Óvodapedagógusok: Egyedülálló béremelés Csepelen

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat november végén – Borbély Lénárd polgármester javaslatára – az országban egyedülálló óvodapedagógusi béremelésről döntött. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, melynek értelmében bruttó 640 ezer és 744 ezer forint közötti sávban lesz az óvodapedagógusok alapbére.

A bérrendezés a 2024-es költségvetés elfogadásával lépett életbe, melyet március 14-én szavazott meg a csepeli képviselő-testület. A béremelés jelentőségéről, fogadtatásáról és a pedagógushiányról is beszélgettünk Hirholczné Faragó Tündével, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvodák Igazgatójával.

„A csepeli óvodákban az elmúlt három-négy évben a gyermeklétszámmal párhuzamosan csökkent az óvodapedagógusok száma. Azok a kollégáink, akik negyven éve a pályán vannak, lassan nyugdíjba vonulnak, a fiatalabb generáció számára pedig sajnos nem lett vonzóbb ez a pálya. Korábban ösztöndíjprogramokkal, különféle juttatásokkal próbálkoztunk, önkormányzati lakást kínáltunk, de ez sem tűnt elegendőnek, a 25- 40 fős pedagógushiányt ez sem orvosolta, csökkentette” – hangsúlyozta Hirholczné Faragó Tünde. Kiemelte, bár néhány nyugdíjas óvodapedagógus visszatért, hogy ellensúlyozza a létszámhiányt, de látható volt, hogy ez hoszszú távon nem nyújt megoldást. Ezért az önkormányzattal karöltve megpróbáltak hatékony koncepciót kidolgozni annak érdekében, hogy a fiatal óvodapedagógusok szívesen jöjjenek a kerületbe dolgozni. „A bérfejlesztést szerettük volna úgy megvalósítani, hogy az kiemelkedő legyen országos szinten is. A gyakornokok bérét a duplájára emeltük, amely bruttó 640 ezer forint lett és ehhez mérten alakul az évek száma után járó díjazás is. Ezenfelül kidolgoztunk egy modellt, melyben az idősebb, már régóta a pedagógusként dolgozók teljesítményét ismerjük el. Ez háromévenként tízezer forintot jelent, így, ha valaki húsz évet dolgozott, akkor hatvanezer forint pluszjuttatásban részesül az alapbérén túl” – magyarázza Hirholczné Faragó Tünde.

A kormány is döntött, idén 2024 januárjában megemelte az óvodapedagógus gyakornoki alapbért, amely 528 ezer forint lett. Csepelen ez jelenleg 112 ezer forinttal magasabb. „Ez a fajta bérfejlesztés a kerületben dolgozók megbecsülésén, megtartásán túl reményeink szerint beindít egy pozitív folyamatot, melynek hatása hamarosan érezhető lesz. Már elindult a mozgolódás, nyár végétől pedig várhatóan egyre többen jelentkeznek a betöltetlen állásokra”‒ tette hozzá. A béremelés jelentőségéről kérdezve Hirholczné Faragó Tünde elmondta, az óvodapedagógusok hihetetlen örömmel fogadták, hogy megvalósult a bérfejlesztés. „Ez egy megtartó erő, hisz azok a kollégák, akik eddig minden nehézség ellenére kitartottak, nemcsak szakmailag, de anyagilag is elismerést, megbecsülést kapnak. A csepeli óvodapedagógia és SNI-ellátás országosan jó hírű, mintaértékű munka folyik. Bízom benne, hogy az újonnan csatlakozó óvodapedagógusok tovább viszik mindazt a tudást, tapasztalatot, amit a korábbi generációk felhalmoztak és tovább adják azt a gyerekek fejlesztésének, nevelésének érdekében.”

Óvodapedagógusokat kérdeztünk a bérrendezésről

Katona Zsófi hét éve dolgozik óvodapedagógusként a Népművészeti‒Kézműves és Német Nemzetiségi Tagóvodában. „Bevallom, nem a vonzó fizetés miatt választottam ezt a hivatást, hanem a gyerekek iránti szeretet motivált. A mostani, példaértékű béremelés lehetővé teszi, hogy gördülékenyebben teljenek a mindennapjaink, jobban tudjuk tervezni a jövőt. Lehetőséged ad arra, hogy magabiztosabban, nagyobb mértékben a munkámra koncentráljak, ami jobb minőségű nevelést, odaadóbb gondozást eredményez. Összességében a magasabb fizetés hozzájárul a kiegyensúlyozottabb és teljesebb élethez, szakmai és személyes téren is.”

Szűcsné Gál Etelka, általános igazgatóhelyettes, a Csodakút Bázisóvoda tagintézmény-igazgatója: „A szakmájában több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégák nevében is mondhatom, hogy az óvodapedagógusok körében végrehajtott kimagasló szintű béremelés méltó elismerése a csepeli gyermekekért végzett odaadó munkánknak. Az elmúlt években nagy kihívást jelentett, hogy meg tudjuk őrizni a szakmai munka színvonalát a nagy számú óvodapedagógushiány mellett, de elmondhatjuk, hogy az ágazat szakmai hírnevén nem esett csorba. Úgy gondolom, hogy az óvodapedagógusi hivatást a csepeli önkormányzat kiemelten támogatja. Jó itt óvodapedagógusnak lenni.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !