Megemlékezés és családi programok Csepelen március 15-én

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Görgey Artúr téren, ahol egész napos családi programokkal is várták a csepelieket.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ünnepi beszédében elmondta, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, eszméje örökre ott maradt a magyarok lelkében.

– Fejet hajtunk az akkori magyarok bátorsága, hazafiassága és szabadságszeretete előtt, akik tudtak bátrak lenni és a reménytelenségből reményt kovácsoltak – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, ebben a mai, bizonytalan, háborúkkal teli világban is akarnunk kell a boldog és biztos jövőt. Kitért arra, hogy a csepelieknek is fontos a múlt és a biztos jövő. – Olyan közösség jött létre Csepelen, amelynek fontos a tisztesség, a becsület a szeretet, és fontos a lakóhelyünk fejlesztése – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, félre kell tenni az egyet nem értést, és a csepeliek közös érdekeit szem előtt tartva kell dolgoznia mindenkinek, amelyben elvtelen megalkuvásnak nincs helye.
A beszéd után koszorúkat helyeztek el a Petőfi-szobornál, amelyet az ünnep tiszteletére a csepeli óvodások saját készítésű nemzeti színű zászlókkal díszítettek fel. A csepeli önkormányzat nevében koszorút helyezett el Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József alpolgármesterek. Takács Krisztián (MSZP) Dukán András Ferenc (Momentum) Várkonyi András (Demokratikus Koalíció) önkormányzati képviselők és Paál Géza, a csepeli DK elnöke közösen koszorúzott a csepeli DK, MSZP és a Momentum Mozgalom nevében. Koszorút helyezett el Kovács Dávid Attila és Tóth Sándor független önkormányzati képviselők. Ezt követően a Csepeli Görög Önkormányzat, a Csepeli Német Önkormányzat, a Csepeli Örmény Önkormányzat, a Csepeli Román Önkormányzat, a Csepeli Ukrán Önkormányzat, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Köre, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület, a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Vitézy Rend nevében helyeztek el koszorúkat.
A március 15-i csepeli hagyományokhoz hűen sor került a Csepel Szolgálatáért-díj átadására. Az elismerés annak a természetes vagy jogi személynek, szervezetnek adományozható, aki, vagy amely kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és mozdította elő az önkormányzati feladatok végrehajtását, a kerület polgárai ügyeinek intézését, a köz szolgálatát, az intézményi célok eredményes teljesítését. A képviselő-testület döntése értelmében Csepel Szolgálatáért-díjban részesült Dr. Hajnal Márton, Dr. Póta György, Tengelicsné Pénzes Margit, Kaltenecker Gábor, a Dél-Csepel Polgárőr Egyesület, Sztancsikné Losonci Tímea, Illés Zoltán, Vargáné Andrási Edit, az Agenor Civil Állatvédő Egyesület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

Az ünnepi megemlékezés után a nemzeti ünnephez kapcsolódó családi programokkal várták az érdeklődőket. A színpadon többek között a Mátyás Király Általános iskola diákjainak ünnepi előadását és Gyermekkórusának műsorát, valamint a Kokányok Táncegyüttes néptáncbemutatóját tekintettük meg.
A mogyoródi Sándor-huszárok sátránál lovas hagyományőrzőkkel találkozhattak a kilátogatók, a Betyártanoda nevű sátornál pedig 19. századi fegyverekkel ismerkedhettek. Akinek alkotni támadt kedve, az készíthetett bőrtarisznyát, kokárdát, festhetett lófigurákat, írhatott lúdtollal és betekintést nyerhetett a fazekas vagy a kovács mesterségekbe is. A kézműves foglalkozások mellett népi játszóház is várta a gyerekeket, akik számtalan ügyességi játékot próbálhattak ki. A nap zárásaként Homonyik Sándor és Vikidál Gyula adott koncertet.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !