A korrupciógyanús beruházásokat vizsgálná a Fidesz

Csepel.info, Hírszerző, Magyar Hírlap, Origo.hu

Nincs ma olyan gazdasági szakember vagy komoly politológus, aki hat éves MSZP-SZDSZ kormányzás után dübörgő gazdaságról, nagy jólétről, ragyogó kilátásokról beszélne. Senki nem hiszi el Gyurcsány Ferencnek azt sem, hogy az államháztartásban már minden a legnagyobb rendben van, nem is kell már tenni semmit 2010-ig. Azt is mindenki tudja, hogy az állami nagyberuházások többségénél „komoly gondok” vannak. A négyes metró költsége többszöröse annak, mint amennyiért el lehetne készíteni, a közpénzek látványos elherdálása miatt pedig még a csepeli szennyvíztisztító-beruházás is veszélybe kerülhet. Mégis botrányosnak tartják sokan a baloldalon, ha Orbán Viktor az ország problémáiról, és a “tolvajlásgyanús” nagyberuházások felülvizsgálatáról beszél. Közben Gyurcsány is gyorsan átment ellenzékbe.

Botrányt keltett a baloldali médiában, hogy a Fidesz felülvizsgálná a nagyberuházásokat. Az Index.hu-n, majd a Hírszerzőn is megjelent egy cikk a Kéri László politológus által szervezett beszélgetésről, melyen Orbán Viktor az ország problémáiról, és azok megoldásáról beszélt. Részt vett már ezeken a fórumokon Göncz Árpád, Boross Péter, Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Navracsics Tibor, Stumpf István, Csurka István, Závada Pál, Korniss Péter és sokan mások is az elmúlt tíz évben. A belső, informális beszélgetésekről egyetlen alkalommal sem készült még hangfelvétel, feljegyzés, így könnyű az ott elhangzottakat manipulálni.

Előzmények: Hírszerző, Magyar Hírlap

Kéri szerint lehallgatták az Orbán-beszédet

Fedett módszereket sejt az Orbán-beszéd tartalmának kiszivárgása mögött Kéri László politológus – írja a Magyar Nemzet. Kéri meghívására vett részt a Fidesz-elnök egy nem nyilvános fórumon április végén, amelynek a részletei megjelentek a sajtóban. Orbán utóbb megerősítette, hogy kormányra kerülés esetén felül fogják vizsgálni a nagyberuházásokat, amire Gyurcsány Ferenc úgy reagált: “El a kezekkel Magyarország építésétől!”

Kéri László politológus szerint fedett módszerekkel hangfelvétel készült arról az április 30-i fórumról, amelyen az ő mghívására részt vett Orbán Viktor Fidesz-elnök. Kéri a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről. A lapnak azt mondta, a titkosszolgálat lehallgatja a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szervezett összejöveteleket. A politológus szerint a nyolcvanas éveket idézi, hogy törvénytelen, titkosszolgálati módszerekkel figyelik az általa vezetett kört – írja a lap. Kéri arról nem beszélt, hogy az általa említett módszerekre rendelkezik-e valamilyen bizonyítékkal, vagy pedig csak sejtései vannak.

Múlt héten kerültek nyilvánosságra – az Index és Hírszerző beszámolói nyomán – állítólagos részletek arról az április 30-i, színművészeti egyetemen tartott nem nyilvános fórumról, amelynek Orbán Viktor volt a vendége. Kéri László korábban az MTI-nek azt mondta, a 21 tagú klub, amelynek egykori média -és politológiaszakos diákok, volt tanítványai a tagjai, 1999 ősze óta rendszeresen tart beszélgetéseket a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt csaknem 10 évben több,mint százat rendeztek. Mint a klub közleményében írták, április 30-án, Orbán Viktort a Fidesz elnökét hívták meg, aki három órán keresztül volt a vendégük, “a beszélgetés kifejezetten jó hangulatú, nyitott és őszinte volt”.

A szombati Blikkben megjelent interjújában Orbán részben elismerte azokat, amiket a beszámolók szerint a fórumon mondott. A Fidesz elnöke az állami beruházásokról – amelyek kifizetését a beszámolók szerint felfüggesztené – szólva azt mondta, azok nagy része nem más, mint “állami umbulda”. A metróberuházással összefüggésben úgy fogalmazott: “A következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 500-700 milliárd forint”. A beruházásokat meg kell csinálni, metróból is több vonal kellene – tette hozzá. Mint mondta, “azt kell megvizsgálni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni az építkezéseket, és a kérdés az, “belenyugszunk-e abba: a beruházások fele-harmada korrupcióra megy el”.

Orbán Viktor a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt egy, a filmművészeti egyetemen tartott zártkörű találkozón még április végén. A Fidesz elnöke ezen a beszélgetésen a Hírszerző portál szerint azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva.

A portál információi szerint Orbán Viktor azt mondta Gyurcsány Ferencről, hogy “hülye, idióta, lássuk be”, és erre a balatonőszödi beszédet hozta fel példaként, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a kormányfő nem profi politikus, mint ő, hiszen egy profi politikust nem ragadhatnak el az indulatok, nem lehetnek érzelmei. A kormányfő személyét érintő szavakkal kapcsolatban a szombati Blikk-interjúban Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem volt helyes, hogy durván beszélt Gyurcsány Ferencről. Azt mondta: “ha ki is csúszott a számon ilyesmi, nem volt helyes ilyet mondanom. Senkiről sem helyes ilyen durván beszélni.”

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök szombaton az MSZP országos munkás és érdekképviseleti tagozatának értekezletén az állami beruházásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: “el a kezekkel Magyarország építésétől, az országot átépítő beruházásoktól!” A kormányfő véleménye szerint meg kell védeniük azt, amit elértek az elmúlt időszakban, ezért nincs okuk nem erőteljesen visszautasítani mindazt, amit az elmúlt napokban a Fidesz közös nemzeti jövőként felvázolt, hozzátéve: nem fogják megengedni, hogy Magyarországon leállítsák a beruházásokat. Aki tenni akar a jövőért, az beruház, építkezik, mert csak ezek teremtenek munkahelyeket és csak a munkahelyek hoznak jövedelmet – tette hozzá.

Forrás: MTI, Origo.hu

8 hozzászólás “A korrupciógyanús beruházásokat vizsgálná a Fidesz” bejegyzésre

  1. Gabesz szerint:

    Ha az autósoknál jogosan elvárják a szabályok betartását, mire a sivalkodás a közpénzek felülvizsgálatáért? Ráadásul Orbán a nyugdíjak reálértéken tartásáról beszélt, amit Gyurcsányék nem is tudnak tartani. Mindenki tudja, hogy romokban a gazdaság, és felül kell vizsgálni a kiadásokat is.

  2. atata szerint:

    Én leginkább az utolsó mondathoz csatlakoznék…” aki beruház”-hoz. A mondat az utolsó szóig igaz, hiszen aki vet az arat. Csakhogy vetni úgy kell, hogy az termékeny talajra kerüljön, ne pedig az elvtársurak feneketlen zsebébe, ahonnan a sötétségen kívül más nem sarjad. Igen is kell az elszámoltatás, gyökereket nem a felszín közelében kell elvágni, hanem a lehető legmélyebbre haladva akár a Grósz-kormányig leásni, és onnan kezdve nagy türelemmel metszegetni a felesleges kórságot. És ha már ott tartunk megkéne már csinálni az igazi rendszerváltást és a valódi elszámoltatást is. Minden 100 millió forint feletti vagyonról tessék beszámolni! Ki mit teljesített, -a valós teljesítmény rendben van,- azonban aki csak jóhelyen volt jókor az menjen vissza a startmezőre, mint a Gazdálkodj okosanban. Apropó gazdálkodj okosan! ez legyen az új jelszó, ennek jegyében kell újra építeni az országot.
    Ami a spicli módszereket illeti arról sohasem fognak leszokni, a hírek hamisítása pedig a lelkükben gyökeredzik, lásd az összefüggéseket, -posta szolgálat kialakítása,-a a kamatospénzrendszer bevezetése,- nagy bankok megjelenése,- világ gazdasági uralom megszervezése. Ezek mind a fenti törvénytelen módszerekre épültek.
    ps:nagyapó sentenciája.

