Elfogadták a csepeli önkormányzat költségvetését

Csepel.hu

A csepeli képviselő-testület független, fideszes és ellenzéki szavazatokkal, 14 igennel és 4 nemmel fogadta el az önkormányzat 2024-es költségvetését.

Március 14-én az önkormányzat működtetése ellen szavazott Balogh Ernő, Czibulyáné Szonday Szilvia, Makray Barbara és Zupkó János, akik ezzel Németh Szilárd akaratát teljesítették.

A február 22-én megtartott testületi ülésen még együtt utasította el az ellenzék és a rezsibiztoshoz hűséges négy politikus a költségvetést. Az ellenzék szerencsére belátta, hogy a kerületnek működnie kell, és ehhez Németh Szilárdban nem találnak partnert. Borbély Lénárd polgármester a testületi ülés előtti hetekben és napokban személyesen és együttesen is újra egyeztetett a képviselőkkel, és gyakorlatilag minden javaslatukat befogadta a költségvetésbe. Nagy volt a tét, hiszen Csepel működése és további fejlesztése forgott veszélyben.

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli frakcióvezetője és az ellenzék polgármesterjelöltje február 22-én még a fővárosi önkormányzat feladatait akarta elvégeztetni a csepeli önkormányzattal, ám a tárgyalások közben megértette, hogy lehetetlen helyi szinten átvállalni a fővárosi fejlesztéseket. Most az ülés elején jelezte, hogy bár valóban elfogadták a javaslataikat, ez nem az ellenzék költségvetése. Szerinte korábban nem folytak egyeztetések, de végre sikerült kompromisszumra jutni, s ezt a párbeszédet kell folytatni a jövőben. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kerület vezetésében változásra van szükség, mert csak az képes igazi fejlesztéseket elérni Csepelen. Ezt a döntést majd a választóknak kell meghozniuk júniusban – fejtette ki.

Borbély Lénárd megjegyezte, hogy a személyes egyeztetések már januárban elkezdődtek, s az ellenzéki javaslatokat már akkor beemelték a költségvetésbe. Törekvése mindig a békés megegyezésre irányult. Kovács Dávid Attila független képviselő eredményként említette, hogy folytatódik a panelprogram, amely eddig is sikeres volt, hiszen számos társasházat korszerűsítettek. A mostani költségvetésben erre a korábbi száz helyett százötven millió forintot irányoztak elő. Pákozdi József alpolgármester örömmel nyugtázta, hogy az éves költségvetésben Háros fejlesztésére százmillió forintot költenek, amire az elmúlt három ciklusban még sosem volt példa. Szuhai Erika fideszes képviselő emlékeztetett rá, hogy a februárban leszavazott költségvetés is a csepeliekről szólt, ezért ő maga is megszavazta azt. A 2006–2010-es ciklusban – még ellenzékben – azért nem szavazták meg a költségvetést, mert az önkormányzat 4,5 milliárdos hián – nyal, napi gondokkal küzdött. A mostani önkormányzat pénzügyi helyzete azonban stabil. A Németh Szilárd utasításait követő négy fideszes képviselő nem szólalt fel, nem magyarázta meg elutasításuk okát.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !