Képek: így jönnek sorban a koronavírus-tesztre a Csepeli Piacnál

Csepel.info, MTI

A többség autóval érkezik, és vita nélkül kivárja a sorát

Sokan élnek a lehetőséggel, hogy a Csepeli Piac mellett kialakított mobil szűrőállomáson végezzék el rajtuk a koronavírus-tesztet. A helyszínről és annak biztosításáról több mint egy hónapja állapodott meg Borbély Lénárd polgármester az Országos Mentőszolgálattal – értesült a Csepel.info.

A szűrőbusznál pénteken kora délután sorban álltak az autók. A tesztet a háziorvosok a szokásos módon rendelik meg a Mentőszolgálatnál, ami után most már gépkocsival is eljöhetnek a piachoz tesztelni a betegek. A szűrőhely első körben vasárnapig üzemel, de ha ismét sokan várnak majd a tesztelésre, ismét megnyílik. Itt az adatok ellenőrzése után egy gyorstesztet végeznek, aminek tíz-húsz percen belül van eredménye. Mivel betegekről van szó, amennyiben negatív a kevésbé érzékeny gyorsteszt, elvégeznek egy rendes PCR-tesztet is, amelynek sokkal nagyobb az érzékenysége – viszont ennek eredményére legalább egy napot várni kell. A helyszínen nézte meg a szűrőállomás munkáját Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára valamint Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő is.

Rétvári Bence a Csepeli Piacnál elmondta: a szűrőbuszok korábban betegségmegelőzési célból járták az országot, a koronavírus-járvány idején azonban más feladatot kapnak és részt vesznek azok tesztelésében, akik esetében a háziorvos előírta a koronavírus-tesztet és a mentőszolgálat felvette velük a kapcsolatot.

Megjegyezte: akik esetében a háziorvos előírta a tesztelést és akikkel a mentőszolgálat felvette a kapcsolatot, dönthetnek úgy, hogy – amennyiben az egészségi állapotuk megengedi – nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra és ott csináltatják meg a tesztet.

A szűrésről elmondta: a szűrőbuszhoz érkezőknél előbb gyorstesztet végeznek, és amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszt-eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is. Kiemelte: a mobil szűrőbusznál a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat munkatársai együttműködnek.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a szűrőbusszal gyorsítani lehet a tesztelés folyamatát. Hozzátette: a kormány legutóbbi intézkedéseit is gyorsan hozták meg, gyorsabban, mint Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Románia, Anglia, Franciaország, Csehország, Hollandia, Spanyolország, Luxemburg és Belgium, ahol sokkal rosszabbul állnak az egymillió főre vetített fertőzésszámmal.

Az Emmi államtitkára elmondta, hat ilyen szűrőbusz járja majd a közép-magyarországi régiót. Felidézte: a mentőszolgálat korábban 50 állandó mintavételezési pontot is felállított.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón megköszönte a kormánynak és a kormány egészségüggyel foglalkozó politikusainak, hogy lehetővé tették, a csepeliek új lehetőséget kapjanak a tesztelésre. Megjegyezte: az országban több ilyen mobil szűrőpont van, a legelsőt Csepelen hozták létre.

A politikus hangsúlyozta, azért van szükség ilyen mobil szűrőpontokra, hogy a koronavírus-megbetegedések számát minél jobban vissza tudják szorítani, annak érdekében, hogy az egészségügy megfelelően el tudja látni a feladatát.

Németh Szilárd azt kérte, mindenki tartsa be a kormány által meghozott járványügyi korlátozásokat, így többek között a kijárási tilalmat, a maszkviselést, a távolságtartást, az egyéni higiéniás szabályokat és legyenek fegyelmezettek, mert – szavai szerint – csak együttműködve, a szabályok maradéktalan betartása mellett tudunk úrrá lenni a járványon.

