközi Béla tizenhét esztendeje űzi a capoeirát, s úgy véli, most tart az út kétharmadánál.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !