Ünnepi megemlékezés Csepelen

Csepel.hu

Ünnepi beszédet mondott március 15. alkalmából Borbély Lénárd polgármester.

Csepel Szolgálatáért díjat adtak át Béres Valéria Ilonának, a csillagtelepi háziorvosi rendelő körzeti ápolójának, dr. Hegedűs Istvánnak, a csepeli szakrendelő baleseti sebészének, Mészáros Andrásnak, a Csepeli Városkép Kft. munkatársának, Németh Béla címzetes rendőr törzszászlósnak, a csepeli rendőrkapitányság munkatársának, Szabics Lajosnak, a Csepeli Városgazda munkatársának és a Csepeli Védőnői Szolgálatnak. Az utóbbiak nevében Horváth Andrea vezető főnővér és helyettese, Nagy Erzsébet vette át a díjat.

Az ünnepségen koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, valamint Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József alpolgármesterek és Vincze Anikó jegyző. A pártok részéről koszorúzott a Demokratikus Koalíció, a Fidesz-KDNP képviselő csoportja, az LMP, az MSZP és Kovács-Dávid Attila független képviselő. Koszorút helyeztek el a Csepeli Görög Önkormányzat, a Csepeli Német Önkormányzat, a Csepeli Örmény Önkormányzat, a Csepeli Román Önkormányzat, a Csepeli Ukrán Önkormányzat, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Köre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ képviselői, valamint magánszemélyek. Csepel elöljárói külön megkoszorúzták Kossuth Lajos emléktábláját a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat épületének falán.

Borbély Lénárd beszédében arról szólt, hogy a magyarság egyik legnagyobb nemzeti ünnepén, március 15-én minden évben összegyűlnek itt Csepelen, a Görgey téren, Petőfi Sándor szobra előtt, akinek születése 200. évfordulójára is emlékeznek ebben az esztendőben. „175 év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a szabadság iránti vágy, a függetlenség, bátorság, a hazaszeretet eszméje, az eszmék melletti határozott és megkérdőjelezhetetlen kiállás semmit sem változott. Március 15.-e példát mutat nekünk, mert egy ország polgárai csak akkor boldogok, ha képesek megvalósítani elképzeléseiket. A márciusi ifjak jól tudták, aki győzni akar, bátornak kell lennie, vállalnia kell a küldetését. (…) Noha a szabadságharc külső túlerő által támogatva elbukott, hősei, eszméi gyökeresen változtatták meg a világot, Magyarországot!” – emlékeztetett a polgármester.

Ezt követően arról beszélt, hogy március 15-e az ébredő természet és az újjászületés időszakában a remény kezdete. Nehéz három év áll mögöttünk, mert előbb a koronavírus szedte az áldozatait, aztán egy újabb csapás ért: keleti szomszédunkban háború tört ki. Gazdasági nehézségek sorát szenvedi el Európa és hazánk is. Magyarország humanitárius segítséget nyújtott a bajba jutottaknak, főként a Kárpátaljáról érkező menekülteknek segített.

„Kerületünk, Csepel is példát mutatott, hiszen – többek között a csepeliek felajánlásaiból – több alkalommal vihettünk élelmiszert, szükséges ellátmányt Beregszászra. (…) A béke és a nyugodt élet megteremtése lehet csak célja minden normálisan és felelősségteljesen gondolkodó embernek. Mert elsősorban – ha nem is kizárólagosan – csak magunkra számíthatunk a magyar nép sorsának alakításában. (…) Azt is nagyon világosan fogalmazzuk meg, hogy a magyar nemzet boldogulása csakis közös akarattal és munkálkodással sikerülhet. És ugyanez a helyzet Csepelen is. A márciusi ifjak által szerkesztett kiáltvány ezzel a kérdéssel kezdődik: Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ezt kívánom én is Európának, a háborúban álló feleknek, az egész magyar nemzetnek, és magunknak is itt, Csepelen” – zárta beszédét Borbély Lénárd.

A hivatalos megemlékezést családi nap követte a Görgey téren. Közreműködött a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, majd a Csepel Hangja kórus tagjai léptek színpadra. Egymást érték a változatos és színes programok. A színpadon zenés, interaktív gyerekműsort mutattak be, aztán Péter Anna és barátai adtak elő zenés számokat. Felléptek a Kokányok Táncegyüttes néptáncosai. Tímár Sára és zenekara adott koncertet, közreműködött Zrínyi-Gál Vince színművész. A téren sorakoztak a különféle játékok és bemutatók: billiárdfoci, népi játszótér, kovácsműhely, kézműves foglalkozás, reformkori ruhák felpróbálása fényképezéssel egybekötve, huszártoborzó, lovacskázás, gólyalábon járó huszárok.

A megemlékező ünnepséget és a családi napot Keresztes Ildikó énekes koncertje zárta.

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “Ünnepi megemlékezés Csepelen” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Csepelen ünnepelték március 15.-ét- Sokan vettek réészt, azonban képviselőink, Szabó Szabolcsot és Németh Szilárdot nem láttam.
    Gondolom fontosabb helyen kellett pedálozniuk!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gary Ridgway szerint:

    Köccs…
    Nemrég még Németh mellett is kiálltál. 🤣
    Ez vagy te, egy senki.

  3. László szellemi örököse szerint:

    Lehet évfordulója volt valamelyik román forradalomnak…

  4. pl szerint:

    Sighișoara-n ünnepelték a leverését, és máris meg van az egyensúly…
    vagy ők is keresték Petőfit…

  5. kismiska szerint:

    Nagyapó#Miért,a Lénárd meghívta a Szabó Szabolcsot a megemlékezésre?
    Vagy hívatlanul beállhatott volna közéjük?
    Amikor a Szilárd bejárást tart,”megtekinti” stb.a Jedlikes építkezést meghívja a Lénárdot mint a kerület vezetőjét?

  6. Nagyapó szerint:

    A csepeli moslékkoalíció írásaiból látszik mennyire áthitatta őket a nemzeti ünnep! Írásaik is moslékba való!

    kismiska! E kőne végezni a nyócat, akkor tudná, hogy személynevek elé nem teszünk határozott névelőt! Valamint a “Jedlikes” jelző, ezért kis betűvel írandó! Ezek után az értelmi résszel kár foglalkozni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. László szellemi örököse szerint:

    Választ kap-e A kismiska a kérdésére? Honnan tudja hogy moslékoalíciós?

Itt lehet hozzászólni !