Tizenhat év alatt nem sikerült a városrész gondjait megoldani

Helyi Téma

Kérdésesnek tartják egyes képviselők, hogy Csepel valaha is megújulhat

A csepeli önkormányzat vezetői furcsa matematikát alkalmaznak, a számok csűrése-csavarása mögött azonban kitűnik, 2010-ben több százmillióval nő a kerületi költségvetési hiány. A Fidesz szerint a döntéshozók nem képesek megoldani a több évtizedes csepeli problémákat.

Ember legyen a talpán, aki érti a már 16 éve regnáló vezetők matematikai logikáját. – 2010-ben várhatóan 3 milliárd 755 millió forint lesz a kerület költségvetési hiánya. Ezt a hiányt befolyásolja az erre az évre áthúzódó kötelezettség – amit a kerületnek kell teljesítenie –, melynek mértéke 2 milliárd 344 millió forint, s az, hogy közel 617 millió forinttal kevesebb központi költségvetési támogatást kap Csepel. Az idei büdzsé hiánya lényegében megegyezik a tavalyival – mondta Orosz Ferenc alpolgármester, aki szerint összefüggésekben kell látni a helyzetet, a tervszámokat tervszámokkal, tényszámokat tényszámokkal célszerű összehasonlítani.

– A deficitet a jelenlegi helyzetben sem a bevételi oldalon, sem a kiadási oldalon nem kívántuk csökkenteni. A bevételekhez nem vezettünk be új adónemeket, és a lakbéreket sem emeltük. A kiadási oldalon a válság közben növeljük a szociális támogatások összegét. Az idei költségvetés biztonsággal finanszírozható kétmilliárd forintnyi folyószámlahitel felvételével. Így vállalt feladatainkat teljesíteni tudjuk – fogalmazott. A Fidesz-KDNP frakció szerint a költségvetést ismét rossz szellemben, egyéni érdekek készítik a városvezetők.

– Az 1994 óta, és a rendszerváltás előtt is, a kerületet irányító várospolitikusok egyetlen fontos feladatot sem oldottak meg, ilyen például a csatornázás hiánya, a gerincút, Háros problémája, a Kis-Dunapart rendezetlensége. 2006 őszétől, amikor a régi-új városvezetés kezébe vette a kerületet, 600 millióval megnőtt a kerületi költségvetési hiánya, miközben több milliárd folyt be az északi területekről – fejtette ki Borbély Lénárd, a csepeli Fidesz-KDNP frakció vezetője, aki szerint semmi új és kreatív elem nincs az éves költségvetés-tervezetben, így nem is remélhet megújulást a kerület.

– A költségvetés elavult és nem oldja meg a problémákat. Nem kellett volna kidobni például 182 millió forintot a polgármesteri hivatal felújításának terveire – ami meg sem valósult. Az önkormányzati újság évi 100 milliót visz el közpénzből, a panelfelújítások önrésztámogatására szánt 35 milliót viszont el akarják venni, máshova átcsoportosítani. A jelenlegi költségvetés konzerválja azt az állapotot is, hogy Királyerdőben egy nagyobb esőzésnél a környékbelieknek a kerítésen kapaszkodva kell közlekedni a tónyi pocsolyák miatt – mondta el a frakcióvezető. Hangsúlyozta, a jelenlegi rossz, 2010-es országos megszorító költségvetés miatt kieső csepeli összegeket némileg kompenzálhatta volna, ha Podolák György és Avarkeszi Dezső nem szavazta volna le a parlamentben Németh Szilárdnak a kerületet pozitívan érintő módosító javaslatait.

helyitema.hu

3 hozzászólás “Tizenhat év alatt nem sikerült a városrész gondjait megoldani” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Tényleg a “Cipri”-közértnél megáll még az esővíz?- emlékszem kis srác koromban minden eső után akkora víz volt, hogy az autók meg a buszok nem tudtak közlekedni. Persze ez már régen volt. Azóta biztos van víz-elvezető, vagy valami más…

  2. […] 2006 ősze óta 600 millió forinttal növekedett a csepeli költségvetés hiánya, miközben az MSZP pártlapjaként működő Csepel újságra, az uszoda két helyszínen több változatban is elkészült terveire, a Szent Imre tér vagy a Kis-Duna part többször elvetélt terveire, duplán végrehajtott vagy meg sem kezdett beruházásokra ennél is sokkal többet fizetett ki a csepeli önkormányzat. A költségvetés tervéhez – ahogy az négyévente egy alkalommal, a választási kampányban lenni szokott – egekbe magasztaló szavakkal Podolák György MSZP-s parlamenti politikus is hozzászólt. Podolák megpróbálta azt is megmagyarázni, miért szavazott nemmel a Csepeli Gerincút megépítésére, melyet egyébként ő maga is minden választási kampányban megígért. A költségvetés elfogadását információink szerint most még az SZDSZ sem támogatta. (A költségvetéssel kapcsolatos álláspontokról itt olvashatnak.) […]

  3. hehehehe szerint:

    el kell szakadni Bp-től, ez az egyetlen megoldás.

Itt lehet hozzászólni !