A Magyar Kultúra Napja Csepelen

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat szervezésében Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, Csepel díszpolgára Márai-estjén vehettek részt a jelenlévők a Szabó Magda Közösségi Térben.

Az előadáson közreműködött Szabó Dániel cimbalomművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató.

A közönséget Borbély Lénárd polgármester köszöntötte.

Utalt rá, hogy a magyar kultúra egyidős a magyarságunkkal. Ezeréves örökségből meríthetünk, és rengeteg dologra lehetünk büszkék, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa és a világ kultúrájának. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Ezen a napon egy lélekfelemelő kulturális programmal emlékezünk évezredes hagyományainkra, gyökereinkre és múltunkra. Az önkormányzat nem csak most, hanem egész évben várja az érdeklődőket a színes kulturális programjain.

Hirtling István Márai Sándor írásaiból idézett részleteket, amelynek központjában a szerelem, a férfi és a nő kapcsolata állt. Az író ezzel kapcsolatos legfontosabb fogalmai ezek voltak: krízis, falak, gyöngédség, különbözőség, bizonytalanság, boldogság, és végül is miért nem vagyunk boldogok? A nemek kapcsolatában lévő ellentmondás érhető tetten, hogy „a frigyet a mennyekben kötötték, de a házasok a földön élnek”. Márai hitét jelzi ugyanakkor ez a mondata: „A szerelem örök, emberfeletti és titokzatos erejével megszünteti a magányt, eloszlatja a távolságot két ember között, lebont mindenféle mesterséges falat”.

Hagyományosan január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját 1989 óta, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !