Hajómakett kiállítás Csepelen

Csepel.hu

Nemzetközi hajómakett-kiállítással egybekötött hajómodellversenyt rendeztek a Királyerdei Művelődési Házban, ahol mintegy 120 hajómakettet tekinthettek meg az érdeklődők.

Az önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvény megnyitóján Borbély Lénárd polgármester és egyben a rendezvény fővédnöke elmondta, elismerését fejezi ki azoknak, akik éveken át is képesek dolgozni egy maketten.

Hozzátette, a rendezvénnyel tovább szélesedett a csepeli kiállítások színes palettája. Az eseményt a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 75 éves jubileumát ünneplő Modellező Szakosztálya szervezte, amely a Weiss Manfréd Művek területén, az ország első szakmunkásképző intézetében alakult meg, és ma is jelentős szerepet játszik a magyarországi élethű hajómodellező sportban. Gulyás József, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, küldetésük, hogy minden fiatalt megismertessenek az alkotás örömével. „A modellezés során fejlődnek a motorikus készségek, meg lehet tanulni festeni, ragasztani, esztergálni, összetett technológiákkal dolgozni. Amikor a gyerekek először megtapasztalják, hogy létre tudnak hozni egy hajómodellt, elhiszik, hogy ezután bármit képesek megalkotni” – mondta az igazgatóhelyettes, aki hozzátette, szeretnék a 2025-os hajómodellező világbajnokság rendezését megpályázni. A csepeli intézmény hazánk egyetlen középiskolai modellező szakosztálya. A versenyen több egykori diák is indult, mint például Füzi Márton, aki informatikusnak tanult, de a középiskolában magával ragadta a hajómodellezés is. „Szerencsés helyzet, ha a megépítendő hajót egy múzeumban meg tudjuk tekinteni, vagy fotók is rendelkezésre állnak róla. A makettezésben az a legnehezebb, amikor ezek hiányában csak egy felül- és oldalnézeti tervrajz alapján kell minden részletében megalkotni a hajót” – mondja Márton. A versenyen harmincnyolc modellező versengett élethű hajóival az arany, ezüst és bronzfokozatokért. Rőde Sándor pontozóbíró kérdésünkre elmondta, a nemzetközi zsűri közös megegyezéssel dönt a pontszámokról. Az a hajó, amelyik eléri a 95 pontot, arany fokozatot szerez, így több hajó is nyerhet aranyérmet.

A kiállítás anyagát nemcsak a vizsgára nevezett alkotások képezték, összesen 120 modellt – történelmi hajókat, evezős és vitorlás hajókat, világháborús csatahajókat, motoros meghajtású hajókat – csodálhattak meg az érdeklődők.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !