Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell, ezt akarják az emberek

A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 aktuális csatornán adott interjújában.

Elmondta, a Nemzeti Konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait. Arra kérte az embereket, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat, és hordjanak arcmaszkot. Utóbbi megszegéséért akár bírságot is lehet kapni ezentúl.

Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott az M1-nek, szombat este. A kormányfő elmondta, hogy
fel kell készüljünk arra, hogy a napi fertőzöttek száma még az eddigieknél is nagyobb lesz, mert most másképp védekezünk mint tavasszal, de amire igazán figyelni kell az a halálozások száma, ez pedig alacsony.

A sikeres védekezéshez kell egy haditerv, nekünk kettő is volt, egy tavasszal, egy ősszel. Akkor egy ismeretlen ellenféllel álltunk szemben, ma már felkészültünk.
A magyar egészségügy képes volt megvédeni a magyar emberek egészségét, most őszre pedig teljes mértékben fel tudtuk készíteni az egészségügyi rendszert a második hullámra – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy nyáron levezényeltek egy nemzeti konzultációt, és abból megtudták, hogy szeretnék megvalósítani a magyar emberek a védekezés menetét. „Sokkal nyugodtabb és magabiztosabb vagyok, mint tavasszal”- hangsúlyozta, majd köszönetet mondott az 1,8 millió embernek, akik kitöltötték a konzultációt.
Ők azt várják el, hogy az ország működésképes maradjon és ne bénuljon meg – fűzte hozzá.

Sokan a lezárás miatt aggódtak, főleg a magyar anyák, elsősorban a gyerekek iskolából való hazaküldése és digitális oktatásra való átállás miatt.
Van egy haditerv, eszerint hozzuk a döntéseket – nyomatékosította álláspontját Orbán Viktor.

Közölte, az a cél, hogy a gyerekek iskolába járjanak, működjön a turizmus, a vendéglátás, ennek érdekében azt a néhány biztonsági szabályt be kell tartani, amiket meghoztak, például társadalmi távolságtartást, maszkviselést, a kórházak és a szociális intézmények látogatásának a tilalmát. Fontos a maszkviselés, aki nem hordja, azt a boltban megbírságolják, méghozzá a bolt tulajdonosával együtt. Második esetben egy figyelmeztetés jön a boltosnak, harmadik alkalommal pedig bezárják az üzletet.
A közös érdektől vezényeltetve hozzuk meg a döntéseket és akarjuk betartatni őket, nem csak önmagukért – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, nem szeretnének kijárási korlátozást bevezetni.

Oktatás

A kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy a konzultáció alapján a szülők azt akarták, hogy induljon meg az oktatás, ne az iskolákat zárják be, hanem izolálják a fertőzötteket. Tavasszal még más volt a helyzet, mert nem ismertük a járványt, Nyugat-Európában tízezrek haltak meg, sokan a kórházak folyosóin, majd tömegsírokba temették őket. Egyelőre az iskolák bezárása nincs napirenden.

Közölte, hogy a szülők továbbra sem mehetnek be az iskolákba, október 1-től pedig mindennap lesz iskolai hőmérés, sok helyen ez már most is lehetséges.
Orbán elmondta, hogy ő egy héten kétszer-háromszor szokott szakemberekkel konzultálni, a döntéseket a szakemberek meghallgatása után kell meghozni. Minden nap dolgozni kell – emelte ki. A rugalmasság, a cselekvőképesség a legfontosabb. Most a döntések irányát kell kijelölni, amely egyértelmű: Az országnak működnie kell!
Ne feledkezzünk meg az idősekről, a krónikus betegségekben szenvedők mellett ők vannak a legnagyobb veszélyben – fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint további kérdések vannak még, amiket meg kell tárgyalni, nevezetesen, hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat és szórakozóhelyeket? A kormányfő kiemelte, hogy a tavaszi védekezéssel több ezer, vagy inkább tízezer idős magyar ember életét védték meg.A rendelkezésünkre áll több mint 10 ezer kórházi ágy, vannak orvosok, nővérek, lélegeztetőgépek.
Egy nagy katonai gyakorlatban nyomás alá helyeztük az egészségügyet és ez teljesített. Senki nem hal meg az egészségügy hiányosságai miatt, mindenkit meg tudunk menteni – tette hozzá.

Gazdaság

Orbán Viktor legfontosabbnak a munkahelyek védelmét nevezte, majd kiemelte, hogy „annyi munkahelyet teremtünk, ahányat a vírus tönkretett, ezt az ígéretünket tartjuk, további új munkahelyeket fogunk létrehozni”.

Felhívta a figyelmet, hogy egy helyen van komoly baj, mégpedig a turizmus budapesti részén, mert az majdnem 100 százalékban a külföldiektől függ, a vendégéjszakák több mint 90 százalékát ők adták. Budapesten másképp kell csinálni, új üzleti modell kell, meg kell segíteni a szállodákat, a vendéglátósokat, a taxisokat, és másokat is. Hozzátette, hogy a kabinet a különböző intézkedésekkel eddig segített a fővárosiaknak is, de ettől függetlenül most kell egy speciális budapesti program, a fővárosnak van több mint 100 milliárd forintja erre a célra, “eljött az ideje ezen összeg bevetésének”.

A családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot – jelentette be. Annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudják védeni, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hatásköreit és lehetőségeit meg kell növelni – jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette: ezt a munkát irányítja október elsejétől Novák Katalin.

V4

Orbán Viktor elmondása alapján, indokolt kivételezni a V4-országokkal, mert „velük napi kapcsolatban vagyunk”, egy egyeztető irodát is létrehoztak a lengyel elnökség alatt, a V4-ek jól védekeztek, rájuk nézve ezért érdemes más jellegű szabályokat hozni, őket külön csoportként kezeljük. Arra kell felkészülni, hogy a jövőben mindenhol nagyobb lesz a fertőzések száma Európában, mint most, a sikert az emberéletek védelme jelenti.

“A gazdaságot, az ország működőképességét meg kell őrizni, az emberek egészségügyi védelmét is segítjük” – nyomatékosította a kormányfő.

„Nagy állam, nagy arc”- így jellemezte a német sajtóvéleményeket Magyarországról a miniszterelnök, majd kijelentette, hogy „nem jobb a német demokrácia a magyarnál, a jogállam sem, a média sokszínűsége tekintetében pedig mi állunk előrébb”.

Közölte, hogy Magyarország az egészségügyi válság ellenére is foglalkozik a migráció kérdésével, ez itt napirenden van, akárcsak más fontos kérdések. Megjegyezte, hogy a migráció problematikáját a német EU-elnökség sem rejti véka alá, ugyanakkor ebben a tekintetben mindig is lesznek különbségek a magyarok és a németek között, mert „mi nem akarjuk beengedni a migránsokat, mint ők”. Orbán Viktor szerint „mindenkinek joga van úgy élnie, ahogy akar, tehát nekünk magyaroknak is, mi nem akarunk keveredni, nem szeretnénk nyitott társadalmat, hanem keresztény magyar államot akarunk”, az álláspontok különbözőzése ellenére viszont jól együtt tudunk működni Berlinnel.

A kormányfő a végén hozzáfűzte, hogy a védekezés területén nem kell hírtelen radikális irányváltás, mert valamennyi forgatókönyvre felkészültünk, „ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az idősek életét megvédjük, a családok életszínvonala nem fog csökkeni, az ország pedig működni fog.

Forrás: Origo

7 hozzászólás “Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell, ezt akarják az emberek” bejegyzésre

  1. apostolos szerint:

    Egy kis matek: bemondta a rádió, hogy 1,2 millió gyerek megy suliba. Ha egy ember 7-8-at tud megfertőzni, akkor az egész ország fertőzött lesz. Ez a pesszimista becslés.
    A mindenki maradjon otthon és a mindenki menjen mindenhova között lennének fokozatok, de ezt mintha nem tudnák a potentátok vagy inkább nem akarják.
    Működjön a gazdaság? A gazdaság eddig is működött, mert a sori melós nem tud home office-ba menni. A turizmusnak meg akkor is annyi, hiába nem megy vagy megy valaki dolgozni.
    Majd ha a srácok hazaviszik a vírust és apa és anya is kifekszik, akkor lesz majd nemulass.

  2. Nagyapó szerint:

    Ilyen az, amikor a laikus szakemberkedik. El kell olvasni Orbán miniszterelnök interjúját!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Horváth János szerint:

    Na, ez a laikus az Orbán!

  4. Valdemar szerint:

    Lovak közé dobták a gyeplőt! Fideszéknél van már a pénz, a többi meg nem számít! Pénzért bármikor lehet majd újabb jobbágyot kapni! Ha nem lesz magyar, majd a migráncs is megteszi!

  5. Nagyapó szerint:

    Horváth János! Igaza van, ezért támaszkodik Orbán miniszterelnök az operatív törzsre, valamint a szakértőkre és a lakosság véleményére (Nemzeti konzultáció).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Nagyapó szerint:

    Valdemar! Egyéb hülyeség? Maga érti mit írt?😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Horváth János szerint:

    A lakosság véleményére? Észnél van maga?

Itt lehet hozzászólni !