Így avatták a Gubacsi hidat 74 évvel ezelőtt

Facebook

 

Csepel, 1947. március 15. Gyülekeznek a résztvevők Csepelen a hídavatási ünnepségre.

A visszavonuló német csapatok által 1945. január 9-én felrobbantott Gubacsi hidat két éves munkával építették újjá. Hamarosan átadják a forgalomnak. Fotó: MAFIRT

A Wikipedia szerint a ráckevei (soroksári) Duna-ágat a folyamszabályozás során, 1872-ben árvízvédelmi célból töltéssel zárták el.. A töltés a főváros jelenlegi XX. és XXI. kerületei, Pesterzsébet és Csepel között, megközelítőleg a jelenlegi híd helyén létesült és azon át bonyolódott az akkor még gyér forgalom. Ez volt az ún. Gubacsi gát, amely nevét Erzsébetfalva (később Pesterzsébet) községhez tartozó Gubacsidűlőről kapta, ahol a gát épült.

1912-ben megépült a ráckevei HÉV csepeli szárnyvonala, a Pesterzsébet–Csepel HÉV, ami a Pesterzsébet felső állomás után ágazott ki a fővonalból. Amikor a Soroksári Duna-ágat az 1920-as évek folyamán hajózhatóvá tették, a Duna-ág felső és alsó torkolatánál 1910 és 1928 között két hajózsilip (Kvassay-Tassi) épült és a Gubacsi zárógátat elbontották. A Gubacsi híd tulajdonképpen abból a célból létesült, hogy Duna ág fölött áthaladjon az a forgalom, amely annak előtte az azt elrekesztő gáton haladt.

A pillérek alapozását 1919–22 között Zsigmondy Béla, a vasszerkezetet 1923–24-ben a Magyar Királyi Állami Vasgyárak építette meg a Weiss Manfréd Acél- és Fémművektől északra az akkoriban épült Szabadkikötőbe is vezető iparvágány, a HÉV-vonal és a közúti forgalom számára. Két darab hatnyílású rácsos acélhidat építettek. Az északin a kikötői vasút és a HÉV osztozott, míg a délin a közúti forgalom kapott helyet irányonként egy-egy sávval.

második világháborúban Budapest ostroma idején a német alakulatok felrobbantották. 1947-ben építették újjá. (A felújított híd átadására két időpontot is láttunk: 1947 március 15. és május 1.)

A sziget csúcsán 1927-ben megépült Kvassay híd nyugati oldalán 1951-ben átadott gyorsvasút, a mai H7-es HÉV megépülte után a viszonylat meglepően keveset veszített jelentőségéből. A Gubacsi híd 1978-as felújításakor a HÉV járatot megszüntették, szerepét főként az akkori 148-as, illetve részben a Csepel–Pesterzsébet útirányon át közlekedő sűrű követésű autóbuszjáratok vették át.

2010 után épült meg a HÉV-sínek helyén a kerékpárút. A Kossuth Lajos utca–Pesterzsébet kerékpárút így csatlakozik a már megépített erzsébeti hálózathoz, a biciklisek a HÉV-sínek helyén lévő kerékpárutat használják.

Csepel.info, Wikipedia

 

5 hozzászólás “Így avatták a Gubacsi hidat 74 évvel ezelőtt” bejegyzésre

  1. Ibolya szerint:

    Gondolom,azóta sem volt újra festve,rozsdátlanítva.Egyszer majdcsak beleszakad a Dunába.Már amennyiben addig nem lépnek….

  2. Nagyapó szerint:

    A legutóbbi felújítás 1997-ben volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Horváth János szerint:

    Sokszor-sokan próbálták már megidézni Adolf Hitler szellemét vagy csak kapcsolatba lépni vele a túlvilágról,de eddig egyszer sem sikerült.

    Valószínűleg azért mert meg sem halt, hanem dimenziót váltott vagy örök életet szerzett valahogy.

    Az is köztudott hogy a nácik az idegenekkel is összefogtak, illetve Hitler és bizalmasainak a bunker előtt talált holttestei is csak másolatok voltak.

    Lehet hogy az ufók vitték el Hitlert egy másik bolygóra ahonnan hamarosan visszatér?

  4. lutria szerint:

    Nem kellene ennyire vakon hinni a Wikipedianak mert a Gubacsi zárógát nem a mostani híd helyén volt hanem attól 150-200méterre északra ahová a Védgát út vezetett a mostani törés nélkül.Nézőpont kérdése hogy a “megközelítőleg” a jó jelző-e erre a távolságra…

  5. Lennox szerint:

    Siralmas állapotban van akármikor is újították meg valamennyire. ’97 sem most volt.

Itt lehet hozzászólni !