Házhoz megy a múzeum Csepelen

Csepel.hu

Rendhagyó és különleges történelemórán vehettek részt a Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai március 1-jén.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán részleteket nézhettek meg A szovjet sztori című dokumentumfilmből, majd Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Szűk Balázs történelemtanár beszélgetett a korszakról.

„A gyerekek számára úgy lehet érdekessé tenni a történelmet, ha a múltat a jelenhez kötjük, ezt pedig olyan eszközökkel tesszük, amelyekkel könnyen feleleveníthetők a régi korok. Főként grafikák, fényképek, mozgóképek segítségével mutatunk be egy-egy korszakot, a gyerekek figyelmét változatos ismeretekkel próbáljuk lekötni” – mondta Szűk Balázs történelemtanár, a program szervezője. A rendhagyó történelemóra és a vándorkiállítás kapcsán Balogh Gábor történész lapunknak elmondta, tavaly született meg az ötlet, hogy a Terror Háza Múzeum két korábbi időszaki kiállítást hordozható formátumban is elkészítsék, s így juttassák el valamennyi magyarországi közoktatási intézménybe.

„Csepelre most a Gulag és a Gupvi áldozatainak történetét bemutató kiállításunkat hoztuk el, de van egy 1956-os tárlatunk is. Elsősorban emberi sorsokon keresztül láttatjuk a történelmet. Nem a nagybetűs részeket emeljük ki a történelemkönyvekből, hanem olyan élettörténeteket mesélünk el, amelyek fiatalokkal estek meg. Bár ezek a példák felkavarók, de segítenek átélni a történelmet, és segítenek abban is, hogy megbecsüljük a mai világot.”

A tárlat március 22-éig, hétköznap 8 és 16 óra között bárki számára megtekinthető.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !