A naiv festészet jeles alkotója

Csepel.hu, Csepel.info

Halász Zsóka Mándokon született, Csepelen 1967 óta él. Az AKIOSZ-nívódíjas (Alkotó Írók és Képzőművészek Országos Szövetsége) népi, naiv festő alkotásai zömében gyermekkorának világát tükrözik, szívesen festi meg a vidéki emberek mindennapjait.

„Negyvenhat évesen kezdtem festeni, több mint kétszázötven egyéni kiállításom volt az évek alatt Magyarországon és külföldön Több művészeti csoportnak vagyok alapító tagja.

1994-ben egy tévéműsorban láttam meg Oláh Mária cigány festő munkáit, amelyek meghatározták pályafutásomat. Máig nem értem, milyen sugallatra, de az akkori civil foglalkozásom mellett ki akartam próbálni a festést” – mesél az indulásról. Egyedi stílusának kialakítását Angyal Mária művészettörténésznek és Végh András festőművésznek, valamint pályatársainak, Baky Péter, Ungváry Mihály, Molnár József, Kesztyűs Ferenc és Muray Róbert festőművészeknek köszönheti. „A naiv festészet lényege az egyedi stílus, amely nagyon aprólékos, sokáig készül egy-egy alkotás. Kevesen vagyunk már, akik ezt a műfajt képviselik, pedig nagyon fontos lenne, hogy az utódaink legalább a festményeken lássák elődeik ünnepeit, szokásait, dolgos hétköznapjait. Vászonra vittem már a húsvétot, a májusfaállítást, a szüretet, a káposztataposást, a disznóvágást, az őszi betakarítást, de szeretném megfesteni például azt is, amikor egy kisbaba születésekor komatálat visznek. Tervezem a március 15-ei felvonulás, a szüreti bál, valamint a falusi esküvőkhöz kapcsolódó életképek megfestését is.”

Művésznevén Mándoki Halász Zsóka – így ismerik Csepelen a naiv festészet jeles alkotóját, számos nemzetközi kiállítás sikeres résztvevőjét, akinek képei külföldön is keresettek. Tavaly nyáron a Veronában megrendezett 52. nemzetközi naiv kiállításon szerepelt sikerrel, majd a barcelonai lX. nemzetközi naiv kiállításra is meghívták, valamint Brazíliában, a VII. nemzetközi tárlaton láthatták képeit. Mindhárom helyszínen egyedüli magyarként képviselte hazánkat.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “A naiv festészet jeles alkotója” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Művészetének színvilága is kiváló.

Itt lehet hozzászólni !