Drámai vallomás: így fordult Németh Szilárd a csepeli polgármester ellen

Csepel.info, Facebook

Németh Szilárd Facebook-posztjait termelő “szentélyében”, vagyis saját konyhájában kérte árulásra Ábel Attila alpolgármestert. Azt kérte, segítse megbuktatni a szintén fideszes polgármestert. A tavaszi választások után pedig azt is megüzente, hogy most már két vállra fekteti Csepel vezetését.

A Kis-Duna-parti kordon és a rendőrség kihívása a kordont bontó csepeli polgármesterre, a csepeli birkózó- és focista gyerekek kitiltása a Csepel SC létesítményeiből csak egy-egy állomás lehet abban a háborúban, amit a Fidesz-alelnök Németh Szilárd vív a csepeli önkormányzat fideszes vezetése ellen – derül ki Ábel Attila visszaemlékezéséből. Az írás az alábbiakban olvasható.

Így kért meg a Fidesz alelnöke, hogy áruljam el a Fideszt

2019 tavaszán, egy alkalommal elugrottam Németh Szilárdhoz. Talán könyvet vittem, amit neki küldött valamelyik vendégünk, nem emlékszem pontosan. Mentem is volna hazafelé, de behívott a konyhájába. Igen, a „szentélybe”, ahol a Facebookra kikerülő sok étel készül, és ahol Szilárd a politikai ügyeket is meg szokta beszélni. Ideges volt. Így szólt: „Soha életemben nem csalódtam még akkorát emberben, mint a Borbély Lénárdban. Őt fogom polgármesternek jelölni, mert túl népszerű. De eldöntöttem, hogy megbuktatom.” Azt állította, hogy Lénárd a helyére tör, és választókerületi elnök akar lenni. Erről konkrétan tudtam, hogy nem igaz, és el is mondtam neki. De hiába. Mert valójában az volt Szilárd baja – és ezt mindketten tudtuk -, hogy Lénárd Csepel polgármestere lett, a szó teljes értelmében. „Szilárd ne tedd ezt, mert mind megbukunk. Csepel szoci kerület, itt csak magunkat buktatjuk meg egy testvérháborúval. Te is belebuknál ebbe” – feleltem neki. „Én ezt már eldöntöttem” – válaszolta újra.

Azt várta, hogy igent mondok, és csatlakozom hozzá. Akkor már évek óta küzdöttem azért, hogy kisimítsam az ellentéteket közte és a polgármester között. Két malomkő között őrlődtem. Mivel azonban nem mondtam Szilárdnak igent, azonnal ellenség lettem. Pár hét múlva már semmi nem voltam a Fideszben. Tulajdonképpen vicces a történet: azért váltott le mindenhonnan, azért buktam meg a Fideszben, mert nem fordultam a Fidesz ellen.

Szilárd akadálynak látott a polgármester megbuktatásában. De a politikai félreállításom mellett egzisztenciálisan is bosszút akart állni. 19 évig segítettem őt mindenben, mindenben ott volt az én munkám is, amit elért. Hiszen a politika csapatmunka. Viszonzásul a történtek után megpróbált hátra tolni a kompenzációs listán, hogy képviselő se lehessek. Miután én voltam Csepelen a konfliktusokba nyíltan belemenő kormánypárti politikus, esélyem nem volt egyéniben nyerni. Ám mégis sikerült egy kis trükkel megakadályoznom Szilárdot abban, hogy teljesen kicsináljon.

Leváltásom indokaként először – szűk körben – azzal vádolt meg, hogy évekig nem volt tagfelvételünk. Ez igaz volt, ám éppen Szilárd miatt történt. Ötször vagy hatszor vesztünk össze meglehetősen csúnyán azért, mert szerettem volna tagfelvételt – sokan vártak rá – ám ő választókerületi elnökként kategorikusan elutasította azt. Akkoriban már erősen paranoiás volt. Azért utasította el a tagfelvételt, mert attól rettegett, hogy valaki ellene fordulna az újak közül. Aljas húzás volt a részéről, hogy a saját döntésével meggyanúsítva akarta a tagság előtt magyarázni a leváltásomat.

