Mit tegyen, hogy ne váljon a bank nevében történő visszaélés áldozatává?

Csepel.hu

Ennél a csalástípusnál az elkövetők hasonló módon próbálják megkárosítani áldozataikat, mint a phishing, vishing vagy a smishing esetén: hivatalosnak tűnő adathalász e-mailekkel, hívásokkal vagy sms-ekkel próbálják személyes vagy bankszámlaadatok megadására, illetve fizetésre, pénz utalására rávenni célpontjaikat.

Ezekben az esetekben azonban nem banknak vagy pénzügyi szolgáltatónak álcázva, hanem valamilyen nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató – pl. közmű-, telekommunikációs vagy kábelszolgáltató – nevében keresik fel áldozataikat.

A futárcégek üzenetei is szolgálhatnak visszaélés alapjául. Ezekben jellemzően adategyeztetésre, vagy fizetési késedelemre, hátralék befizetésével kapcsolatos felszólításra hivatkozva a bankszámlaadatok megadására, illetve pénz befizetésére szólítják fel a megcélzott ügyfeleket. A hivatalosnak látszó üzenetekben olyan linkeket is elrejthetnek a támadók, amelyek segítségével rosszindulatú szoftvert telepíthetnek az eszközre.

Mit tegyen annak érdekében, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

Mivel a csalásoknak ez a formája nagyban hasonlít a smishingre, vishingre és phishingre, ugyanúgy lehet megelőzni őket, és ugyanazok a teendők is, mint a banki adathalász e-mailek, telefonhívások és sms-ek esetén:

Legyen különösen éber, ha egy szolgáltató e-mailben, telefonon vagy sms-ben bizalmas információkat, banki adatokat, azonosítókat kér, vagy azonnali fizetésre szólít fel! Soha ne adja meg ezeket az információkat, ha e-mailben, telefonhívásban vagy sms-ben kérik őket!

Egy szolgáltatótól érkező e-mail tartalmazhat fizetési késedelemmel kapcsolatos figyelemfelhívást, de ilyen esetben is legyen megfontolt: ne kattintson meggondolatlanul a levélben található linkekre és az esetleges sürgető hangvétel ellenére se kezdeményezzen fizetést a hátralék mihamarabbi rendezése érdekében! Bankszámlaadatait, banki azonosítóit se adja meg automatikusan! Ellenőrizze a szolgáltató hivatalos csatornáin, hogy valóban ők küldték-e a levelet, a felszólítást, és annak tartalma valós-e!

Ne telepítsen az e-mailben, sms-ben kapott linkekről szoftvert! Mindig a szolgáltató hivatalos oldalán megadott linket vagy a hivatalos alkalmazásboltokat (pl. Google Play, App Store) használja szoftvertelepítéskor!

Kezelje óvatosan, fenntartással a kéretlen telefonhívásokat! Minél sürgetőbb a hívás és az üzenet, annál gyanúsabb!

Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat és szakítsa meg a beszélgetést! A hívó telefonszámát jegyezze fel, majd keresse a szolgáltatót valamelyik hivatalos csatornán, és jelezze neki a gyanús megkeresést!

Ne használja az ellenőrzéshez a hívó által megadott telefonszámot! A szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták.

Soha ne utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy szolgáltató sosem kér ilyet.

A csalási szándékú hívásokat jelentse a szolgáltatónak!

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Mit tegyen, hogy ne váljon a bank nevében történő visszaélés áldozatává?” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Haver bedőlt ennek pedig tele van vele a fészbok is:
    “Hello, a nevem Jocelyne Rudiger.
    Elnézést, hogy kapcsolatba léptem Önnel, Ezt az információt azért osztom meg így, mert szeretném felajánlani a vagyonomat. Nyilvánvalóan terminális agyrákom van, a háziorvosom közölte, hogy a napjaim meg vannak számlálva. Szándékomban áll minden vagyonomat felajánlani, mert 800 000 euróra becsült vagyon van a számlámon, és ezt nem szeretném a bankban hagyni. Keresek valakit, aki örökölheti a vagyonomat, így ha felkeltettük érdeklődését, ezen az e-mail címen felveheti velem a kapcsolatot.”

    Regisztrációs banki díjként, kétszer küldött ennek a terminális csalónak több száz eurót és még mindig nem kapja meg az örökséget. Kapott egy rövidfilmet egy kórházi ágyon fekvő integető öregasszonyról és egy nagy köteg euróról, hogy ez az övé. Bevette. Naponta írogatott az öregasszonynak: “Szervusz drága jobban vagy? Itt Pesten süt a napocska. Hálás vagyok hogy engem választottál ki erre a nemes feladatra. Ígérem a szegényeknek fogok segíteni belőle. A csaló mármint az kórházi ágyon fekvő öreg mit válaszolt? Na mi van már a pénzzel, küldjed már!! 🤣
    Elküldte neki a pénzen felül a személyi igazolványa és bankártyája előlap-hátlap fényképét pedig erre a csaló nem kérte. Azóta rájárnak egy kicsit számlájára..
    Ebben mi a szomorú? Az illető kőkemény fideszes, csak M1híradót néz, ezáltal maximális burokban él. Persze ott nem tudósítottak a Kósa meg a csengeri örökösnő történetéről. Ezt mesterszinten csinálja a kormány.

  2. Gary Ridgway szerint:

    Amikor valaki betétet helyezett el akármelyik banknál, az most kap egy kis SZOCHO-t, de ez a magyar kormány átverése volt. 🤣
    Akinek esze van, ezekre egy virágot nem bíz rá. 😜

Itt lehet hozzászólni !