  3. badala szerint:

    http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1051344

    A volt jegyző ahhoz az előterjesztéshez tett volna törvényességi észrevételt, melyben a képviselők végül elfogadták, hogy a város öt év alatt 1,4 milliárd forintért megvásárol egy mélygarázst attól a vállalkozótól, akinek korábban ugyanazt a telket szállodaépítésre értékesítették 213 millió forintért.

  4. Hamu szerint:

    A kerületben is?

  5. Csepeli Galvániszap szerint:

    Csepel: tíz perccel a döntés előtt kapták meg a csepeli ellenzéki önkormányzati képviselők az Észak-Csepel eladásáról szóló 11,3 milliárd forintos szerződés másolatát. Az MSZP-s vezetés a döntés után azonnal elvette a képviselőktől a szerződést, arra hivatkozva, hogy annak szövege a jogászok szerzői jogai miatt nem tartható meg. Az elkótyavetyélt ingatlanok értéke az ingatlanszakértők szerint az eladási ár kb. háromszorosa volt.

    De lehetne mesélni a Kis-Duna partról, a Szent Imre tér dupla felújításáról, a több száz millió forintos soha el nem készült tervekről, látványtervekről is…

  6. hamu szerint:

    “S hogy, hogy nem, Gyurcsány Ferenc a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek bizalmas jó barátját, a mindent végrehajtani hajlandó Szilvásy Györgyöt választotta ki. A közöttük lévő bizalmas viszonyról csak annyit: Szilvásy az Antall-kormány államtitkáraként vállalt szerepet a kormányfő vagyoni gyarapodásában, és Gyurcsány egyik vállalatában is helyet kapott. A két barát nemrégiben az önkormányzatok ellen indított közösen támadást. A már hatályba lépett kormányrendelet szerint a titkosszolgálatok „segítenek” az önkormányzatoknak az uniós pénzek törvényes elköltésében, ennek érdekében lehallgathatják az önkormányzati tisztségviselők telefonjait. A titkosszolgálati eszközök újabb bevetésétől azonban nem a jobboldaliak ijedtek meg. Hanem a baloldaliak, akik már pontosan ismerik Gyurcsányék gátlástalanságát, és tudják, hogy egy sérülékeny kisebbségi kormányzás érdekében minden titkos információ jól jöhet a hatalomnak. Az ügy tanulsága: Magyarországon Gyurcsány regnálása alatt egy olyan hatalmi centrum jött létre, amely eszközévé tette a balliberális értelmiséget is. A Gyurcsány–Apró-klán a hatalom megtartásának érdekében saját elvbarátaikkal szemben a zsarolás, a balliberális értelmiséggel szemben a megfélemlítés, a jobboldallal szemben pedig a manipuláció és a fenyegetés titkosszolgálati eszközrendszerét használják fel. Sajnáljuk Kéri Lászlót és ártatlan tanítványait.”Idézet az egyik napilapból

  7. […] lehet 180 fokosan kiforgatni az igazságot egy, Kéri László politológus által szervezett beszélgetésen elhangzottak manipulálásával. Mint ismert, a nyugdíjak reálértéke évek óta csökken, Orbán Viktor […]

  8. miska72 szerint:

    Csepeli ÖNKORMÁNYZATI MAFFIA! Gazemberek vezetik a kerületet! Gazemberek vezetik az országot! Maffia az álam!

Itt lehet hozzászólni !