Amikor azonban a tisztújításra került sor, váratlanul szót kértem. Még Szilárd felvezetése előtt. 15 éve voltam akkor a csepeli Fidesz elnöke. Elmondtam, hogy ha Szilárd mást akar elnöknek, nem állok az útjába. De azt is elmondtam, hogy én csak olyat tettem, amit Szilárd is támogatott, és semmit sem tettem, amit nem támogatott. Így Szilárd nem tudta rám kenni a tagfelvétel elmulasztását. Nem volt indoka bűnösnek nevezni és letolni a kompenzációs listáról. Mivel már előre ki volt nyomtatva – a saját szememmel láttam -, ekkor fejből diktált be egy másik kompenzációs listát. Csak ennek a kis trükknek köszönhetem, hogy végül képviselő lettem.

Borbély Lénárd polgármestert azért nem szemtől szembe akarta megbuktatni, mert túl népszerű volt a Fideszben, sőt Csepelen is. Nem volt észszerű magyarázat a leváltására. Németh Szilárd ezért teljes méltóságában, a Fidesz alelnökeként, személyesen ajánlotta polgármester-jelöltnek azt az embert, akit közben minden erejével és minden elképzelhető módon próbált hátráltatni és hátba szúrni. Jelölésekor rá is szavazott – ám a szavazófülkében nagy tételben fogadok, hogy már az MSZP jelöltjére voksolt.

A 2019-es őszi kampány szörnyű volt. Az önkormányzati munka és a fejlesztéseink a választás közeledtével egyre több helyen álltak le ott, ahol Szilárdhoz erősen kötődő emberek voltak a vezetők. Számomra nyilvánvaló, hogy nem én voltam az egyetlen, akit Szilárd arra kért, segítsen megbuktatni a polgármestert. Az is nyilvánvaló a számomra, hogy ezt részben a fejlesztéseink megakadályozásával próbálta elérni. A legnagyobb, országos sajtóban is címoldalas buktánk a Csepeli Strandfürdő felújításának leállása lett. A vállalkozó bőszen nyilatkozott is ellenünk a sajtóban. Majd amikor elült a botrány – másfél hónappal később – a XVIII. kerületi fideszes önkormányzatnál kaphatta meg egy közbeszerzéssel a jutalmát. Állítólag többet ígértek neki, csak ott pont elbukta a Fidesz a választást. Nálunk a történtek miatt cserék kellettek, és rengeteg volt a konfliktus. Szilárd folyamatosan gerjesztette a belháborút, mindenhol megjelent, ahol be tudott nekünk akasztani, ahol árthatott, hátráltathatott valamiben. A legaljasabb húzásait le sem írom, annyira méltatlanok voltak.

Mégis, minden nehézség, akadály és aljasság ellenére, iszonyatos munkával, végül meg tudtuk nyerni a választást. Úgy nyertünk, hogy baloldaliak is tömegesen átszavaztak a fideszes polgármesterre. Budapestet azonban elveszítettük, és bizony sok hagyományosan jobboldali kerületet szintén, még Budán is. Amit Csepelen 2019 őszén véghezvittünk, politikai értelemben felért egy kisebb csodával. Ha azt is hozzávesszük, hogy a Fidesz alelnöke közben ellenünk harcolt, akkor nagyobbfajta csodával (az igazi csodákat viszont hagyjuk meg a Jóistennek). Nekem a kampány egyik irányítójaként életem legnagyobb sikere volt ez a győzelem, ám lelkileg összetörtem a végére.

Nem szeretem a belháborút. Ezért bármilyen hihetetlen, a történtek ellenére, továbbra is próbáltam normalizálni a viszonyunkat. De Szilárd ismét mindent megtett, most már azért, hogy megakadályozza az alpolgármesterré választásomat. Mint törvények felett álló méltóság, „polgármester, élő alkotmányozó és törvényhozó” – aminek tartotta magát -, ő akarta kijelölni az alpolgármestereket. Ilyen módon szerette volna közvetlen közelről gátolni a fideszes polgármester munkáját, garantálni a megbukását. Lénárd azonban az alakuló ülés előtt közölte a frakcióval, hogy bárki bármit mond, a törvény szerint a polgármester javasolja az alpolgármestereket. És ő azokat javasolja, akikkel együtt akar dolgozni. Közölte, hogy ha nem lesznek meg az alpolgármesterek, nem tud a testület tovább haladni a szavazásban. Például nem lesz megszavazva a képviselők honoráriuma sem. Így lettem alpolgármester. Így folytattam azt a munkát is még közel három évig, hogy üljünk le, beszéljük meg a problémákat, ne legyen nyílt ellenségeskedés.

Személyes okok és az vitt a közvélemény elé, hogy Németh Szilárd eldöntötte, kerül amibe kerül, 2022 nyarára ellehetetleníti Csepel fideszes önkormányzatát. Május 6-i utolsó levelemben még mindig csak azt kértem a Fidesz vezetőitől, ne engedjék megbuktatni saját pártjukat Csepelen. „Az a határozott kérésem, hogy a Fidesz alelnöke fejezze be a csepeli önkormányzat fideszes vezetésének megbuktatását, és ezzel az önkormányzat ellenzéki kézre adását.” – fogalmaztam. Válaszra sem méltattak. Csak Szilárdtól kaptunk közvetve egy üzenetet: „Most két vállra fektetlek benneteket!”

Forrás: Facebook

 

23 hozzászólás “Drámai vallomás: így fordult Németh Szilárd a csepeli polgármester ellen” bejegyzésre

 1. kormánypárti szerint:

  Felteszem a konyhai beszélgetés négyszemközt történt és nem készült róla felvétel. Ha van bármi bizonyíték ill. tanú a fent közöltekre,azokat elő kéne venni és a 15. § alapján etikai eljárást kezdeményezni. Ha nincsen, akkor is szükséges a vizsgálat, csak éppen egy másik taggal szemben.

 2. kerdes szerint:

  kormánypárti: egyértelmű, hogy nsz mellett tetted le voksod. Admin vagy még? Mint csepeli (ha az vagy egyáltalán), neked nem számít a Kis-Duna part? A csepeli birkózók és focisták?

 3. kerdes szerint:

  “Válaszra sem méltattak. Csak Szilárdtól kaptunk közvetve egy üzenetet: „Most két vállra fektetlek benneteket!”

  Vagyis nekik tök mindegy, mit csinál az emberük, csak őket szolgálja alázatosan. Remek kilátások.

 4. Géza szerint:

  Egyik kutya, másik eb.

 5. Fater trollja szerint:

  kormánypárti vélhetően “haszonélvező” és ahol a haszon, oda fordul.
  Nagyapó 2.0
  Elvtelen emberek.

 6. Gratulálok szerint:

  Tőlem a Csepelinfón mindenki azt ír, amit akar! Viszont Ábel Attila jól tenné, ha az admin pozícióból kitenné Németh követőit! Németh szembe helyezkedik mindennel, amit demokráciának tartunk! Hogy jön ahhoz a senki által semminek Csepelen meg nem választott, hogy a lakosság által megválasztott polgármestert fenyegesse! Undorító!

  A Fideszben nincs belső elhárítás, hogy utána nézzen az SZDSZ-es kakukktojás Németh dolgainak? Hogy puccsolta meg annak idején Tóth János csepeli Fidesz-elnököt? Hogy megválasztott új elnökként első dolga volt összebútorozni a csepeli MSZP-vel a Wallis repülőszőnyegén? Hogy miért csinált belőle iskolaigazgatót a csepeli MSZP?

 7. apostolos szerint:

  Ennek az embernek az agyára ment a hatalom, amit egyébként érdemtelenül kapott. A Lendvai utcából kiadott kliséken kívül egy önálló, kerek mondatot nem tud megfogalmazni.

 8. kormánypárti szerint:

  Kikérem magamnak, én semleges álláspontot képviselek! Pont azt szorgalmazom, hogy induljon Szilárd ellen etikai vizsgálat, mivel komoly állítások lettek megfogalmazva ellene. Az egész szövetség presztízsét rombolja ez az ügy. Nagyon súlyos dolog azt sugallni a nyilvánosság számára, hogy az elnökséget nem foglalkoztatja Csepel sorsa, hogy kormánypárti vezetésű kerület marad e. Valójában nagyon nem mindegy a pártvezetésnek, hogy billegő körzetek merre billennek. A megfelelő fórumon, a megfelelő módon kellene előterjeszteni a problémát, és ez nem a közösségi média.

  A sokadik kétharmados választási zakó után az ellenzék egy része azt állítja, demokratikus úton nem lehet kormányt váltani. Azt mondják, hogy a ‘Rendszer’ majd magától fog megbukni. Emellett meghirdettek valamiféle ellenállást, de hogy az pontosan micsoda, nem fejtették ki nyilvánosan. Én azt hiszem, ennyiből is rá lehet jönni a szándékukra: a kormánypártok belső bomlasztását tűzték ki célul. Informális forrásból annyit tudok, főleg a nőügyekre próbálnak rámenni és ezáltal befolyás alá vonni politikusokat, meghatározónak ítélt személyeket, de nyilván akad más módszer is a tarsolyban.

