Százzal is mehetnek az új budapesti HÉV-ek

MTI, Infostart

Szebbek, jobbak, gyorsabbak lesznek az új budapesti HÉV-ek: a csepeli, a ráckevei és a szentendrei vonal fejlesztése Budapesten ma a legnagyobb közlekedési adósság és egyúttal a legfontosabb közlekedési beruházás, amelynek jelenleg az első, tervezési szakasza indult el – írja a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) közleményében.

A központ hangsúlyozta, a fejlesztésnek köszönhetően gyorsabban közlekedhetnek majd a HÉV-ek a három érintett vonalon, így a sebességük egyes elővárosi szakaszokon akár az óránkénti 100 kilométert is elérheti majd. Megújul a pálya és az állomások, valamint új, akadálymentes, klimatizált kocsik is érkeznek majd.

A gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatásnak és

a déli HÉV-vonalak Kálvin térig történő meghosszabbításának köszönhetően a ráckevei vonal utasforgalma több mint kétszeresére nőhet,

ugyanakkor az utasok száma jelentősen növekedhet a másik két vonalon is – fejtette ki a BFK. A tervezés alatt folyamatosan egyeztetnek az érintett kerületek és települések önkormányzataival.

Budapest közlekedésének legnagyobb kihívása, hogy az elővárosokból és a külső kerületekből naponta egymillióan jönnek autóval Budapest belső részeibe, amire a versenyképes közösségi közlekedés, sok P+R parkoló és a hiányzó peremhidak, körúti elemek megépítése a megoldás – írták.

A most induló HÉV-fejlesztéssel a kormány újabb jelentős lépést tesz Budapest közösségi közlekedésének fejlesztése érdekében – idézi a BFK Fürjes Balázst, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt.

Közölték, a fejlesztés első ütemében

a HÉV-ek a Közvágóhídnál a föld alá süllyednek, és egy Boráros téri megállóval érik majd el a Kálvin téri állomást.

Ezáltal a Duna-parti sávról eltűnhet a HÉV-vágány és egy összefüggő, új zöld sétány jöhet létre – tették hozzá.

A szentendrei (H5-ös) vonalon modern, akadálymentesített megállókat, Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát terveznek, aminek köszönhetően lehetőség nyílik a sebességkorlátozások megszüntetésére és a szerelvények sebességének növelésére is. A HÉV menetideje Szentendre és a Batthyány tér között akár 6 perccel is csökken majd, a járatok 4-5 percenként követhetik egymást, és vonalon gyorsított járatok is közlekedhetnek majd – fűzték hozzá.

A ráckevei (H6-os ) és a csepeli (H7-es) HÉV vonalán ugyancsak teljes felújítás várható, akadálymentesítik a megállókat, megújítják az utastájékoztatást, rendezik az állomások környezetét és megszüntetik a sebességkorlátozásokat.

A fejlesztések eredményeképp mind a Dél-Pesten, mind a Csepel-szigeti és dél-pesti agglomerációs településeken élők számára jelentősen javul a települések közötti közlekedés, a főváros belső kerületeinek elérése, és a közösségi közlekedés versenyképes alternatívát kínál majd az egyéni közlekedéssel szemben. A menetidő a ráckevei és a csepeli vonalon csökken majd:

Ráckevéről 30 perccel, Csepelről 7 perccel rövidebb idő alatt lehet majd a Kálvin térre jutni.

A BFK kitért arra is, hogy a fejlesztés keretében lecserélik a 44 éves átlagéletkorú, mára már teljesen elöregedett HÉV-kocsikat is. Az újak

akár 100 kilométer/órás sebességgel is közlekedhetnek majd,

700 utast szállíthatnak, lesz bennük legalább 4 kerekesszékes ülőhely, és alkalmasak lesznek kerékpárszállításra is. Az új járműveknek egyterű, teljes hosszában átjárható, tágas belső terük lesz. A MÁV-HÉV Zrt. lebonyolításában zajló 42, opcionálisan pedig további 12 jármű beszerzési tenderre két vezető nemzetközi járműgyártó jelentkezett, a francia Alstom és a svájci Stadler – közölték.

A központ emlékeztetett, a projekt műszaki tartalmát a fővárosi önkormányzat bevonásával alakították ki a 2018-as kormánydöntés időszakában, és a beruházást támogatásáról biztosította a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa idén februárban.

A projekthez nyújtott összes vissza nem térítendő támogatás 13,7 milliárd forint, a beruházás a BFK és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciuma által, az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alapok és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A ráckevei HÉV külső szakaszán a kiviteli tervek 2022 második felére lesznek készen, a Kálvin térig tartó alagúti szakasz tervezése pedig 2023 első félévében zárul. Az 5-ös metró megvalósíthatósági tanulmánya és az ehhez kapcsolódó költség-haszon-elemzés 2022 végére áll majd rendelkezésre, a szentendrei HÉV-vonal tervei pedig 2022 végére készülnek el – közölték.

