A járóbeteg-szakellátást továbbra is önkormányzati fenntartásban marad

Csepel.hu

Az önkormányzat a csepeli lakosság hatékony egészségügyi ellátása érdekében a járóbeteg-szakellátás fenntartása mellett kötelezte el magát, amikor 2013- ban döntött a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat megtartásáról és a szakellátás feladatainak folytatásáról.

A polgármesteri előterjesztés szerint az elmúlt tíz év minden szempontból visszaigazolta a fenti döntést. Az önkormányzat jelentős mértékben fejlesztette a szakrendelő eszközparkját, infrastrukturális beruházások történtek; bővítették a szakellátások körét.

„Amennyiben állami kézbe kerülne a szakrendelő, akkor Dél-pesti Centrumkórházhoz tartoznánk, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház lenne a közvetlen főnökség, a forrásokat főként a kórház használná fel – mutatott rá dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. – Az önkormányzat havonta több mint hetvenmillió forintot tesz hozzá a működési költségekhez. Az a forrás, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapunk, kevés lenne, hisz az infláció miatt mindennek emelkedett az ára. Drága az üzemanyag, a gyógyszer, magasak a rezsiköltségek, de a karbantartások is sokba kerülnek. A NEAK nem ad több pénzt működési költségekre, ez nagyjából nyolcvanmillió forint havonta, ezt az önkormányzat egészíti ki. Amennyiben állami kézbe kerülne a szakrendelő, lehet, hogy bizonyos rendeléseket meg kellene szüntetni, a betegeknek a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba, vagy a Dél-pesti Centrumkórházba kellene menniük. Ez kényelmetlen lenne, hisz sokat kell utazni, tovább növekednének a várólisták – hangsúlyozta Dobák András. – A karbantartásokat jelenleg a Csepeli Városgazda végzi, ha állami kézbe kerülne a szakrendelő, nem lenne lehetőség erre, bonyolultabbá válnának ezek a munkák. Az anyagrendelések több kézen mennének keresztül, ami szintén nehezítené, lassítaná a folyamatokat. Dolgozóink egy központhoz tartoznának, ha máshol munkaerőhiány mutatkozna, akkor átcsoportosítanák őket, ami felmondásokhoz vezetne. A szakrendelőbe sokan azért jönnek dolgozni, mert családjuk van. Nem akarnak éjszaka, hétvégén, ünnepnap dolgozni, nem szeretnének sokat utazni. Ha máshol kellene ellátni a munkájukat, nem biztos, hogy vállalnák, más munkakört választanának, az egészségügyet is otthagynák. Fontos, hogy mi itt helyben érzékeljük és tudjuk orvosolni a problémákat, látjuk, mire van igény a kerületben. Sokkal előnyösebb, hogy önkormányzati fenntartásban marad a szakrendelő” – tette hozzá a főigazgató.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “A járóbeteg-szakellátást továbbra is önkormányzati fenntartásban marad” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ettől még igaz az, hogy a szemészetet elba…ták, még időpontot sem tudnak adni. Urológia augusztus eleje, fogászat bő 3 hét.

  2. László szerint:

    Mi ez a bizalomhiány a kormány iránt?

  3. Gary Ridgway szerint:

    Mindegy, ha nincs orvos és lehet menni magánba.

  4. Janipapa szerint:

    Lehet menni a Vénusz utcai szemészetre potom 95oo ft.ért. Na ne már hahó önkormányzat !!Nem kellene intézkedni ??

Itt lehet hozzászólni !