Kiss Katalin kiállítása a Csepel Galériában

Csepel.hu

Kiss Katalin textilművész munkáiból nyílt kiállítás a Csepel Galériában. A tárlat címe: Álljunk meg egy kicsit!

„A cím egyrészt arra utal, hogy a befogadónak többször kellene megállni, nyitott szemmel járni, nézelődni, mert a mai világban kimarad az életünkből a művészetekkel való találkozás.

Másrészt pedig arra, hogy egy nagy változás történt az életemben. Abbahagytam a tanítást a Kisképzőben, úgy döntöttem, mostantól egyéni munkáimra koncentrálok. Ez a mostani kiállítás visszatekintés, életmű-kiállításnak is nevezhető, régi és új munkáim is megtalálhatók itt” ‒ mondta Kiss Katalin.

A művész sokoldalúságát mutatják régi konyhai falvédőket idéző munkái is, melyeket formavilágukban, tartalmukban teljesen megújított, maivá tett, szövegükben azonban eredetiek maradtak. E falvédőket a párizsi Cluny Múzeumban található XVI. századi kárpitsorozat, a Hölgy egyszarvúval inspirálta. „Falvédőim visszatérő szereplői a hölgy, az egyszarvú és az eredeti kárpiton szereplő apró állatok. Az egyszarvú a tisztaság, a hűség szimbóluma, olyan erények, amelyek egyre inkább hiányoznak a világból. Sokféle technikával dolgozom, mindig az adott gondolathoz, munkához igazítom” – mondta a művész. Kiemelte, első komolyabb egyéni kiállítása is a Csepel Galériában volt 2002-ben. Többnyire csoportos kiállításokon vett részt, ritkán rendez egyéni tárlatot, főként ilyen összegzőt, nagyobb lélegzetvételűt. A megnyitó kapcsán Málik Irén Ferenczy Noémi-díjas textilművész is méltatta Kiss Katalint. Sokoldalú, nagy tehetséggel megáldott művésznek nevezte, akinek a munkássága a magyar textilművészetben kiemelkedő, meghatározó szerepet tölt be. Munkái átfogó betekintést adnak a különböző technikák, anyagok, műfajok világában, a falikárpitoktól a hímzett falvédőkön keresztül a minitextilekig, színes, ötletes maszkokig. A sokoldalúság mellett az igényesség, az anyagok ismerete, szeretete, és az egyediség, a sajátos humor jellemző. Fali textiljein igazi bravúr, ahogy a fényekkel játszik. De minden alkotása előtt érdemes megállni, gyönyörködni, vagy épp elgondolkodni.

A kiállítás december 15-éig tekinthető meg, hétköznapokon 9 és 16 óra között (pénteken előzetes bejelentkezéssel), Csete Balázs u. 15., tel.: 06-1/278-0711.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !