Szűrőbuszok segítik a koronavírus tesztelését

csepel.hu

Ezentúl mobil szűrőbuszokon is elvégzik a koronavírus-gyanús esetek tesztelését.

Erről tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a legelső csepeli tesztállomáson november 13-án.

Kizárólag azokat a személyeket tesztelik, akiknél a háziorvos előírta a koronavírus-tesztet és a mentőszolgálat felvette velük a kapcsolatot, de még nem kerültek sorra – mondta el az államtitkár. Hozzátette: az érintetteknél először gyorstesztet végeznek, s ha pozitív eredményt mutat, akkor állapítják meg a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszteknél azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is. Hangsúlyozta: a szűrőbusznál a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat munkatársai együttműködve dolgoznak. Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a szűrőbusszal a tesztelés folyamatát gyorsítják. Hat jármű járja majd a közép-magyarországi régiót. Visszautalt rá, hogy a mentőszolgálat korábban ötven állandó mintavételezési pontot is felállított.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón megköszönte a kormánynak és a kormány egészségüggyel foglalkozó politikusainak, hogy lehetővé tették, a csepeliek új lehetőséget kapjanak a tesztelésre. A politikus hangsúlyozta: azért van szükség országosan ilyen mobil szűrőpontokra, hogy a koronavírus okozta megbetegedések számát minél jobban vissza tudják szorítani, s így az egészségügy megfelelően el tudja látni a feladatát. Németh Szilárd mindenkitől azt kérte, hogy tartsa be a kormány által meghatározott járványügyi korlátozásokat. Elsősorban a kijárási tilalmat, a szabályos maszkviselést, a távolságtartást és az egyéni higiéniai szabályokat is. Mint mondta: fegyelmezetten, csak együttműködve, csak összefogva, csak a szabályok maradéktalan betartása mellett tudunk úrrá lenni a járvány megfékezésén.

A.ZS.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !