Hatvanöt éves a Csepp-Csepel Táncegyüttes

Csepel.hu

Ebből az alkalomból ünnepséget rendeztek a Csepeli Munkásotthonban, amelyen köszöntőt mondott Borbély Lénárd polgármester és Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány elnöke.

Az évfordulón kiállítást rendeztek a táncegyüttes elmúlt 65 évének emlékeiből a Munkásotthon aulájában, amelyet október végéig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A színházteremben a táncosok gálaműsort mutattak be a telt házas közönségnek, majd Takács Mónika, a Munkásotthon igazgatója adott át emlékplakettet és jutalmakat.

Borbély Lénárd utalt rá, hogy Csepelnek számtalan értéke van: ezek közé tartozik a Munkásotthon épülete, amelyet hamarosan felújítanak, de a Csepel Táncegyüttes több évtizedes tevékenysége szintén a mi közösségi értékünk. A táncosok között nemcsak utánpótláskorú gyerekek, fiatalok, hanem felnőttek és még idősebek is találhatók, akik a csepeli kulturális életet színesítik. Köszönet jár nekik, valamint a velük foglalkozó pedagógusoknak, mindazoknak, akik életben tartották a hagyományt és vitték a városrészünk jó hírnevét idehaza és külföldön. Folytatni és fejleszteni kell a jó együttműködést az önkormányzattal, minden csepeli lakossal.

Nagy József, aki korábban maga is nyolc éven át a táncegyüttes vezetője volt, meghatottan emlékezett a kezdetekre, amikor azt a célt tűzték ki, hogy megőrzik a magyar néptánc hagyományait. Ezt hittel és nagy elkötelezettséggel tették. A Munkásotthon az az épület, amely otthont adott a táncosoknak, és ahol a mai napig próbálnak, gyakorolnak a tagjaik. Családias a légkör, meghitt a hangulat. Az óvodáskorú gyerekektől az idősebb korosztályig különféle csoportokban lépnek fel a táncosok, akik rengeteg fesztiválon, külföldi fellépéseken értek el sikereket.

A táncegyüttes 1971-ben elnyerte a “Kiváló együttes” címet, 1973-tól pedig a szakmai minősítéseken arany fokozatot ért el és kiérdemelte a “Szocialista kultúráért” kitüntetést is. 1958-1981 között Vida József volt az együttes művészeti vezetője. 1973-ban alakult meg a Kis-Csepel, 1979-ben pedig a Csepp-Csepel Táncegyüttes Varga Edit és Kreiszné dr. Paál Sára vezetésével, akik az együttes utánpótlását adják. E két együttes megalakulásuk óta a magyar gyermeknéptánc mozgalom élvonalához tartozik. 1998-ban pedig létrejött a Csepeli Öregtáncosok együttese, a CSÖTE.

A Csepel Táncegyüttes ma is feladatának tekinti, hogy a térségben élő fiatalokat a szabadidő hasznos eltöltés mellett a hagyomány szeretetére nevelje, hogy az itt megszerzett képességükkel, tudásukkal Csepel és környékének kulturális életét gazdagítsák. Az együttes nemcsak a kerület, hanem Dél-Pest és a Csepel-sziget kulturális színfoltja is, hiszen a térség legnagyobb múlttal rendelkező magyar néptánccal foglalkozó amatőr művészeti együttese. Folyamatosan bővülő repertoárján Magyarország szinte valamennyi tájegységének táncai, a határon túli magyar folklórból pedig az erdélyi táncok szerepelnek. Koreográfiáit fiatal tehetséges táncművészek, meghívott koreográfusok készítik. Az együttesvezetők nagy gondot fordítanak a színpadi megjelenésre, jelmezekre, amelyet hitelesség és igényesség jellemez. Rendszeres résztvevője a magyarországi szakmai megmérettetéseknek.

Takács Mónika igazgató a szakmai munka elismeréseként emlékplakettet adott át Kreiszné dr. Paál Sárának és Varga Editnek, a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel, valamint Teski Zoltánnak, a Csepel Táncegyüttes vezetőjének. Elismerésben részesült Nagy József. A táncosok közül jutalomban részesült többek között Tóth Zsuzsanna, Nagy Dorottya és Nagy Viktor Gábor.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !