Költségvetési egyeztetés Csepelen

Csepel.hu

Elkészült Csepel új büdzséjének tervezete, melynek kapcsán a napokban egyeztetésre hívta a csepeli pártok frakcióvezetőit és a független képviselőket a csepeli polgármester.

Borbély Lénárd a megbeszélés elején elmondta: a biztonságot és a stabilitást helyezték előtérbe az új költségvetés megalkotásakor, és több mint ezerötszáz dolgozónak kívánnak tizenöt százalékos béremelést adni.

Miközben a kormánypárti frakció távol maradt, az ellenzéki frakcióvezetők nem emeltek szakmai kifogásokat a költségvetéssel kapcsolatban, ugyanakkor jelezték: politikai okokból nem fogják megszavazni azt, veszélybe sodorva ezzel az emberek béremelését. Az egyeztetésen Horváth Gyula DK-s, majd Dukán András Ferenc momentumos politikus szólalt fel. A DK frakcióvezetője az elutasítás okát nem részletezte. Dukán András már igen: azért nem akarják támogatni a költségvetést, mert a csepeli önkormányzat nem vállalja át – többek között ‒ a fővárosi önkormányzat feladatait: a gerincút, a Corvin-csomópont, valamint a fővárosi P+R parkolók megépítését. Fontos leszögezni, hogy Dukán olyan milliárdos beruházásokat akar elvégeztetni a csepeli önkormányzattal, amelyet a pártja által is támogatott Karácsony Gergelynek kellett volna. Mindez felveti annak a lehetőségét, hogy a csepeli Momentum már a főpolgármesterben sem bízik, hogy el tudná végezni a hatáskörében meglévő feladatokat. Negatív hozzáállásuk azért volt furcsa, mert januárban még a költségvetés azonnali megtárgyalását és elfogadását követelték. A Fidesz‒DK‒MSZP‒Momentum ellenszavazása miatt egyelőre a 2023-as évi költségvetést sem sikerült lezárni. (Nem lehet 2024-es költségvetés a 2023-as lezárása nélkül.) Emellett a csepeli óvodapedagógusok példa nélküli béremelése, a kerületi szakrendelő működtetése vagy épp a csepeli családok, társadalmi és civil szervezetek támogatása csak akkor valósulhat meg, ha van elfogadott költségvetése a kerületünknek. Ez minden megválasztott önkormányzati képviselő erkölcsi kötelessége, illetve felelőssége is. Az egyeztetésen a Fidesz nem vett részt. A vitából kiderült: a DK‒MSZP–Momentum frakciók javaslatait azért is nehéz beépíteni a költségvetésbe, mert a forrásmegosztás során a főváros minden évben megkapja azt a pénzt, amit a csepeli fejlesztésekre kellene fordítania. Ha a csepeli önkormányzat kezd bele ezekbe a fejlesztésekbe, akkor lényegében duplán fizetnek érte a csepeliek, és joggal merül fel a hűtlen kezelés gyanúja. Abban az esetben lehet komolyan foglalkozni az ellenzéki felvetésekkel, ha a fővárosi forrásmegosztásból előzetesen levonják ezeket az összegeket, vagy a csepeli önkormányzat visszaszámlázza az elvégzett munkát a fővárosnak. Kérdés azonban, hogy ebben az esetben fizetne-e a főváros, ha már magától nem végzi el a feladatát. Borbély Lénárd polgármester arra is felhívta a képviselők figyelmét, hogy az említett fővárosi fejlesztések költsége többszörösen meghaladja a csepeli költségvetés főösszegé.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !