Lakossági fórum a Kertvárosban és a Királymajorban élők javaslataiért

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester a fórum elején felsorolta azokat az intézményi felújításokat és beruházásokat, amelyek az elmúlt években a Gyermeksziget Program keretein belül valósultak meg.

Megújult az Egyesített Bölcsőde, a Hétszínvirág Óvoda, a Gyermeksziget Óvoda és a Kádár Kata óvoda udvara, az oktatási intézmények közül pedig a Mátyás Király Általános Iskola és a Katona József Általános Iskola. Megjegyezte, a koronavírus-járvány óta robbanásszerűen megnőtt a gyermekszületések száma, így a bölcsődei férőhelyek teljesen be vannak töltve.

Megemlítette a Kolonics György sétány megépítését, valamint a Brenner János park és a Béke téri Szent József Otthon előtti park létesítését. A városrész számos utcája (Temesvári utca, Dabas utca, Szebeni utca egy szakasza) megújult és folyamatban van a Táncsics Mihály utca teljes szakaszának megújítása. Lakossági kérésekre több utcában forgalomlassító-küszöböket helyeztek ki, és a közeljövőben új gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki, saját erőből. Bejelentette, az önkormányzat sikeresen pályázott az Országos Bringapark Programon, így hamarosan egy 200 méter hosszú kerékpáros pumpapálya létesülhet a Daru Dombon. Kitért arra, hogy a kerületben az elmúlt 12 évben 35 milliárd forint értékben épültek utak, de még mindig több mint 20 km földes út található. Hangsúlyozta, az útfelújítások kormányzati pályázatból történtek, nagyarányú önkormányzati önrésszel.

Az útfelújításokkal kapcsolatban a jelenlévők azt kérdezték, mikor újul meg a Maros utca és a Szebeni utca teljes szakasza. A polgármester válaszában elmondta, a Maros utca a nyilvántartás szerint szilárd útburkolatú, így arra nem lehet kormányzati támogatást igénybe venni. Ez pedig azért lenne szükséges, mert a mintegy 600 méternyi útszakasz felújítása az önkormányzat becslései szerint 850 millió forintba kerülne. A Szebeni utca felújítására rátérve elmondta, korábban az önkormányzat erre már kapott több mint 200 millió forintot, azonban a kivitelezés tervezésekor derült ki, hogy a közműszolgáltatók nem járulnak hozzá a beruházáshoz, így a közművek kiváltása nélkül – amely mintegy 600 millió forintba kerülne – a felújítás nem lehetséges. A polgármester ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat elindítja a terveztetést, és a pontos költségek ismeretében a testület meghozza döntését, azonban felhívta a figyelmet, a két utca felújítása annyiba kerülne az önkormányzatnak, mint négy oktatási intézmény megújítása.

A fórumon az egyik felszólaló elmondta, nem tud felhőtlenül örülni a Rákóczi Kert – Családok Parkjának, hiszen ahogy fogalmazott, az túl reprezentatívra sikerült, és híre ment az országban, így olyan sokan látogatják, hogy szerinte az már teher az itt élőknek. Javasolta többek között egy zajvédő fal létesítését, a nyitva tartás korlátozását, illetve azt, hogy csak az itt élők látogathassák a parkot. A polgármester elmondta, a hivatalos zajmérési adatok szerint a zajszint nem lépi át a megengedett értéket, de ígéretet tett arra, hogy a zajvédő fal létesítését az önkormányzat megvizsgálja. Megjegyezte, polgármesterként az a célja, hogy olyan fejlesztéseket valósítson meg, mint a Rákóczi Kert, amely növeli az ingatlanok értékét és a kerület vonzerejét is. A jelenlévők közül nem mindenki értett egyet azzal, hogy a Rákóczi Kert zavarja az ott élők nyugalmát. Egy hölgy jelezte, hiába gyűjtenek már aláírásokat is a park ellen, ő azt soha nem fogja aláírni.

Többen jelezték a parkolási problémákat, új parkolók létesítését kérve. A polgármester jelezte, a Béke téren új parkolók fognak épülni. Felmerült, hogy a Katona József iskolánál lehetetlen megállni. A polgármester elárulta, az iskola vezetése fontolgatja, hogy a Komáromi utcát egyirányúsítani kellene, de akkor a vele párhuzamos utca forgalmán is ilyen változtatást kell végrehajtani. Hozzátette, a kerületben olyan dinamikus az autószám növekedése, hogy lehetetlen elegendő parkolót építeni, még az összes zöldterület rovására sem.

Míg az Ady lakótelepen tartott előző lakossági fórum központi témája a közbiztonság volt, itt ez a kérdés csak érintőlegesen merült fel, mégpedig a közterületen történő alkoholfogyasztás kapcsán. A polgármester válaszában elmondta, az önkormányzat nemrég döntött a közterület-felügyelők létszámának bővítéséről. Dr. Papp Antal, a csepeli közterület-felügyelet igazgatója egy kérdésre válaszolva elmondta, a közterület-felügyelet csak akkor szab ki első alkalommal büntetést, ha valaki a rokkantparkolót jogosulatlanul használja, illetve elállja egy ingatlan bejáratát. Minden egyéb esetben először csak figyelmeztetést kap a szabálytalan sofőr.
Egy férfi azt kérdezte, az egykori Csepel Művek területén létesülnek-e hajléktalanszállók? A polgármester leszögezte, ott kizárólag magas komfortfokozatú munkásszállók épülnek, ahol csak felnőtt munkavállalók lakhatnak, gyerekek nem. Hangsúlyozta, polgármestersége alatt nem adott hajléktalanszálló létesítésére engedélyt és nem is fog.

A fórumon jelen volt Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, Szilágyi Sándor csepeli rendőrkapitány, Nagyné Kovács Tímea, a HSZI intézményvezetője, Trefán László, a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint önkormányzati cégek vezetői és több önkormányzati képviselő is.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Lakossági fórum a Kertvárosban és a Királymajorban élők javaslataiért” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Viccparádé és propaganda volt.

  2. Csepeli lokál szerint:

    “Egy férfi azt kérdezte, az egykori Csepel Művek területén létesülnek-e hajléktalanszállók? A polgármester leszögezte, ott kizárólag magas komfortfokozatú munkásszállók épülnek, ahol csak felnőtt munkavállalók lakhatnak, gyerekek nem.”
    Néha ki kell nézni a hivatal ablakából a gyár felé, és lehet látni, hogy mennyi babakocsit tolnak be.

  3. Armageddon szerint:

    Családi házakból munkásszállót csinálnak. Lakcimbejelentesi kotelezettseg van, de az ellenorzesre nincs apparatus. Így (is) szlomosodik a Kertvaros.

  4. Gary Ridgway szerint:

    A Majorral eddig sem foglalkoztak, ezután sem fognak. Készült egy park, ennyi. És? Soha nem járok arra.

Itt lehet hozzászólni !