Volt munkahelyével és extanácsadójával készíttetett kutatást Karácsony

Mandiner

A főváros imázscége megbízta Karácsony Gergely volt munkaadóját és extanácsadójának cégét, hogy készítsen kutatást a vakcinákról, amiben valamiért a pártpreferenciákra is rákérdeztek. Aztán kiszivárogtatták a HVG-nek a közpénzből készült, de mégsem nyilvános felmérést.

Közvéleménykutatást készíttetett a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. a budapesti lakosság vakcinákhoz való hozzáállásáról. A hírről beszámoló HVG cikke szerint a kutatásra a fővárosnak egy oltással kapcsolatos tájékoztató kampányhoz volt szüksége. 

Az nem teljesen világos, hogy a főváros imázscége miért indít bármilyen egészségügyi kampányt olyan témában, amelyben az országos állami szervezetek illetékesek, de számos más kérdés is felvetődik a témával kapcsolatban. Mindenekelőtt az, hogy miért költ ilyesmire a főváros, amikor Karácsony Gergely főpolgármester szerint épp nagyon kevés a pénzük?

Karácsony-közeli cégek megbízásai

Az sem egyértelmű, miért nem egy, hanem rögtön két közvéleménykutatót bíztak meg a projekttel. Felvetődik még emellett, miért éppen a Mediánt – Karácsony Gergely volt munkahelyét – és a 21. Kutatóközpontot – Karácsony Gergely volt tanácsadójának cégét – bízták meg a feladattal.

Kérdés az is, hogy egy vakcinákról szóló kampányhoz mi köze a budapestiek pártpreferenciáinak

(merthogy erre is rákérdeztek a kutatásban).

A kutatás egyébként jelen pillanatban nem elérhető sem a Medián honlapján, sem a 21 Kutatóközpont oldalán (előbbi oldala nem is működik). Nem tudni tehát, hogy a HVG honnan értesült a belsős információkról (más médiumok csak a portáltól átvéve jelentették meg a hírt).

A felmérés egyik fő állítása, hogy a „fővárosi fideszesek” is a kínai vakcinában bíznak a legkevésbé.

A történet tehát: egy Karácsony Gergely főpolgármester alá tartozó fővárosi cég megbízza Karácsony volt munkaadóját és korábbi tanácsadóját egy kutatással. A turisztikai imázscégnek végzett kutatás eredményeiben a megkérdezettek pártpreferenciái is szerepelnek.

A közpénzből végzett felmérés részletes eredményei a köz számára nem elérhetőek, de a HVG valamiért mégis hozzáfért az eredményekhez, amelyek egy részét, az általuk preferált adatokat kiválogatva közölték. Lényeges adalék a történethez: az Opten céges adatbázis szerint Szauer Péter, a HVG-t kiadó HVG Kiadó Zrt. vezérigazgatója minősített többségű szavazati joggal rendelkező tulajdonos a Medián Kft.-t részben birtokló CD Press Kft.-ben.

Válaszok egyelőre nincsenek 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand sajtóosztályát közel egy hete levélben kérdeztük az ügyben. Az alábbi kérdéseket tettük fel nekik:

– Miért éppen a Mediánt és a 21 Kutatóközpontot bízták meg a kutatás elkészítésével?

– A szerződéskötést megelőzte-e nyílt verseny?

– Miért csak a HVG-hez jutott el a kutatás?

– Nyilvánosan elérhető-e a kutatás teljes anyaga vagy annak bármely részlete?

Mivel egyelőre semmilyen válasz nem érkezett, közérdekű adatigényléssel fordulunk a Fővárosi Önkormányzathoz, mert úgy gondoljuk, a budapestieknek joguk van tudni, mire és miért költi a pénzüket.

Forrás: Mandiner

9 hozzászólás “Volt munkahelyével és extanácsadójával készíttetett kutatást Karácsony” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    21 kutatóközpontot bíztak meg? Erre bezzeg van pénz!
    Nem olvasható az ábra a cégek neveivel.

  2. Tóth kati szerint:

    Ez a Karácsony egy kretén gazember.

  3. Feketelistas szerint:

    Köszönjük főpolgármester ur a lomtalanítást!
    A helyi kormánypárti szocsövek micsoda hisztit csaptak itt az infon és mennyiszer…
    De most egy kis bekezdést sem irtak.

  4. kormánypárti szerint:

    Még nincs vége, később aktuális a hálálkodás. Már ha egyáltalán lesz miért. A szemétkupacokból hátramaradt aprólékot mikor takarítják fel az utcaseprők? Az illegálisan lerakott hulladékhalmokat is össze lehetne szedni ilyenkor. Nem igazán oké, hogy a belső kerületekből idehordják idegenek a mocskukat és a csepeli önkori szállíttatja el a saját költségén. Szóval ez így csak félmunka.

  5. Horváth János szerint:

    Tudod miről szól a lomtalanítás?

  6. kormánypárti szerint:

    Most olvasom, hogy a lomtalanító kukások elvitték az illegálisan kihelyezett hulladékot is, úgyhogy ez rendben van…

  7. Tóth kati szerint:

    De miért az ex,miért nem az 51 tanácsadóból valakit?Azokat miért fizetjük?

  8. Nagyapó szerint:

    Egyetlen esztendő alatt Budapestnek 94 milliárd forinttal csökkent a vagyona, 2181 milliárd forintról 2087 milliárdra. A 82 milliárdos államkötvény-állományból 69 milliárdot használt fel a főváros, az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 11 milliárddal, egyéb kötvényei 14 milliárddal, pénzeszközei tízmilliárddal apadtak. Az elmúlt évben Budapest saját tőkéje is 24 milliárd forinttal lett kevesebb.
    Az önkormányzat február elején az Államkincstárnak beküldött előzetes mérlege alapján!
    Remek választás volt a Vigyori!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gary Ridgway szerint:

    “A főváros imázscége”
    Nekik csak egy van? Aztaqrva… Nektek?
    Összeszámolhatatlan.
    A budapesti DAB+ sem elromlott, volt rajta szabad hely. 😁 Már nincs.

Itt lehet hozzászólni !