Településfejlesztési különdíjat kapott a csepeli önkormányzat

Csepel.hu

A Csepeli Napközis Tábor komplex megújításáért „Összefogás a jövő generációkért” különdíjat vehetett át önkormányzatunk december 16-án a budapesti Magnet Közösségi Házban. A Településfejlesztési Szövetség elismerését évente kétszer adják át: közösség, szolgáltatás és infrastruktúra-fejlesztés kategóriában.

A szövetség a térség és településfejlesztés iránt elkötelezett szakmai szereplők közössége. A díjak legfőbb célja, hogy elismerjék a kiemelkedő projekteket és ezzel minőségi fejlesztésre bátorítsák, ösztönözzék a településeket. A szakmai bizottság a beruházásokat a megvalósítás színvonala, adaptálhatósága, a kifejtett társadalmi hatása, a fenntarthatóság és a partnerség szempontjai szerint értékelte. A díjat Borbély Lénárd Csepel polgármestere vette át.

A Településfejlesztési Szövetség elnöke, Szebeni Dávid megnyitó beszédében kiemelte, a díjat 2020-ban alapították, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felhívják a figyelmet azokra a jó gyakorlatokra, melyeket a magyar önkormányzatok véghez visznek, megvalósítanak.  Ez alkalommal a 2021-es év projektjeit díjazzák. A szövetség elnöke hangsúlyozta a településfejlesztési-díj mellett különdíjakat is kiosztanak, melyeket azoknak az önkormányzatoknak ítéltek oda, amelyek valamilyen szempontból követendő példát állítanak más helyhatóságok elé. Így „Összefogás a jövő generációkért” különdíjjal ismerte el a szövetség a csepeli önkormányzat kitartó munkáját, mellyel a napközis tábor megújításáért dolgozott.

A méltatásban elhangzott: A Kis-Duna-partján fekvő napközis tábor története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor is megnyitotta kapuit. A későbbiekben a terület lepusztult és egy ingatlanfejlesztő céghez került. A projekt szempontjából példaértékű volt az az összefogás, mely a lakosság és néhány civil szervezet kezdeményezésére indult el, hogy Kis-Duna-partot minél természetközelibb állapotban lehessen megőrizni. Évek hosszú erősfeszítései nyomán a csepeli önkormányzata visszavásárolta a területet és olyan fejlesztést vitt végbe, mely a tábor régi fényét is elhomályosítja. A fejlesztések révén, egy funkcióiban gazdag, energetikailag is modern világ jött létre, ami egész életükre emlékezetes élményekkel ajándékozza meg azokat a gyermekeket, akik itt táboroznak.

A díj kapcsán Borbély Lénárd polgármester lapunknak elmondta, ahhoz, hogy értékelni tudjuk a tábor jelenét, fontos felidézni a múltat. Emlékeztetett, a korábbi szocialista kerületvezetés egy elhibázott döntés folytán a tábort bezáratta, és egy ingatlanfejlesztő cégnek értékesítette. 2007-ben a telken 360 lakásos lakópark építését tervezték. „Akkor még ellenzékként a csepeli lakosokkal összefogva tiltakoztunk és megvédtük a területet. Azt mondtuk, amit polgármesterként ma is képviselek, hogy a csepeli Kis-Duna-partot meg kell őrizni, csak sport és rekreációs céllal, zöldterületként szabad fejleszteni, bármilyen beépítés nélkül. 2016-ban a jelenlegi önkormányzat visszavásárolta az értékes ingatlant és ígéretünkhöz hűen újjáépítettük a csepeli gyerekeknek és családoknak. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy független szervezet, a Településfejlesztési Szövetség is elismerte kerületünk egyik legszebb beruházását és egy ilyen kitüntető díjjal ismerte el a munkánkat.”

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Településfejlesztési különdíjat kapott a csepeli önkormányzat” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    A Hölgy személyében kit tisztelhetünk?

Itt lehet hozzászólni !