Nyárzáró ingatlan-és albérletárak Csepelen

Ingatlannet.hu

Bár idén nyáron a koronavírus már nem volt jelen az életünkben és a korlátozó intézkedéseknek is búcsút inthettünk, mégsem kezdtek el látványos ütemben emelkedni az ingatlan- és albérletárak. 

Először úgy tűnt, hogy a korrekció egyes esetekben megindult, de még kell egy kis idő ahhoz, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba.

Óvatosan drágulnak az eladó ingatlanok

Akár az idei évet, akár csak a nyári hónapokat vizsgáljuk a csepeli ingatlanok néhai megállással folyamatosan emelkednek felfelé, az áresés nem igazán jellemzi őket. Így ha valaki Csepelen szeretné megvásárolni új otthonát, jobb ha minél hamarabb megteszi. A befektetési céllal vásárlók is jobb ha iparkodnak, hiszen később egyre nagyobb haszonra tehetnek szert.

Csepelen a téglalakások júniusi átlagos négyzetméter ára 480 ezer forintról fél millió forintra, míg a családi házaké 500 ezer Ft/m2-ről  egészen 550 ezer Ft/m2-re emelkedett a nyári időszakban. Ebben az intervallumban a XXI. kerület panellakásainál már enyhébb volt a drágulás, itt a júniusi 500 ezer Ft/m2-es átlagár mindössze 10 ezer forinttal lett magasabb augusztusra.

A családi házak országszerte nagyobb ütemben drágulna. Ennek oka nagy meglepetésre a járványidőszak, amikor is népszerűbbé váltak a kerttel rendelkező ingatlanok. Most pedig úgy tűnik, hogy továbbra sem a lakások a slágerek. Persze semmi sem tart örökké, a tanév és az Airbnb beindulásával nagyobb kereslet mutatkozhat majd a belvárosi lakások iránt, így megugorhat az áruk is.

A csepeli albérletpiacon még nem egyértelmű a drágulás

2021-ben a XXI. kerületi albérletpiacon egészen februárig folyamatosan csökkentek az átlagos bérleti díjak, ezt követően pedig stagnáltak. A nyár elején úgy látszódott mintha végre megindultak volna az árak emelkedő tendencián, de ez a nyár végével meg is hiúsult.

Míg júniusban a Csepelen kiadásra kínált lakások átlagos négyzetméter ára 2500 forint volt, addig júliusban 2600 forintra emelkedett, augusztusban pedig visszaesett 2400 forintra. Ez egy kisebb garzonlakás esetében havi szinten néhány ezer forintos változást jelent, de egy nagyobb ingatlannál a sok pár száz forint már néhány tízezer forinttá is összeadódhat.

Felütötte fejét az új trend

Az új trend okozója a klímaváltozás maga. Pontosabban a felmelegedés, ami miatt egyre nagyobb figyelmet kaphatnak a fenntartható otthonok és az északi tájolású ingatlanok. A környezetvédelem persze nemcsak a klímaváltozás miatt szükséges, a hűvösebb hőmérséklettel rendelkező ingatlanok viszont kizárólag a felmelegedés következtében kaphatnak nagyobb teret. Előrejelzések szerint ugyanis egyre forróbb nyarak várnak ránk, melyet könyebb elviselni egy hűvös és árnyékos szobában. Persze aki megteheti akár egy nyári időszakban is kellemesebb hőmérsékletű országrészbe vagy éppen országba kereshet magának új otthont.

Forrás: Ingatlannet.hu

4 hozzászólás “Nyárzáró ingatlan-és albérletárak Csepelen” bejegyzésre

  1. Cilinder szerint:

    De nem értem, ha valaki kiadja albérletbe a lakását, ő maga dönti el, hogy mennyit kér érte, nem? Illetve sokan nem jelentik be az alberlőt, vagy úgy, hogy ne kelljen adózni utána. Illetve kicsit eltérve, de ha az alberlő kutyákat tart, kell beleegyezés a szomszédoktól?

  2. Gyula szerint:

    A Fidesznek valamiért az a jó, ha drágulnak az ingatlanok és a bérleti díjak.

  3. Nagyapó szerint:

    Gyula! Csak a Fideszeseknek van eladó ingatlanjuk és kiadó lakásuk/szobájuk?😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Gyula szerint:

    Megint csúsztatsz, öreg retek.

Itt lehet hozzászólni !