Vállalkozások járvány idején

csepel.hu

A csepeli kötődésű Sas Sándor két vállalkozást működtet a feleségével a kerületben: egy gumiszerelő műhelyt, valamint egy erdélyi kézműves üzletet a Csepeli piacon.

A járvány kedvezőtlen hatását az ő vállalkozásai is megérzik, ráadásul folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó szabályokhoz az elmúlt hónapokban. Lapunknak azt mondta: mindig nehéz igazodni a piac változásaihoz, de vállalkozóként megszokta, hogy a felmerülő gondokat neki kell megoldania, és a megpróbáltatások leküzdése nélkül nincsen siker.

A vállalkozás kockázattal jár

A gumiszerelő műhelyében mintegy harminc százalékkal esett vissza a forgalom, ami egyrészt annak tudható be, hogy a járvány idején sokan otthonról dolgoznak és ritkábban használják az autóikat, másrészt tavaly ősszel kevesebben cserélték le a nyári gumijukat télire, mint máskor. A gumieladások száma is visszaesett. A műhely nyitvatartási ideje változott. Alkalmazottat nem bocsátott el, de különféle mértékben csökkenteni kellett a munkaidejüket. A vendéglátóiparban foglalkoztatott alkalmazottakkal ellentétben a kormány nem nyújt kiegészítő bértámogatást a gumiszerelő vállalkozóknak, de Sas Sándor ezt nem veszi zokon, mert – ahogy mondja – a vállalkozások kockázatokkal járnak.

Nőtt az online megrendelés

A Csepeli piacon található kézműves üzletükben ketten dolgoznak a feleségével. Személyes vásárlói forgalom jelenleg nincsen, az interneten megrendelhető webshopos házhozszállítási igény azonban mintegy 25 százalékkal megnőtt. Megesett, hogy zárva tartották az üzletet, más alkalmakkor a nyitvatartás idejét kellett igazítani a vészhelyzetben életbe lépő időkorláthoz. Az iparűzési adó felének elengedése egyértelműen kedvező a vállalkozásának, de egyelőre pontos számot nem tud mondani, hogy esetében mekkora összegről van szó. Üzletének bérleti díja nem változott, de nem fog beállni a panaszkodók táborába, akik minden gondjukra az államtól várnak segítséget. Meglátása szerint a kormány több intézkedésével is enyhíti az emberek anyagi nehézségeit a járvány idején: például elrendelte a hitelmoratóriumot, lehetőség van az otthoni munkára, ezzel összefüggésben pedig a munkavállalók további kiadásai is mérséklődtek.

Cs. A.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !