Újra „Szépírás a kézírás és ékes rovás” című vetélkedő

Csepel.hu

Szépírás a kézírás kategóriában, az első fordulóban 40 pályamű érkezett márciusban. Pilinszky János: Levél Petőfi Sándorhoz című esszéjét kellett leírni. Húszan jutottak be a döntőbe. Ékes rovás kategóriában hatan küldték be Petőfi Sándor: Nemzeti dalát.

A döntőben a szépírók Ravasz László: A magyarság című írását kapták feladatul, a rovók az ismert A Vidrócki híres nyája kezdetű betyárdalt róhatták papírra. A vetélkedőn a diákok mellett egy pedagógus, illetve egy iskolai dolgozó is megmérettette magát szépírásban.

A szépírók közül ketten kaptak kiemelt arany, hatan arany minősítést. A rovók között két kiemelt arany minősítést osztottak ki. A legtöbb pontszámot elért, kiemelt arany díjas lett Bagó Krisztina pedagógus és Kiss Alexandra, akik egy-egy különleges szépségű, kézműves technikával készült tustollat, illetve golyóstollat kaptak ajándékba. Kiemelt arany minősítést érdemelt ki Izsák Flóra Anna szépíró és Kőszegi Miléna rovó. Buzogány Dezső különdíját Kiss Alexandra kapta: egy szakmai műhelymunka keretében fejlesztheti tovább képességeit. Arany minősítésben részesült Endrődi Csenge Virág, Fórika Vanda, Gub Réka Felícia, Inges Dorina, Daniló Petra, Paróczi Katalin.

Buzogány Dezső szerint a kézzel írt szépírás vagy a rovásírás még jobban felértékelődik napjainkban, amikor a számítógépek, okostelefonok ugyan kivették kezünkből az íróeszközöket, de mégsem pótolhatnak mindent, amit az „ezerévek” adtak az embernek az írással. A lélek belső világát, a személyiség egyediségét is hordozza írásunk. „Olyanfajta tevékenység ez az írást végző ember szellemének, mint a sportolóknál a magas szintű edzés a testnek. Évek tapasztalata alapján mondhatjuk, hogy vannak, akik tehetségesek is a lelkesedésük mellett, ezért is kell teret adnunk az ilyen jellegű eseményekkel a tehetségek a kibontakoztatására.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !