Egykor és most: Egyedi Gépgyár

Csepel.info

Csepel Vas- és Fémművek, Központi út  – Déli-bekötő út sarok. A Fortepan első képén 1966-ban láthatjuk az Egyedi Gépgyár épületét, és annak falán Kucs Béla szobrász domborművét.

Második fotónk a Google utcaképe, és a közelmúltban, 2019 májusában készült.

A csúcsidőben 30 ezernél is több embert foglalkoztató Csepel Művek Trösztöt már a szocializmusban sem volt képes fenntartani az állam. Ezért 1983-ban az óriáscéget feldarabolták, a rendszerváltás után pedig jött a spontán privatizáció.

A működőképes cégek egy részét MSZMP-s párttitkárok és cégvezetők, más részét külföldi befektetők vették meg. Előbbiek többnyire továbbadták vagy kiadták a telephelyeket, utóbbiak esetében volt nagyobb esély a gazdasági túlélésre és fejlődésre.

Az elmúlt évtizedben ismét nőtt az itt dolgozók száma, a Csepelen 2009 óta jelen lévő Metrans hatalmas logisztikai központot is épített, ám a bonyolult tulajdonviszonyok továbbra is nehezítik a gyártelep  felvirágzását.

Csepel.info

4 hozzászólás “Egykor és most: Egyedi Gépgyár” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    A fellendülést észrevesszük a Rákóczi út forgalmán: a Mag utcából percenként indulnak a kamionok az M0 felé. A kétszer egysávos úton.

  2. Gyula szerint:

    Mostanában már a Tesco parkolón is közlekednek! 👍

  3. László szerint:

    Köszönjétek meg az MSZMP-s párttitkárok és cégvezetőknek, csak el kellene olvasni a cikket!

  4. Gyula szerint:

    A Metrans nem a klasszikus értelemben vett gyárterületen van.

Itt lehet hozzászólni !