A kivitelezés a 2021 és 2027 közötti európai uniós források rendelkezésre állásának függvényében indulhat el. A kormány döntött arról, hogy ha elégséges uniós forrás áll rendelkezésre, a projektet az előttünk álló uniós fejlesztési időszakban meg kívánja valósítani.

Az InfoRádióban Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója beszélt a HÉV-fejlesztésekről.

Forrás: MTI, Infostart

22 hozzászólás “Százzal is mehetnek az új budapesti HÉV-ek” bejegyzésre

  1. Szabó Irén szerint:

    Tisztelt Szerkesztőség !

    Ma 12:15 p körül FÖLDRENGÉS volt érezhető

    SZTK—Pláza — lakom

    aludtam és arra ébredtem mintha valaki ébresztene megrázott felnéztem a CSILLÁR is szabályosan hintázott pár percig tartott.

    Üdv Szabó

  2. Hozzászóló szerint:

    Szép tervek, csak Pató Pál úr tervező-vezetőt, aki az eddigi kapkodásért is felelt, nem szabadna tovább hagyni dolgozni!

  3. Betke szerint:

    Hozzászóló, lehet, azért kapja Pató Pál a fizetését? Mármint a “nemkapkodásért”.

  4. Utazó szerint:

    Elviselhetetlen fájdalmat azért éreznek a csepeli HÉV-et használók, mert az alpolgármester és a többi illetékes kussol azzal kapcsolatban, hogy mikor közlekednek újra a HÉV szerelvények a Boráros térig. Még arra sem veszik a fáradtságot, hogy hazudjanak valami hihető dátumot.
    Ideje lenne már tájékoztatni a HÉV-et használókat. Arról persze csak álmodni lehet, hogy számonkérhetőek legyenek a tróger politikusok a felelőtlen ígéreteik miatt – leszámítva a választásokat -, netán vállalják a felelősséget az illetékesek a kialakult helyzet miatt.

  5. Fábián László szerint:

    Tegnap jelent meg hivatlosan ,hogy a pótlás minimum 2021.Augusztus 31- ig fennmarad.
    ( MàvHêv végre elismerte amit már mindenki tudott)
    Plusz a Magyar Közlönyben is megjelent a pótlás d\tuma.

  6. Utazó szerint:

    Fábián László, köszönöm, már láttam sajnos.
    A MÁV-HÉV legalább kirakott egy tájékoztatást az utolsó pillanatban. Vajon ez a tájékoztatás, hír mikor jelenik meg ezen a “hírportálon”, a Csepel.info-n?
    A beszari alpolgármester továbbra is kussol, pedig internet-hozzáférése biztos van, más témákban nagyon aktív.

  7. Tóth kati szerint:

    Utazó megkérdezted már erről azt a kretén Karácsonyt?Ha jól tudom ő felel Budapestért?
    Egyébként nektek az is baj,ha valami megújul,az is baj ha nem.Nem lehet,hogy veletek van a baj?Mentálisan.

  8. kormánypárti szerint:

    Utazó, nincs jobb dolgod így szilveszterkor, mint itt verni a nyálad? Aki HÉV-vel utazik, az látni fogja a kiírást a megállókban. Nem kell a fröcsögőknek külön fórumot csinálni!

  9. Utazó szerint:

    A MÁV-HÉV közleményében egy további jelentős beruházás szerepel, mint az eredetileg ígért átadási időpont csúszásának oka. Ez a beruházás vajon fővárosi vagy állami? Akkor miért is a fővárosnál kéne érdeklődni?
    A maguk szánalmas hozzászólásait olvasni szórakoztatóbb, mint nézni az avétos szilveszteri kabarékat.
    Az pedig tény, hogy a csepeli HÉV nem újul meg sem jövőre, sem 2-3 éven belül. Ellenben a szolgáltatás színvonalát csökkentik egy látványberuházás miatt. Egy 9 napos esemény miatt keserítik meg több 10 ezer ember mindennapjait újabb hónapokig. Maguk szerint fontosabb egy 9 napos sportesemény megvalósítása, annak árán is, hogy azzal egy bevált közlekedési eszköz egy szakaszát kizárják?! Ez az Önök által vizionált megújulás? Remélhetőleg az ilyen söpredék emberek kikopnak miharabb a társadalomból.
    Ez is jellemző kormánypárti hozzáállás, ha valaki vélemény mond, észrevételelt tesz, netán kérdést tesz fel, azt azonnal nyálverésnek, fröcsögésnek minősítik.
    BUÉK!

  10. kormánypárti szerint:

    Ez a beruházás önkormányzati vagy állami? Akkor miért is a csepeli önkorinál kell érdeklődni? A fővárosnak az a köze hozzá, hogy több kerületet érintő tömegközlekedési beruházásról van szó. Elsősorban KariGeriék és a BKK feladata lenne a tájékoztatás, a BKK honlapján található a HÉV menetrend. Az ellenzéki vezetésű Ferencvárost miért nem tetszik szidni ugyanezen az alapon?! Nagyon áttetsző ez a műbalhé. BÚÉK!

  11. Elbrik szerint:

    Rohadék karigeri mindent lehetőséget megragad, amivel csak szivatni tudja a csepelieket. 🤮

  12. robi szerint:

    Jó reggelt, kedves Csepel!

    Már vártam, hogy a pofára esett HÉV utazók végre felébredjenek. Utána lehet nézni, hogy hány hete írtam le hozzászólásomban: nagy átverés készül. Bevallom, nem magamtól találtam ki, a városi közlekedésben dolgozó ismerősömtől informálódtam.

    Akkor még mindenki kussolt, aki ugyanúgy tudta, mi (nem) várható. A kommunikáción törték a fejüket, hogyan kenjék a zellenzékre. Az előttem szóló bejegyzéséből látható, részben sikerült is.

  13. Tóth Ervin szerint:

    100- al menni Csepelről a belvárosba azt a 8-10 kilométert úgy, hogy közben 4-5-ször megáll? Ezt megnézném. És a tervezés most indult el? Parasztvakítás az egész. Ha építési terület, miért nem építették meg a HÉV vágányokat, és ha az kész van, körülötte lehet építkezni. Ha egyáltalán akarnak. Ha hihetünk ennek a projektnek.

  14. Lili Züllig szerint:

    Akár szó jelentése

    akár (határozószó)

    Szabad választást jelez; megmutatja, hogy a beszélő nem kíván foglalkozni pontos körülményekkel, részletekkel; mindegy milyen állapotok közt

  15. ennyi szerint:

    1000%, hogy tudták pontosan, hogy a 2020 év vége kamu, csak tudták azt is, hogy parasztlázadás lenne, ha elmondanák, hogy jövő augusztusig nem fog járni.

    Minek nekünk atlétikai VB? Legfeljebb ereszen lógásban és seghbebaszott buzzik általi alkotmányírásban lennénk éremesélyesek. Nem kell oda stadion és a kis duna partjára a zsírdisznónak felhúzott bírkozóólat is le kell bontani.

  16. kormánypárti szerint:

    Jaja, parasztlázadás, avagy proletárforradalom. A tipikus csepeli prolit ugyanis csak a saját kényelme érdekli: legyen mindig bagó, szittyó, szotyola, Valóvilág és Maunika shou a tévében, valamint rendszeresen járjon a HÉV.

  17. robi szerint:

    Igen, kedves “nemzeti keresztény” kormánypárti hozzászóló:
    aki nem részesül az adófizetők pénzéből milliárdos osztogatások révén, az bizony kénytelen dolgozni menni.
    És előfordul. hogy a városba való beutazáshoz HÉV-vel járna.

    Ha ettől lesz valaki proli, előbb-utóbb ezt a kormánypárti megállapítást az érintettek magukra veszik. Nem mindenkinek jár pár évente új céges autó.
    És 2022. évben jöhet a prolizók legnagyobb réme: Szabó Szabolcs, harmadszor.
    Vagy egy újabb ismeretlen.
    A kormánypártiaknak meg egy újabb pofára esés.

  18. Ervin Tóth szerint:

    Az újságokban szerepel a látványterv. Azon nincs rajta a HÉV vonal. Akkor mi is van?

  19. Nagy Zsombor szerint:

    A látványterveken a VITUKI is szerepel, nem kell túl sok hitelt adni nekik. Inkább az a kérdés, hogy a BKK miért nem ad utastájékoztatást. Ez a cég ugyanúgy nyakig benne van az átverésben, mint a MÁV.

  20. kismiska szerint:

    #Ervin Tóth# Azok még az olimpiai tervek voltak hogy addigra eltakarítják a HÉV töltést a stadion mellől hogy le tudják térkövezni a környéket-mostanra annyit változtattak rajta hogy ha majd 2030-is megépül az új alagút a Kálvin térig csak utána bontják el.

  21. lutria szerint:

    #Tóth kati# kormánypárti#100%-os állami beruházás az állami MÁV részére mivel a Tarlós eladta/átadta neki a HÉVet,A főváros a MÁVnak csak használati díjat fizet amiért az megengedi hogy BKV bérlettel lehet használni+pár kisebb feladatot is elvégez helyette,pl.utastájékoztatási rendszer üzemeltetése.Építéshez,fejlesztéshez a fővárosnak semmi köze.

Itt lehet hozzászólni !