Sváb bál Csepelen

Csepel.hu

A Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete és a Csepeli Német Önkormányzat 32. alkalommal rendezte meg a német nemzetiségi műsoros estet és sváb bált az ÁMK tornacsarnokban szombaton.

A megjelenteket, köztük a kerület elöljáróit Kaltenecker Antalné, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke köszöntötte. A műsoros estet és bált Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

Köszönettel illette a Kaltenecker házaspárt és mindazokat, akik megszervezték a hagyományos csepeli sváb bált. A svábok a legerősebb nemzetiségi kisebbség a kerületben. A rendezvény közösségformáló erejével kiváló alkalom a magyarországi német kultúra ápolására, az itt élő svábok identitásának és hagyományainak megőrzésére.

Kaltenecker Antalné házigazdaként szólt a csepeli svábok törekvéseiről, a német nyelv oktatásának népszerűsítéséről, kulturális örökségük és hagyományaik ápolásáról, a jó kapcsolatok kiépítéséről más nemzetiségi kisebbségekkel és a külföldi német nyelvű közösségekkel. Tevékenységükbe bevonják a régióban élő más sváb családokat és társaságokat. A mostani csepeli bálra német nemzetiségi kultúrcsoportok és vendégek érkeztek Erzsébetről, Soroksárról, Dunaharasztiból, Taksonyból, Kerepesről, Diósdról, Üllőről, Váchartyánból, Szomorról. Külön öröm, hogy az egyesület létszáma, illetve a velük rokonszenvezők, segítők száma is folyamatosan nőtt az utóbbi időben, és egyre több fiatal vesz részt a bálon. A német hagyományok ápolását nemcsak a svábok, hanem a velük szimpatizálók is fontosnak tartják. Kaltenecker Antalné köszönetet mondott a csepeli önkormányzatnak azért a támogatásért, amelyet a műsoros est és sváb bál megrendezéséért nyújtott.

A köszöntők után a kerületi oktatási intézmények gyermekeinek és fiataljainak műsoros bemutatója következett. Először a Csodakút Egyesített Óvoda népművészeti, kézműves és német nemzetiségű tagóvodájának gyermekei léptek a közönség elé, akik népviseletbe öltözve, nagy sikerrel mutatták be jól koreografált táncaikat. Ezután az Eötvös József Általános Iskola első, második, harmadik és negyedik osztályos tanulóinak fellépése következett, akik szintén nagy tetszést arattak táncaikkal. A csepeli német gyermek és ifjúsági tánccsoport táncosainak bemutatója lelkes tapsvihart váltott ki. A hagyományos és látványos palotás táncot is ők járták. Róluk azt is érdemes tudni, hogy idén ünneplik megalakulásuk harmincadik évfordulóját. Színre léptek a soroksári öregtáncosok, majd a dunaharaszti Lustige Schwaben tánccsoport, amelynek vezetője Lászlóné Balázsovits Magdolna, a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A műsoros bemutatók után sokan tánccal vigadtak, ettek, ittak, mulattak, beszélgettek, megosztották családi és baráti élményeiket egymás közt. A zenéről a Lustige Musikanten együttes gondoskodott, amely a kilencvenes évek elején, az első csepeli sváb bálok egyikén alakult meg.

Soha ennyien, mintegy nyolcszázan vettek részt a farsangi mulatságon, amely Csepel immár legnagyobb bálja évek óta.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !