Lakossági fórum az Arany János utca felújításáról

Csepel.hu

Tervezőkkel, kivitelezőkkel és a városfejlesztés munkatársaival tartott lakossági fórumot Borbély Lénárd polgármester az Arany János utca felújításáról a Herman Ottó Általános Iskolában.

A csepeli polgármester elmondta, az elmúlt egy évtizedben önkormányzati forrásból és kormányzati támogatásból több tízmilliárd forintból épültek és újultak meg kerületi utak.

Az Arany János utca felújítására 665 millió forintot különített el a testület, így ez teljes mértékben önkormányzati forrásból valósul meg. A beruházás az utca teljes szakaszát, azaz 534,3 métert érint. Az utca nemcsak kétrétegű aszfaltburkolatot kap, hanem mindkét oldalán zöldfelületet alakítanak ki, a zöldfelülettel határolt járdaburkolat kerti szegéllyel zárják le. Az útépítés mellett a csapadékvíz-elvezetés is része a terveknek: szikkasztó blokkokat és vízelvezetési tárgyakat helyeznek el. A polgármester hozzátette, amióta testületi tag, sok levelet kapott az utcában lakóktól, így ismeri a problémáikat, hogy milyen régóta szeretnének aszfaltos utat. Elmondta még, amióta 2013-ban egyirányúsították az utcát, csillapodott annak forgalma, ezen a beruházás nem fog változtatni.

A tervek szerint az utca sebességhatára a jelenlegi 30 km/h-ról 50 km/h-ra változna. A fórumon jelenlévők azt a kérést fogalmazták meg az önkormányzat felé, hogy maradjon meg a 30 km/h-s sebességkorlátozás. A polgármester elmondta, ez forgalomtechnikai kérdés, nem műszaki, és hozzátette, nem látja akadályát, hogy az utca a harmincas övezetben maradjon.  A beruházás felelős műszaki vezetője elmondta, ez úgy valósulhat meg, ha a környező utcákat is bevonják a harmincas övezetbe, és a beruházás után az egész zónát újra meg kell terveztetni, majd jóváhagyatni a Budapest Közút Zrt.-vel. A jogszabályi változások miatt a fekvőrendőrök telepítése is csak így történhet meg.

Csepeli út – Erdősor utca – Arany János utca kereszteződése
A polgármester közölte azt is, hogy hamarosan kezdődik a Csepeli út – Erdősor utca – Arany János utca csomópontjának tervezése, amely nem része az Arany János utcai beruházásnak. A polgármester emlékeztetett, ez fővárosi feladat, az önkormányzat mégis saját hatáskörben, önkormányzati forrásból építi át a kereszteződést, mert a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatra Csepel nem számíthat. A fenti útkereszteződésnél két forgalomtechnikai megoldás képzelhető el: vagy körforgalmat alakítanak ki vagy lámpákat telepítenek.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !