Királyerdőben tartottak lakossági fórumot

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester elmondta, az egyik legnagyobb eredménynek tartja, hogy sikerült a  Kis-Duna-part természetes környezetét megőrizni. A csepeliek 15 évvel ezelőtt elutasították, hogy lakópark épüljön, nemrég pedig különböző szállodai beruházásoktól sikerült megmenteni a Duna-partot. Megújult a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpont (Hollandi út 8.), amely új elnevezést kap: Kolonics György Szabadidő Központ, amelynek hivatalos átadó ünnepsége július 1-én 10 órakor lesz.

A polgármester bejelentette, újra látogatható lesz a Kis-Duna-liget erdeje, amelyet Csepel napján, július 18-án adnak át. Hozzátette, az átadás előtt a Közösen Csepelért Polgári Egyesület kezdeményezésére közös bográcsozásra várnak mindenkit.

Beszélt arról is, hogy a 2003-ban bezárt Napközis Tábor területén egy több száz lakásos lakópark épült volna, amelyet sikerült megakadályozni. 2016-ban az önkormányzat visszavásárolta a telket, majd a Tér-Köz pályázat segítségével, önkormányzati forrással kiegészítve sikerült a területet megújítani, és visszaadni a csepeli családoknak.
A Csepeli Stranddal kapcsolatban elhangzott, az nem a csepeli önkormányzat tulajdonában van, hanem a Fővárosi Önkormányzat egyik cége, a BGYH Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. 2013-ban az önkormányzat úgy döntött, 2025. december 31-ig átveszi az üzemeltetést. Borbély Lénárd hzzátette, a fővárost nem foglalkoztatta soha a strand állapota és szerinte fennáll a veszélye annak, hogy ha 2025-ben az önkormányzat lemond az üzemeltetésről, a strandot a főváros bezárja, arra hivatkozva, hogy nem működik gazdaságosan.  Elmondta még, a koronavírus alatt 220 millió forint hiányt okozott a strand fenntartása a költségvetésnek, és úgy látja, a strand csak akkor tud megmaradni, ha az önkormányzat minden évben 100 millió forinttal hozzájárul annak működési költségeihez. Elhangzott még, hogy a Gyermeksziget Program keretein belül megújultak a bölcsőde és az óvodai kertek, valamint iskola-felújítások is történtek, mint például idén az Eötvös József Általános Iskola újult meg kívül-belül.
Megemlítette, hogy a Királyerdei Művelődési Ház parkja, valamint belső tere is megújult, a színházteremmel együtt. Ezután hosszasan sorolta a városrész útfelújításait, több helyen új buszvárók épültek, és közvilágítás-fejlesztés is megvalósult. Elhangzott, hogy a közterületi-kamerarendszer is megújult: Csepelen 62 közterületi és 5 rendszám-felismerő kamera van kihelyezve. Közölte, hogy az önkormányzat a királyerdei posta működését finanszírozni fogja.
Kérdésre válaszolva elhangzott, a Daru utca aszfaltozásával kapcsolatban az önkormányzat tervekkel és jogerős engedélyekkel rendelkezik , az erre vonatkozó támogatási kérelmet benyújtották a kormánynak. Egy férfi azt szerette volna tudni, miért nem valósult még meg Királyerdőn az új közért. Borbély Lénárd elmondta, egy közért létrehozása nem önkormányzati feladat, de mindig is jogosnak tartotta a felvetést, hogy legyen Királyerdőn is bevásárlási lehetőség. Ennek érdekében az önkormányzat mindent megtett, a tervek szerint a Művelődési Ház mellett épült volna egy szolgáltatóház. Egy ingatlanfejlesztő cég megvásárolta a telket, azonban a kormánytól nem kaptak engedélyt arra, hogy Aldi vagy a Lidl épüljön ott.

A polgármester kitért arra, Csepel több pontjára figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki, ugyanis egyre többször fordul elő, hogy az építési vállalkozók többlakásos társasházakat építenek és árulnak megvételre. A vevők jóhiszeműen megvásárolják ezeket, viszont hivatalosan nem tudnak a lakásokba bejelentkezni, mert a csepeli építési szabályzat tiltja a többlakásos társasház építését.

Többen jelezték, tartanak attól, hogy ha megépül Szigetszentmiklóson a Tesco új raktárépülete, akkor drasztikusan megnövekszik Csepelen a kamionforgalom. Borbély Lénárd elmondta, ezzel kapcsolatban egyeztetett a szigetszentmiklósi polgármesterrel, és Csepel felé nem fognak jönni a kamionok. A rendőrkapitány is megerősítette, a kamionforgalom nem érinti Csepelt, hiszen a járművek az M0-s felé haladnak majd, nem a kerület irányába.

Valaki azt kérdezte a rendőrfőkapitánytól, van-e illegális autóversenyzés Csepelen, mert néha ehhez hasonló hangokat vél hallani. A rendőrkapitány közölte, a kerületben egészen biztosan nincsenek gyorsulási versenyek.

Kálcsis Ferenc, a városfejlesztési cég vezetője a csepeli tanuszodával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Posztógyári Tanuszoda bontása után az önkormányzatot megkereste az egyik állami cég, hogy van lehetőség csatlakozni egy tanuszoda-építési programhoz. A strand közelében ki is választottak egy önkormányzati ingatlant, megvalósíthatósági tanulmány is készült, azonban azóta az önkormányzat semmilyen visszajelzést nem kapott arra vonatkozólag, hogy létrejöhet-e projekt.

Egy férfi azt javasolta, át kellene helyezni a csepeli temető főbejáratát, mert nagyon balesetveszélyes a Rákóczi út forgalma miatt. A polgármester elmondta, támogatja a temető főbejáratának áthelyezését, viszont egy Rákóczi úti bejáratnak mindenképpen kellene lennie, hiszen a buszok ott állnak meg.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Királyerdőben tartottak lakossági fórumot” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Borbély úr, a kormánynál nem lehetett vagy lehetne lobbizni, hogy Aldi vagy Lidl épülhessen? Lázár János szerint azok kapnak kormányzati támogatást, akik lojálisak! Itt a lehetőség!

  2. László szerint:

    Azért sikerült a Kis-Duna-part természetes környezetét megőrizni, mert még pl. a vejkó nem lát benne fantáziát. Ugyan ki akadályozná meg ebben?

  3. Gary Ridgway szerint:

    “Egy ingatlanfejlesztő cég megvásárolta a telket, azonban a kormánytól nem kaptak engedélyt arra, hogy Aldi vagy a Lidl épüljön ott.”

    Tudom, abszurdisztán, de pestiesen, hogy érthető legyen:
    – ki a faxé a telek?
    – mi a fax köze a kormánynak egy magánbefektetéshez?
    Tehát valami kormányközeli akárkié a telek, amit nem tudni mennyiért vertek dobra.
    Sejtem kié, kié lenne másé Csepelen?

  4. Betke szerint:

    Ha épitési telek, egy bizonyos idő után nincs beépitési kötelezettség? Vagy kivetik a büntit, befizetik és továbbra sem történik semmi?

  5. pl szerint:

    Gary! Meglep, h nem tudod, h bizonyos négyzetméter feletti kereskedelmi egység építéséhez külön a kormány engedélye kell. Már a garázdálkodásuk elején meghozták ezt a törvényt, h ezzel is ellehetetlenítsék a multikat a „szabadverseny szent nevében” :))) PLÁZASTOP
    „c) a 400 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekre vonatkozó előzetes szakhatósági állásfoglalás kiadása iránti kérelem tartalmi követelményeinek, az eljárásban közreműködő Bizottság működésének egyes szabályairól szóló 5/2015. (I.29.) Korm. rendelet.”

  6. László szerint:

    Az plázastop nevű találmány rég ki van már játszva. Meglévő helyre költöznek be. Belváros tele van velük kis Aldi, mini Lidl.
    “Direkt36: Magyarországra hozza vegyianyag-elosztóközpontját Kína”
    A tervek szerint itthon két helyszín jöhet szóba központként, az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely és egy Budapesten, Soroksáron már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény (légvonalban a Hollandi úttól 2km)
    Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni – ez sokszorosa lenne a BILK jelenlegi kapacitásának és forgalmának. Abból pár (ezer) szerelvény remélem Csepelen is keresztül megy. 🤣

  7. Betke szerint:

    Pl és László szerint: végül is nekünk elég lenne egy 399m2-es vagy ennél kisebb, kicsi Aldi vagy Lidl😉

Itt lehet hozzászólni !