A buszok egy része nem éri meg az estét

Index

Fejlesztés, fenntartás helyett csak loptak: a buszok már nem bírják tovább

Egyetlen fillért is kár beleölni az öreg BKV-buszokba, mert egyre nő a meghibásodás valószínűsége és gyakorisága, ahogy a karbantartás költsége is, mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a Vasárnapi Híreknek adott interjújában.

Egyelőre nem tudni, hogy mikorra és miből cserélik ki a buszparkot. “Úgy vélem, nem történhet velünk rosszabb, mint ha minden a régiben marad” – mondta Kocsis. Hozzátette, amióta a cégnél dolgozik, azt hangoztatja, hogy a szakma szabályai szerint a BKV 1400 buszából 1000 “túlhaladta az életkora végét”, azaz a 16. évet. A viszonylag fiatal 150 Volvo-buszt nem számolva a többi busz átlagéletkora húsz év, mondta.

“A négy garázsunk reggel még olyan buszokat ad ki, amelyek akkor épp megfelelnek a forgalombiztonsági előírásoknak, de a húszéves buszok egy része nem éri meg az estét, mert nap közben lerobban. Több olyan öreg, hogy már alig javítható” – mondta. Teljesen rendbe tenni annyiba kerülne ezeket a járműveket, mintha újat vennének helyettük, tette hozzá.

“Ezer új busz cirka százmilliárd forintba kerülne, ennyi a láthatáron sincs” – mondta, hozzátéve, hogy ezért a tízéves finanszírozási modell mellett eszközmodernizációs programot is kidolgoztak. Kocsis István szerint ha volna fedezet lízingre, akkor kiírhatnának közbeszerzést, melynek a pályázatát már tavasszal előkészítették, és így két év alatt négy ütemben lízingelhetnének 250-250 buszt. Ez 10-12 milliárd forintos költséggel járna, de ennek jelenleg nincs meg a fedezete.

“Ha nem vásárolunk, akkor bérelnünk kell, ha egyiket sem tesszük, akkor pedig tovább romlik a helyzet” – jelentette ki Kocsis István, aki szerint az öreg BKV-buszoknak néhány éven belül “kohóba kell kerülniük”.
Egy helyben toporognak HÉV-ügyben

A BKV vezérigazgatója a HÉV kiszervezéséről is beszélt. 2008 végén a büdzséből tízmilliárdos veszteségpótlást kapott a cég, akkor a kormány határozatba foglalta, hogy kezdődjön el az elővárosi közlekedés újjáalakítását célzó szakmai munka úgy, hogy a BKV külön részvénytársaságba viszi a HÉV eszközeit és ebbe a társaságba lép be tulajdonosként előbb pénzzel, majd eszközökkel is a MÁV, majd a Volán, mondta Kocsis. Így kellett volna létrejönnie a három cég közös tulajdonában álló Elővárosi Közlekedési Zrt.-nek.

Kocsis István szerint azért nem tudtak továbblépni, mert 2009 tavaszán a Fővárosi Közgyűlésnek már döntenie kellett volna a HÉV kiválásáról, de akkor a kormányzat egy másik megoldást vetett fel: ne új társaságot hozzanak létre, hanem a MÁV vásárolja ki a HÉV teljes infrastruktúráját és vagonparkját. “A két utat egy ideig mérlegelte a kabinet, azután csendben az egész folyamat leállt, azóta sem döntött a kormányzat, így a Fővárosi Közgyűlés sem” – mondta Kocsi István.

Forrás: Index

24 hozzászólás “A buszok egy része nem éri meg az estét” bejegyzésre

  1. Iványi Gabi szerint:

    Kocsisnak több esze van..mint az eddigi tolvajoknak…szembemegy a kormányzással…vajon..miként reagálnak majd erre a nyilatkozatára?

  2. Iványi Gabi szerint:

    (Jön majd a nyelvészünk…hogy Kocsis István..a cikk végén rosszul írták a nevét)

  3. lolka szerint:

    Nem azon kell keseregni, hogy hány évesek a jármüvek. Minden technikának meg van adva az üzemórája amit naplóban vezetnek és van – volt egy tervszerü megelöző karbantartási útmutató és volt egy IKARUSZ BUSZ GYÁRUNK. Most már csak az a felelős kéne aki/ik miatt itt tart a járműpark. Mindig álltak az élen felelős vezetők akik az üzemeltetésért felelnek, hol vannak? Egy járműnél üzembe állitástól számolva kimutatható, mennyi idő/km után térül meg az ára, azután “hasznot” hoz (nem a BKV-nál) és termeli az utodja árát, tehát csere. Most megy a siránkozás, őreg a járműpark…

  4. miska72 szerint:

    csak ne Van Hool buszt vegyenek! KÉNYELMETLEN! Kicsik az ülések! Felveri a sarat az lldalára, és nem lehet kilátni! Ezért az utas nem tudja Hool Van! A felverődő sár miatt, mem lehet megnyomni, úgy a felszálló gombot a busz oldalán, hogy az ember keze ne legyen sáros, piszkos!

  5. lolka szerint:

    Ezért hittük, hogy jó üzletet csináltunk…

  6. Gordon szerint:

    Miska! Az Ikarus is felveri a sarat, csak abban magasabban ülnek az emberek, ezért nem lesz annyira piszkos az üveg. Viszont felszálláskor másznod, leszálláskor ereszkedned kell. Szerintem az ülés nem kicsi, inkább az emberek egyre kövérebbek. Nekem bejött a fánhull. A gombot és ablakot is le lehetne takarítani. Csak elhatározás kérdése.

    Lehetne még venni, ha van rá lehetőség, és le tudják boltolni a belgákkal (a szocik már ne boltoljanak semmit). Legalább nem nyiklik-nyaklik, csörög-zörög, mint a mi drága jó, eredetileg is konstrukciós hibákkal megáldott Ikarusaink.

  7. Csepel-sziget szerint:

    Szerintem pedig a Volvok kényelmesebbek és szebbek is, mint a lelakott belga Hool-ok.
    Az más kérdés, hogy a Volvokkal is rengeteg baj volt eddig.

  8. Gordon szerint:

    A volvoknál nagyon buta módon van kialakítva a forgó. A belgák viszont jól kitalálták.

  9. Csepel-sziget szerint:

    Meg a Volvok futóműve sem viselte túl jól a budapesti utakat. Főleg nem az akkor még felújítatlan Thököly utat.

  10. Gordon szerint:

    A demszkyvalóság betett szegény Volvoknak.

  11. Nagyapó szerint:

    Azért felelőtlenség azt mondani, hogy „az eredetileg is konstrukciós hibákkal megáldott” Ikarusz buszok. Ezekből, évi 10-13 ezer gyártása mellett, milyen konstrukciós hibák voltak?
    Kievben volt (van?) egy gyár, amelyik az Ikaruszok felújításával foglalkozott Nekik megérte. Jelenleg is van magyar buszgyártás, gyártanának is, de nincs rá igény, vagy nincs rá pénz, vagy kellemesebb külföldön tárgyalni (l. metró).
    A belga buszok tényleg szűkek, gyerekszállításra valók. Aerodinamikailag rosszak, ezért koszosak. Az, hogy „az ülés nem kicsi, inkább az emberek egyre kövérebbek” hajaz Marosán et. szövegére, hogy „nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy”. A remek konstrukciók közül kiemelkedik a „korszerű” Combino, amelyik egy félreértés. Belvárosban járatni elővárosi villamost?
    Kocsis felvetése jó. Miért jár Tökölre HÉV és busz? Miért jár Gödöllőre HÉV, busz és vonat?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    A belga buszok valóban nem túl tágasak, de nem az aerodinamikájuk miatt koszosak, hanem azért mert koszos, szutykos ez az egész város.
    Minden jármű koszos és mocskos, jó ideje a főváros takarítását Szent Péter végzi alvállalkozásban. Ja, és ingyen…

  13. Csepel-sziget szerint:

    A Combino szép is, jó is, csak kicsit kevés rajta a hely. Meg mondjuk ennyiért már minima automatikusan járt volna bele a légkondi.

