Legalább öt országgyűlési képviselőjelölt lesz Csepelen

Csepel.info

Gyurcsány is bedobhat még valakit a játékba

A Fidesz, az összefogásban maradó pártok, az MSZP-ből kiszakadt és Szanyi Tiborhoz köthető ISZOMM nevű új párt, a Polgári Válasz nevű, Jobbikból kiszakadt mozgalom, a szintén a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk szinte biztosan indulnak, de a Buckai Szövetség Egyesület Csepeli Szervezete is indíthat jelöltet Csepelen a 2022-es országgyűlési választásokon – értesült a Csepel.info.

A képviselő-jelöltek közül információink szerint Kovács Dávid Attila személye már biztos. Ő el is kezdte a kampányát, ami egyelőre a Facebookra korlátozódik. Szabó Szabolcs is indulni akar, és szeretné elérni, hogy komolyabb előválasztás se befolyásolhassa a pozícióját. A többi párt jelöltjei még nem jelentkeztek be. Mivel azonban Csepel-Soroksáron Szabó Szabolcs a kihívó, személye és helyezkedése különösen érdekes. 

Szabóból sokaknak elegük van

Szabó Szabolcs az Együtt politikusaként 2014-ben lett először az ellenzéki pártok közös jelöltje.

Ígéretét azonban, hogy szoros kapcsolatot tart az ellenzéki pártok csepeli és soroksári szervezeteivel, és figyelembe veszi a véleményüket, győzelme után nem tartotta be.

Elsősorban ez vezetett oda, hogy már képviselősége második évében elfordultak tőle az MSZP és a DK helyi szervezetei, és jobb szerettek volna más, természetesen elsősorban saját pártjukból származó jelöltet.

A 2018-as választásra az Együtt rendkívül agresszív módon zsarolta be a többi pártot néhány képviselőjük, közöttük Szabó Szabolcs újraválasztása érdekében. Ez Csepelen végül az LMP és az MSZP jelöltjeinek kényszerű visszalépéseivel valósult meg. Tenk Andrást, az LMP jelöltjét – információink szerint – Szél Bernadett szólította fel a visszalépésre. Szél már 2017 őszén ígéretet tehetett arra Szabó Szabolcsnak, hogy visszalépteti az LMP jelöltjét a javára.

Bangóné Borbély Ildikó azért lépett vissza, mert nem akarta felvállalni annak ódiumát, hogy esetleg az ő indulása miatt nyer Németh Szilárd. Szabó ugyanis egyértelművé tette, hogy egyedül magát tartja jó jelöltnek, és semmiképpen sem lép vissza. Bangóné a hátralépésekor ki is jelentette: nem azért döntött így, mert támogatja Szabót, hanem mert nem akarja a Fidesz győzelmét.

Az önkormányzati választásnál is kihúzta a gyufát

Szabó Szabolcsnak az MSZP és a DK felé 2019-ben is sikerült durván konfrontálódnia. Ez azzal kezdődött, hogy Takács Mónika, az MSZP csepeli polgármester-jelöltje nem tette le a hűségesküt Bangónénak és Szenteczky Jánosnak, viszont látványosan jóban volt Szabó Szabolccsal.

A szocialisták a 2022-es választásokra Bangónét akarták felépíteni az önkormányzati média és a polgármesterrel való folyamatos szereplés segítségével. Takács Mónikát az MSZP emiatt váltotta le Erdősi Évára, aki nem követte el Takács hibáját, és azonnal letette a hűségesküt Bangónénak és Szenteczkynek. Ám Szabó emiatt őt már nem támogatta, inkább többször bírálta a cserét.

Szabó innentől abban vált érdekeltté, hogy Erdősi Éva polgármester-jelöltként veszítsen Csepelen.

Ezért – ahogy nyíltan őt sem támogatta az MSZP az országgyűlési választáson – cserében ő sem állt egyértelműen az összefogás csepeli jelöltjei mögé, és a Buckai Szövetség csepeli jelöltjeit is a választók figyelmébe ajánlotta.

Bár az összefogás pártjainak csepeli vereségében Szabó Szabolcs szerepe elenyésző, attól még az MSZP és DK képviselői nem felejtik el neki, hogy öt évre kimaradtak a hatalomból.

Most a Momentum jelöltje lehet

Miután kimúlt alóla az Együtt, majd megjárta az LMP-t is (mentorával, Szél Bernadettel közösen léptek ki), politikai túlélése érdekében Szabónak újabb “gazdatestre” kell találnia. Ez lesz várhatóan a Momentum, amely most kétségbeesett küzdelmet folytat Gyurcsány Ferenccel szemben azért, hogy a jelöltjei legalább arányosan vegyék ki a részüket az összefogásban.

Gyurcsány ugyanis szó szerint maga alá gyűrte a Jobbikot, az MSZP a kimúlás közelében áll, és szintén Gyurcsány irányítása alá került, a Momentumon pedig hatalmas a nyomás Gyurcsány kamarilla politikája miatt.

Nem népszerű

Csepel-Soroksár az ország legbaloldalibb és legellenzékibb választási körzetei közé tartozik. Ha megvalósul a (majdnem) teljes ellenzéki összefogás, itt bárki nyerhet, aki a pártok közös jelöltje lesz. De azért nem mindegy, hogy a jelöltet kedvelik vagy sem.

Szabó Szabolcs ellen szól, hogy nem tartozik a karakteres politikusok közé. Az elmúlt években a csepeli és soroksári fejlesztéseket csak támadta, semmi mellett nem állt ki. Robotgépként ellenez bármit, amit a helyi önkormányzatok vagy a kormány kezdeményez. Képes volt a tervezett kerékpárút-építés leállítását is védeni, és egyike azoknak, akik szeretnék az új csepeli Duna híd építését megfúrni.

Személye azon kívül nem köthető pozitív ügyekhez sem, hogy havi rendszerességgel nyújt hajléktalanoknak egy civil szervezet pénzéből ételosztást. Az pedig a legtöbb csepelinek és soroksárinak már nem pozitív, hogy be is telepítené a hajléktalanokat a kerületek központjába. Nem is beszélve arról, hogy az illegális bevándorlók betelepítésének is az egyik szószólója.

Mindez a fanatikus rajongóknak bejön, de még az ellenzékiek többségének sem szimpatikus.

Az általunk ismert közvélemény-kutatások szerint Szabó Szabolcs kedveltsége 2014-ben és 2018-ban sem volt magasnak mondható. Valóban szavaztak rá az ellenzéki választók, de nem a személye miatt. Ráadásul négy évvel a megválasztása után, 2018-ban az ismertsége sem volt olyan magas, mint ami a pozíciójában elvárható lett volna.

Információink szerint ez most is igaz:

Szabó Szabolcsot még az ellenzéki szavazók sem mind ismerik, aki pedig aki igen, az többnyire nem tartja karakteres, jó politikusnak. Rossz hír az MSZP-nek, hogy Bangóné Borbély Ildikót – akit Szenteczky János talált ki a csepelieknek -, még kevesebben kedvelik.

Így aztán a többi ellenzéki pártnak – ha egyáltalán lesz Csepelen előválasztás – kellene találniuk valakit, aki a választóknak elég szimpatikus. Nem magas a mérce, még csak nem is kell itt élnie. Hiszen Szabó sem csepeli. Arra sem volt képes az elmúlt hat évben, hogy Gyuláról átjelentkezzen a választókörzetébe. Viszont bárkit találnának ki a cserére, szorít az idő, és már kampányolni kellene mellette. Ebben pedig a csepeli MSZP-t és a DK-t soha nem lehetett se leleményességgel, se szorgalommal vádolni. Nem úgy Gyurcsány Ferencet, akinek viszont nem mindig jön be a terve: így történt ez meg legutóbb Kálmán Olga esetében is, aki népszerűsége ellenére sem kellett a budapesti ellenzékieknek.

Csepel.info

7 hozzászólás “Legalább öt országgyűlési képviselőjelölt lesz Csepelen” bejegyzésre

  1. Ábel Attila szerint:

    Szegény Szabó Szabolcs plafont fogott a cikktől, pedig nincs benne semmi, ami ne lenne igaz. Azzal védekezik, hogy ha egy holnapi választáson ugyanaz a felállás lenne, mint 2018-ban, akkor ő nyerne. De senki nem állította, hogy holnap nem ő nyerne, ha egyedüli jelölt lenne.

    Másrészt a választás nem holnap lesz, hanem több mint egy év múlva. Addigra a Biden adminisztráció belejön a mocskolásunkba és üldözésünkbe, de már volt ilyen Obama idején: akkor kétharmadot szereztünk. Bidenék egy év múlva otthon sem lesznek már olyan népszerűek, mint most. A gazdaság újfent beindulhat, Karácsonyék pedig közben mindent megtesznek azért, hogy diktatórikus, korrupt banda képét sugározzák. Gyurcsány sem rest, mostanra szétverte a Jobbikot, az MSZP-t, és nem fogja abbahagyni az előadását a szecskavágóval.

    Mindez egy év alatt sokat változtathat az “összefogás” megítélésén. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz valamint a Kétfarkú Kutya Párt, vagy egy harmadik formáció jön ki jól a választásból. A csepeli-soroksári eredmény sem lefutott dolog, bármennyire is szeretné ezt Szabó Szabolcs. Nekem az az egy kritikám van a cikkel, hogy a a kutyáékat kihagyták belőle. Tehát nem öt, hanem legalább hat 😉

  2. kormánypárti szerint:

    Szabó azért nem jelentkezett még át, mert nem itt képzeli el a jövőjét? Ezzel nincsen gond, de akkor ne akarjon a helyi lakosok képviseletében eljárni. Ha nem választják meg, húz vissza Gyulára, nagyjából ennyit jelent ennek a megélhetési politikusnak Soroksár és Csepel!

  3. Horváth János szerint:

    Téged kilóra fizetnek a hülyeségért?

  4. robi szerint:

    Ha van pénz külsős bérhozzászólókra ( ld. kormánypárti), akkor nyilván van pénz kamupártokra is.

    Talán nem azok tudják a legjobban, hogy hány tényleges tagság nélküli párt indul Csepelen 2022-ben, akik finanszírozhatják őket?

    A részletes elemzésből- nem véletlenül- már csak az hiányzik, kit indít Orbán Csepelen?

  5. Nagyapó szerint:

    A fontos, hogy a Fidesz-KDNP kit indít. Az ellenzéknek mindegy ki a képviselő jelöltje, akár Caligula lova is lehet, rá szavaznak (legfeljebb annyit tesz Csepelért, mint Szabó Szabolcs)!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Horváth János szerint:

    Hát a Németh Szilárdnál még az is jobb lenne! Maguknak meg maradhat a lószerszám.

  7. kerdes szerint:

    nagyapó: Kit indítana? Kíváncsi vagyok a véleményére.

Itt lehet hozzászólni !