Csepel.info, MTI

15 hozzászólás “Képek: így jönnek sorban a koronavírus-tesztre a Csepeli Piacnál” bejegyzésre

  1. Várkonyi András szerint:

    Ez mind nagyon szép, de a cikk kissé félrevezető! Csak azoknál végzik el a tesztet, akiket a háziorvos tesztelésre beutalt, vagy akiket már a mentőknek jelentettek. Tehát nem mindenki számára elérhető !

  2. Nagyapó szerint:

    Várkonyi András! Hasonlatosan a terhességi teszthez! Az sem ingyenes mindenkinek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. kismiska szerint:

    1 hete még lehülyézték a Karácsonyt mert PCR tesztelést akart-ma meg már N.SZ. csepeli lakos adja az arcát a teszteléshez?Hmmm…

  4. admin szerint:

    Kismiska, Karácsony Gergely semmilyen PCR tesztet nem akart. Helyette csak gyorstesztet akar.

  5. George szerint:

    A tesztelések száma nálunk ló…..z! Köszönjük FIDESZ! Itt ember élet nem számít! Csak a foci, és az a szar gazdaság!

  6. admin szerint:

    Várkonyi úr, a cikk teljesen egyértelműen fogalmaz.

  7. Matula szerint:

    Nagyapó! Várkonyi úr hol írta hogy fizetni kell a szűrőbusznál?

  8. admin szerint:

    “valamint Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő is”

    Németh Szilárd nem csepeli országgyűlési képviselő, hanem Csepelen lakó fideszes listás képviselő! Csepel-Soroksár országgyűlési képviselője dr. Szabó Szabolcs!

  9. Gary Ridgway szerint:

    “Hasonlatosan a terhességi teszthez! Az sem ingyenes mindenkinek.”
    Van receptes, közgyógyra terhességi teszt? 😁 Nagyapó, megint írt egy lyukat. Hazánkban sehol nincs és nem is volt ingyenes teszt, ahol bárkit megszűrnek, ha kéri. De ehhez Némethnek itt most annyi köze volt, mint nekem. 😁👏👍

  10. Gary Ridgway szerint:

    “A tesztet a háziorvosok a szokásos módon rendelik meg a Mentőszolgálatnál, ami után most már gépkocsival is eljöhetnek a piachoz tesztelni a betegek.”
    Rakjuk már ezt rendbe!
    – elküldi a doki tesztre, hogy FERTŐZÖTT-e, addig semmi nincs
    – HA elkészül a tesztje, akkor is első körben POZITÍV esetnél is csak FERTŐZÖTT
    – a BETEGSÉG nem feltétlen alakul ki
    37%-os volt a találati arány.

  11. Horváth János szerint:

    Már tegnap is csodálkoztam, de ma valóban megdöbbentett, hogy a két legforgalmasabb
    piacnapon lezárják, az amúgy is kevés parkoló jelentős részét. Tegnap több volt a fotós,
    mint a páciens. Nem tudtak volna erre találni egy jobb helyet?

  12. Gary Ridgway szerint:

    “Nem tudtak volna erre találni egy jobb helyet?”
    Meg kell nézni az egész járványkezelést és az intézkedések, valamint azok betartatását. Ha beteszi a gyárba, vagy akárhová, akkor nem lehet politikai jófej. 😁

  13. Nagyapó szerint:

    A további helyszín lehetne a volt Vaszil Kolarov TSZ területe, vagy az Árvai csárdánál. 😀 😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Tóth kati szerint:

    Karácsony továbbra is hülye.Az a kretén csak pofázik,facebookol és semmit nem csinál.Csepelen a szűréshez Karácsonynak semmi köze.Az az alak egy szájkaratés kretén.

  15. Tóth kati szerint:

    Nem a piac a lényeg,közel van a rendelő.Horváth elvti a fotelból a járványügyhöz is kiválóan ért,ahogy Szabó,Kórozs…stb.A komcsi polihisztor.Csak mikor hatalmon vannak valahogy mindig mindent elk…nak,nem kicsit,nagyon.

Itt lehet hozzászólni !