  14. Gordon szerint:

    A Budapesti Közlekedési Vállalat budai autóbuszüzemi igazgatóságának zászlaja alatt közlekednek azok az Ikarusz IK-412-es autóbuszok, amik konstrukciós hiba miatt gyulladnak ki időről-időre a fővárosban. A Duna jobb partján hatvanöt ilyen busz van, ebből kettő teljesen kiégett, huszonöt esetében megszüntették a veszélyforrást, három épp szervizben van. Harmincöt bármikor lángra lobbanó busz járatonként egy ráadás tűzoltókészülékkel járja a várost.

    http://209.85.129.132/search?q=cache:zvK9lK6UgXgJ:index.hu/belfold/budapest/bkvfire0913/+ikarus+konstrukci%C3%B3s+hiba&cd=4&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

  15. kispajtás szerint:

    Bocs, hogy nem ide illő, de ez már mindent felülmúl!!! Mesterházy emeli a tétet, koporsópénzt ígér a nyugdíjasoknak.
    Na, ez már hányinger

  16. Gordon szerint:

    Az a szomorú valóság, hogy a világ autóbuszgyártásának színvonalától fényévekre szakadt le az Ikarus.

    Exportáljunk plusz egy tűzoltókészülékkel?

  17. Gordon szerint:

    Igen, 75 ezret ér egy nyugdíjas. Ebben pont az a jó, hogy nem kell azonnal kifizetni a pénzt mindenkinek, hanem majd egyszer… addig meg még el is lehet törölni a koporsópénzt.

    Jól kitalálták a szocik.

  18. Gordon szerint:

    Mszp mondja: 75 ezer koporsópénzt kapsz, ha rám szavazol.

    Akiben van egy minimális tartás az pártpreferenciától függetlenül pestiesen csak annyit mond erre, hogy: Anyátok!

  19. atata szerint:

    Kedves Gordon! Látom szorgalmasan utána olvastál az Ikarusok hibáinak, valóban az általad nevezet típus , melyek az utolsók közt készült kellő próbafutási tesztek nélkül bizony hibás. Azonban ez nem változtatt azon, hogy volt ídő mikor nemcsak Európa hanem a világ harmadik legnagyobb busz gyára volt az Ikarusz. Igaz akkor a kínaiak vitték a buszt és nem ők sózták ránk szarjaikat. Dél-Amerikától Egyiptomig, Törökországtól Mongóliáig rótták az utakat. A nagy SZU-ról már ne is beszéljünk- ott luxus busznak számított, de az amerikaiak is hajó szám vásárolták a Rába által gyártot Ikarus hátsó hídakat.

  20. Gordon szerint:

    Az a világ elmúlt és mivel nem fordítottunk elég erőforrást a fejlesztésre, ezért ma már nem tudnánk versenyképes termékkel megjelenni a piacon. Őrültség az Ikarus gyár feltámasztásáról álmodozni. Egy fillér közpénzt sem fordítanék erre. Főleg most amikor a nagy járműgyártó konszernek is nehézségekkel küszködnek. Azért meg kár buszgyárat csinálni, mert a bkv-nak kell nyavajás ezer db busz.

  21. Iványi Gabi szerint:

    http://www.fn.hu//belfold/20100201/dragul_parkolas_budapesten/

    Mindent a választókért!…a becsületes mszp ezt engedte!…Jó kampányfogás! Európában a mi tömegközlekedésünk az egyik legdrágább..A szolgáltatás minősége? Bőven hagy maga után kívánni valót…

  22. én szerint:

    És ezt eddig nem tudta? Na ne…!

  23. miska72 szerint:

    Gordon te egy hülye f@sz vagy. Ha pályáznál biztos bevennének a BKV csapatba, mert egy szinvonalon vagytok. 😉

  24. miska72 szerint:

    A Combino és a Van Holl is egy rakás szar! Inkább mászok a lépcsőn, de legyen kényelmes! A 152 vonalán is és a 71 es vonalán is egy kalap szar az a busz! A fél buszban 6-an, mondom HATAN ÜLHETNEK (ez a busz eleje)! A fele buszt ott is mászni kell!
    Miről eszéltek egyatlanok?

Itt lehet hozzászólni !