Földrengés: gurultak az almák a Csepeli Piacon

Csepel.info

A korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, a természeti katasztrófának egy gyermekáldozata van, és sérültjei is lehetnek – közölte a helyi sajtó. A rengést Magyarországon is több helyen érezni lehetett.

A Csepeli Piacon is érezni lehetett a rengést: olvasónk szerint szétgurultak a narancsok, almák, zöldségek a standokon:

 “Ma fél egy előtt pár perccel a csepeli piacon voltam, amikor furcsa, ijesztő dologra lettem figyelmes. Mintha megbillentem volna és az előttem lévő árusnál a hegyekbe pakolt narancsok, almák egyszercsak szanaszét gurultak. Megfordultam és a hentesnél a felakasztott kolbászok, szalámik is himbálózni kezdtek… Atyaég,mi ez a furcsaság??? – gondoltam. Az egész pár percig tartott…”

– fogalmazott a Csepel.info egyik olvasója.

Több helyen is földrengés volt Magyarországon délután 12:30 körül. Ezt az értesülést megerősítette a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A földrengést a horvát 6,3-as erősségű rengés következtében lehetett érezni Magyarországon.

Mit jelent, hogy egy rengés 6,3-as erősségű? A Richter-skálán a 6 és 7 közötti rengések erősnek számítanak, évente mindössze 120 ilyet mérnek világszerte. Definíció szerint az erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 km távolságban is.

A rengést nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Olaszországban, Szerbiában, sőt még Németországban is érezni lehetett.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi

– írta a sajtó.

Forrás: MTI, Csepel.info, 888

4 hozzászólás “Földrengés: gurultak az almák a Csepeli Piacon” bejegyzésre

 1. Zsivány szerint:

  A geotermális energia- és a palagáz kiaknázásával illetve más bányatevékenységekkel járó mélyfúrások, rétegrepesztések földrengésekhez vezetnek, amit gondosan eltitkol a nyilvánosság elől a nagytőkésekkel összejátszó háttérhatalom. Ráfogják az anyatermészetre a katasztrófák okait. Vajon meddig képesek még leplezni az igazságot?

 2. zsák krumpli szerint:

  Zsivány, majd a horvátok kitalálják, ezért is Hernádi Zsolt, MOL-vezér a felelős! 😉

 3. kormánypárti szerint:

  A jéghegyek olvadása miatt emelkedik az óceán vízszintje. A nagyobb víztömeg nagyobb nyomást gyakorol az óceánok, nyílt vizek alatt elhelyezkedő kőzetlemezekre, ezért azok lejjebb süllyednek. Süllyedés közben a lefelé mozduló kéreglemez és a mellette mozdulatlan maradó szomszédos, szárazföldi lemez egymáshoz préselődő szélei között feszültség jön létre. Amikor a találkozó peremek nem bírják tovább a feszültséget, a lefelé törekvő lemezszél a másik lemez alá bukik, és a felgyülemlett energia lökéshullámok formájában elszabadul. A földkéreg a törésvonal mentén átrendeződik.

 4. zsák krumpli szerint:

  kormánypárti is geofizikus mint Ábel Attila? Vagy éppen azonos vele?

Itt lehet hozzászólni !