A szocialisták elherdálták, a mostani vezetés visszaszerezte

Csepel.hu

A kétezres évek elején a szocialista városvezetés a volt Görgey iskolával és a Pedagógusszállóval kapcsolatban is gyanús telekcsereügyletekbe fogott, emellett pedig egy több száz lakásos lakópark tervei is a napvilágra kerültek, melyet az iskola területére terveztek.

Dobák István – aki jelenleg a baloldali ellenzék képviselőjelöltje a körzetben – még szocialista politikusként megszavazta a Görgey iskola bezárását és eladását. A reaktivált MSZP-s az elmúlt hetekben újra a ringbe szállt a politikai küzdőtéren.

Az MSZP egykori politikusa sokat tud Csepel egykor legmodernebb iskolájáról, melynek bezárásából és kiárusításából is kivette a részét. Az iskolának az értékes telke lett a veszte. Aki esetleg nem tudná: a népszerű intézményt 1982- ben építették, majd az MSZP-s kerületi vezetés előbb ellehetetlenítette, 2003- ban bezárta, 2006-ban pedig egy – az akkori ellenzék szerint „mutyigyanús” – telekcserével eladta.

Tulajdonosok jöttek-mentek

Az önkormányzat szocialista vezetésének célja az volt, hogy eladják az ingatlant. Ezért került lakat az iskolára. Akkoriban több befektető is feltűnt a történetben, egy darabig az Ibiza Kft.-t is magába foglaló Elephant Holding cégcsoport is tulajdonosa volt a területnek, amely több száz lakást akart odaépíteni, azonban ez meghiúsult. A cégcsoport kártérítési pert indított az önkormányzat ellen, mondván, félrevezették őket. Kártérítést végül nem kaptak, viszont a tulajdonosok változtak, de az épület rendbetételével, karbantartásával ‒ a többszöri hatósági felszólítás ellenére ‒ nem foglalkozott senki. Az udvarokat az évek alatt belepte a gaz, termeiben, folyosóin hajléktalanok és drogfogyasztók tanyáztak, elszaporodtak a patkányok. A szocialistákat váltó új városvezetésnek hétmillió forintért kellett világítást fejleszteni a romhalmaz mellett, mert nem mertek hazamenni az emberek. Ugyanerre a szomorú sorsra jutott a Pedagógusszálló, amelyet az önkormányzat szocialista vezetése szintén szeretett volna értékesíteni még 2004-ben, de ez akkor meghiúsult.

Visszavenni, ami a csepelieké

Az új városvezetés közben igyekezett visszaszerezni az elherdált ingatlant. Nem volt könnyű dolguk. Már csak azért sem, mert az akkori tulajdonos csődbe ment. A bezárt és lakópark céljából eladott Görgey iskola épületét végül 2017-ben sikerült a Borbély Lénárd vezette önkormányzatnak visszavásárolnia. A vételárat, a bruttó 58 millió forintot hamar át is utalta az önkormányzat ügyvédi letétbe. Erre azért volt szükség, mert azok a tulajdonosok, akiknek a korábbi szocialista városvezetés eladta az ingatlant az ott élők tiltakozása ellenére, nem nyugodtak bele abba, hogy felszámolták a cégüket és eladásra került az épület. Ezért az utolsó pillanatban pert indítottak, ami megterhelte az ingatlant. Ez azt jelentette, hogy ameddig a per le nem zárult, addig nem kezdhették el a terület rendezését, az épület elbontását. Nem könnyített a helyzeten az sem, hogy 2018-ban, az akkor még MSZP-s Dobák István, ellenzéki képviselőtársaival együtt nem támogatta a bontás feltételeinek megteremtését, és a munkákhoz szükséges költségvetést sem szavazta meg. Az ügyet végül sikerült lezárni, és az önkormányzat birtokba vette a területet. A bontást 2019 márciusában kezdték meg. Miután rendezték a környéket, közösségi tervezés útján, a csepeliek bevonásával döntötték el, hogy egy közösségi park lesz a volt épület helyén, amelyet az 1956-os hősről, Wittner Máriáról neveztek el. A park névadó ünnepsége 2022. október 23-án volt.

Tiltakozni az ellen, ami nincs

Közben kiderült: Dobák István, a több száz lakásos lakópark-beépítést annak idején szocialista politikusként (azóta őt furcsa körülmények között, 2019-ben kitették a pártból) még gond nélkül megszavazó expártember most minden jel szerint egy állítólagos lakópark tervei ellen küzdene és védené meg a csepelieket a momentumos Dukán András polgármesterjelölttel együtt. Úgy tudjuk, nem ez a helyzet: lapunk megkereste a tulajdonost, aki elmondása szerint egy zárt, fizetős parkolót tervez a területre.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !