Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-vakcina érkezik

Infostart

Összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kap Magyarország – hangzott el a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámoltak, hogy a megváltozott variánsra gyorsan lehet reagálni.

Zsigmond Krisztina, a cég vakcinaüzletágának vezetője közölte, globálisan ez év végéig 50 millió adagot, 2021 végéig 1,3 milliárd adag vakcinát terít a Pfizer a BioNTech-kel közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcinából. Az Európai Bizottság az uniós szerződés alapján 200 millió vakcinát kötött le, és további 100 millió adagra van opciója idén és jövőre.

A szakember hozzátette: a vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, az oltóanyagból sem magánellátókhoz, sem pedig gyógyszertári forgalomba nem kerül, azt kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet majd megkapni.

Fabó Tamás, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója elmondta, a klinikai kísérletek 95 százalékos hatékonyságot mutattak a beoltottaknál. Ismertetése szerint a vizsgálatokban részt vett 43 ezer ember fele placebót, fele oltást kapott, és az előbbi csoportba tartozókból 162 ember kapta el a fertőzést, a vakcinacsoportba tartozók közül nyolcan. A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a 65 év felettieknél is 91 százalékos volt a vakcinahatékonyság.

Megjegyezte ugyanakkor:

azt még nem lehet megmondani, hogy az oltás mennyi időre ad védettséget.

A beoltottakat két éven át utánkövetik – tette hozzá.

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az úgynevezett mRNS technológián alapuló vakcinafejlesztés egyik nagy előnye, hogy

a megváltozott vírusvariációkra is viszonylag rövid időn belül lehet reagálni, így az új vakcina akár hat hét alatt előállítható.

A technológia lényege, hogy az emberi sejtekbe a vírus RNS-ének, vagyis örökítőanyagának egy szakaszát juttatják be, és ennek alapján a sejtek előállítják a vírus egy, ilyen formában ártalmatlan fehérjéjét, amely azonban kiváltja a vírus elpusztításához szükséges immunreakciót.

Az “angliai vírusmutációval” kapcsolatban Vereckei Péter jelezte, egyelőre nem kellett módosítani a vakcinát.

Elmondta azt is, hogy az mRNS technológia kutatása, fejlesztése – az Egyesült Államokban élő – Karikó Katalin biokémikus nevéhez fűződik, aki harminc éve foglalkozik ezzel a technológiával, első szabadalmát 2005-ben jegyezték be.

Az ügyvezető igazgató hatalmas áttörésnek nevezve a vakcinafejlesztést, úgy fogalmazott, ez nagyon fontos pillanat a vállalat életében, hiszen

“soha nem volt sürgetőbb szükség a vakcinára”.

Kitért arra, hogy a vakcina fejlesztése végig transzparensen zajlott, a részeredményeket közzétették és megosztották azokat a hatóságokkal is.

Zsigmond Krisztina kitért arra, hogy a Pfizer az oltóanyag biztonságos szállítása érdekében saját hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett. Az oltóanyag – felengedés után – hűtőszekrényben még öt napig biztonságosan tárolható – tette hozzá.

Forrás: Infostart

 

16 hozzászólás “Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-vakcina érkezik” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Aki nem oltatja be magát,az fizesse ki ,ha elkapja a covidot,a kezelése költségeit!Csakis a védőoltás mentheti meg az országot egy újabb covidjárványtól.A védőoltásoknak köszönhető,hogy rengeteg fertőző betegség eltűnt a világból.Csak megjegyzem a rendszerváltás előtt és szerintem nagy részben azóta is az orosz védőoltásokat kaptuk,nem nyugatiakat,és nem volt belőle bajunk.Ne a Falus féle kreténekre hallgassunk.A magyar oltási rendszer a világon az egyik legjobb.Az életösztön legyen erősebb a gyűlölködésnél.

  2. Werthan szerint:

    Tóth Kati, Ön kifizeti nekem az esetleges oltás-mellékhatás utáni gyógykezelés összegét????

  3. Werthan szerint:

    Szerintem tekintsünk mindenkit nagykorúnak. Van aki oltat van aki nem…

  4. Nagyapó szerint:

    Werthan! Ön kifizeti nekem azokat a költségeket, amit felelőtlenségével okoz?? Milyen esetleges oltás-mellékhatásról tud?
    Nem hallott még a kötelező védőoltásokról (BCG, gyermekbénulás, mumpsz, kanyaró, rubeola,stb)?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. robi szerint:

    Az orosz vakcinából a Putyin sem kért.

    Ha érkezik 4,4 millió Pfizer-vakcina és egyenlőre csak hatszázezren kértek oltást, miért kell megvenni az orosz és a kínai vakcinát is?
    Főleg úgy, hogy háromezer hülyemagyaron még csak most kísérleteznek vele?
    – korrupció van mögötte?
    -netán zsarolás?

  6. Horváth János szerint:

    Miért, miért? Miért kellett 16000 lélegeztető? Minek kellett az üres járványkórház? CSAK!

  7. kerdes szerint:

    Lehet választani a vakcinák közül? Az oroszt és a kínait meghagynám másnak. Ha van EU által engedélyezett, miért kell átugrott vizsgálati fázisokkal rendelkező vakcinákat vásárolni?

  8. Nagyapó szerint:

    Beindult a DK-s kamuhíradó! Szajkózzák Korózs professzort!
    Okostojások! Árulják el melyik oltóanyag nem orosz, amivel oltanak (influenza, stb.)?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. robi szerint:

    Nagyapónak elárulom : a Pfizer-vakcina.

    Mert doktor Potyajachtos szerint lehet, hogy az is orosz?

  10. kerdes szerint:

    nagyapo: kérdésre nincs válasz. Végigment a szabályos protokollon az orosz vakcina? Nem az influenza, hanem a szputnyik-5. Helyette szajkózza szíjjártót. Meghagyom magának az orosz oltóanyagot. Egy mérnöktől azért többet várnék el. Egyébként egy pártra se szavazok. Emberre szavaznék, ha lenne kire.

  11. Tóth kati szerint:

    Horváth elvtárs megint hazudik.Semmihez nem ért,igazi komcsi,a fotelból osztja az észt,pedig nagyon kevés van neki.Persze az ilyenek mindenhez értenek és még soha semmit nem csináltak,csak romboltak.Maga egy igazi senkiházi lumpenproli.

  12. Tóth kati szerint:

    Látom az oltóanyagokhoz is ért mindenki.Magyarországon az oltások 90 százaléka a Szovjetunióból jött.Soha nem kérdeztük honnan van.Most okoskodik a proli.Ért hozzá.Nem kötelező!!!Ha nem bizol benne nem kell beadatnod.További jó rettegést kivánok a covidhoz.

  13. kerdes szerint:

    tóth kati: Akkor hajrá, aztán kérjük belinkelni, hogy önkéntesként jelentkezett az orosz oltásra és megkapta. Vigye az egész családját is.

    Nekem jó lesz a bevizsgált oltás.

  14. Horváth János szerint:

    Ugyan már TK! Anyádat nem akarod? Szerencsétlen barom!

  15. Elbrik szerint:

    Kedves Tóth kati!
    Ön teljesen elmebetegnek tetszik lenni?
    Nagyon úgy tűnik…

  16. zsák krumpli szerint:

    Ugyanezt mondtam Tóth katinak egy másik poszton!

Itt lehet hozzászólni !