 9. kerdes szerint:

  “Kikérem magamnak, én semleges álláspontot képviselek!”
  Nem igazán ez jön le a kommenteidből. Szerintem másnak sem, de kérdezd meg Ábel Attilát, hogy értelmezi.

  “A megfelelő fórumon, a megfelelő módon kellene előterjeszteni a problémát, és ez nem a közösségi média. ”

  Mint írták, nem fogadták őket a megfelelő fórumon. Vagyis marad a közösségi média, vagy tűrni a kizárásukat. Mondjuk én nem szeretnék további épületeket a Kis-Duna partra, azt a meglévőt sem kellett volna megépíteni…

 10. László szerint:

  Kormányos, nézzen ré a telexen Novák Katalinnal készült interjúra. Sándor Palotában fényképezik. Angol királyi családnak képzelik ezek magukat? A Nemzeti Múzeumban nem lehetnek olyan értékes képek.

 11. kormánypárti szerint:

  Ha nem fogadták volna a megfelelő fórumon, akkor arról lenne egy írásos állásfoglalás, egy dokumentum, miszerint a panaszt megalapozatlannak találták. Nincsen olyan opció, hogy nem válaszolnak. Az Alapszabályban világosan le van fektetve az eljárásrend. Azt kéne követni, nem külön utakon járni. Nem az ablakot használják közlekedésre, hanem az ajtót.

 12. Nagyapó szerint:

  Gondolkodom, hogy Lászlóból a proli irigység, vagy a proli hülyeség árad? Azt hiszem vegyesen! A Sándor palota festményei eddig Áder Jánosé voltak? Vagy a Szt. Koronát a rágcsáló előnevű Göncz magának vitette az Országházba?

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 13. Fater trollja szerint:

  Fater, te egy senki vagy, nem lesz konc, kapjál már a fejedhez. A slepped meg elrugaszkodott réges-rég a valóságtól.

 14. László szerint:

  Kormányváltás esetén de még előtte úgy szét lett volna rabolva az a palota mint annak a rendje. Az a fidesznek készült.

 15. kormánypárti szerint:

  Jaj, ha ennyire aggódsz a berendezésért, javaslom közérdekű adatigényléssel kérd ki a leltárt! 😀 Elárulom, hogy még a hamutartó is szerepel a nyilvántartásban, értékkövető módon. Emellett kockázatkizárásos biztosítást kötöttek az ingatlanra és az ingóságokra is. Akkor is fizet a biztosító, ha a takarítónő véletlenül valami kárt okoz.

 16. László szerint:

  És utána hol végzi az a takarítónő? Barguzinban? Festmény persze hogy értékkövető, csak olyat dolgot vesznek. Szántó-legelő-festmény. A kormányban ők sem bíznak. 😀

 17. Nagyapó szerint:

  Eetásak! Pofa súlyba! 12+4 év, kétharmados többség!!!
  A rágcsálók sosem építkeznek!😀

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 18. László szerint:

  Küszöböt fogjuk rágni, nem lesz hol laknunk? Kódnyelven beszél fater?

 19. Nagyapó szerint:

  Igen lenne, amennyiben a polgári kormány átvenné a moslékkoalíciótól a “lámpavas, börtön, kirúgás, stb” lehetőségeket! De a polgároknak nem ez, hanem a nép jobbléte a fontos.
  Ez természetes, mivel a kormánypárti képviselők tanulmányi végzettsége magasan az ellenzék felett van!!!!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 20. László szerint:

  Hol tanultak? Lomonoszov egyetemen? Netán Oxfordban Soros ösztöndíjjal?

 21. pl szerint:

  Ja… rafinált jogászok.
  -Mi a különbség egy ügyvéd és egy keselyű között?
  – ???
  – A keselyű megvárja, amíg meghalsz…

 22. Géza szerint:

  A két csepeli elvtárs már egymásnak ugrott, mert bizony a lopás közérdek.

 23. […] polgármestert – és vele saját pártját – megbuktassa Csepelen. Ennek okairól Ábel Attila alpolgármester is nyilatkozott. Miután a buktatás 2019-ben nem sikerült, maradt a Fideszből való kizárás. Ez 2023 […]

Itt lehet hozzászólni !