Alig használják a körúti kerékpárutakat

Mandiner, Csepel.info

A politikai okokból kierőszakolt kerékpárút szinte csak a biciklis ételfutároknak jó. Ám a BKK – úgy tűnik – képes volt adatokat is hamisítani, csak hogy bebizonyítsa a balliberális politikusok elméleteit. 

A BKK kiposztolt a közösségi médiafelületeiken egy infografikát. Az infografikán a nagykörúti forgalom megoszlását szemléltették, egy munkanapon.

„A Nagykörút szűk értelemben vett belvárosi részén az ott közlekedők kétharmada villamossal jár, az aktív és mikromobilitási eszközzel (bringával, rollerrel, görkorival stb.) vagy gyalogosan közlekedők száma pedig az autóval utazók felét teszi ki” – írták az alább látható ábrához magyarázatként. Magyarán, a Nagykörúton közlekedők 68%-a villamossal utazó, 21%-a autós és 11%-a „aktív és mikromobilitási eszközt használó”, avagy gyalogos, kerékpáros, rolleres, stb.

Módszertani hibák, valótlanságok

A Vezess.hu derített fényt a BKK felmérésének módszertani hibáira, valótlanságaira. Az infografika három nagykörúti keresztmetszeten végzett fogralomszámlálás eredményéből készült, amelyek 9 órán keresztül, egyidejűleg történtek. „Így tulajdonképpen egy képzeletbeli – Nagykörutat keresztező – vonalon áthaladókat mértük” – szólt a BKK tájékoztatása az ügyben.

Magyarán, a mérés 9 órát fedett le, csak csúcsidőben mértek, valamint a járdán haladó összes gyalogost közlekedőnek nézték, és betették őket a „biciklis” csoportba, valamint potenciálisan

a villamoson utazót leszállás után még gyalogosként is regisztrálhatták.

A Vezess.hu saját mérést végzett, egy 24 órás időintervallumon figyelték meg a közlekedő tömeget egy forgalomkövető rendszerrel. Eredményeik szerint a forgalmi sávban 10890, a kerékpársávban 1099 áthaladó volt. Az eredmények további tisztításával kiderült, hogy 11029 autós, valamint 735 kerékpáros vette igénybe a Nagykörút vizsgált szakaszát.

Az arány immáron nem 2:1-hez, mint a BKK felettébb furcsa mérésében, hanem 93% autó és 6% kerékpáros. Közben az autós forgalom lassabb lett, mivel a biciklisáv kialakításához elvettek tőlük egy sávot.

Forrás: Mandiner

4 hozzászólás “Alig használják a körúti kerékpárutakat” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Egy decemberi-januári munkanapon nem sok bringást fognak összeszámolni. De nézzék ezt meg újra nyáron.

  2. Gyula szerint:

    Hangulatot kelteni tök jó a saját hülyéi közt, nem? 😁

  3. Csabi szerint:

    Sajnálatos módon a cikk irója nem lehet budapesti, ha ilyen marhaságokat leir. Venné inkább a fáradtságot és tavasz, nyár időben menjen a helyszinre. Ez a cikk egyszerűen idiótaság! Persze ezen az oldalon divat hülyeségeket firkálni.

  4. pitypang szerint:

    Nem a cikk az idiótaság, hanem az ahogy a biciklisávokat megvalósították. Meg lehetett volna csinálni tavasztól-őszig ideiglenes jelleggel, a téli hónapokra pedig mikor alig van bringás és több az autós, akkor visszaállítani az eredeti állapotot.

Itt lehet hozzászólni !