Ismét Közösen Csepelért

Csepel.hu

A Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület vendége volt a minap Borbély Lénárd csepeli polgármester. Vélemények cseréltek gazdát, szó volt többek között a koronavírus-járványról, az elmaradt és folytatódó beruházásokról.

A találkozó elején, az egyesület elnöke, Klinghammer István akadémikus professzor egy rövid beszédben emlékezett meg a nemrég elhunyt Dr. Siklósy Ferencről, Csepel Díszpolgáráról, aki 1974-2011 között háziorvosként szolgálta a csepelieket, és tevékeny tagja volt az egyesületnek.

A koronavírus-járvány szinte mindet felülírt Csepelen, vette át a szót a polgármester. Márciusban átszervezték a cégeket, csökkentett üzemódban dolgoztak az önkormányzat munkatársai. A nyugdíjasok ellátása, a közétkeztetés és a bölcsődei, óvodai ügyelet megszervezése nem volt egyszerű feladat, de megoldották. A járványüggyel kapcsolatban rendszeres volt a tájékoztatás, a polgármester a képviselő-testület tagjaival kéthetente tartott megbeszélést az aktuális helyzetről.

Az elvont gépjárműadó kapcsán Borbély Lénárd elmondta, a járvány elleni országos védekezés költségéhez Csepel – ha úgy tetszik – 220 millió forinttal járult hozzá. „Ezt a pénzt, a köz pénzét, a csepeliek biztonságára fordította a kormány”.

A beruházások kapcsán kiemelte, néhány fejlesztést befagyasztottak, a csepeli iskolákat viszont fel fogják újítani. Hamarosan indul a kertészeti, belsőépítészeti munka a Hermann iskolánál. A volt Görgey iskola helyén lévő terület parkosítása szintén elkezdődött, és kaptak a kormánytól 735 millió forintot útfelújításra. Önkormányzati forrásból zajlanak az útépítések, továbbra is tervben az új csepeli Duna-híd, hamarosan elindulnak a kerületet érintő atlétikai beruházások, egészségügyi fejlesztések nélkül sem marad a kerület, és a Gubacsi híd vasúti részét is újjáépítik.

A Csepeltől Karácsony Gergelyék által megvont és baloldali kerületeknek juttatott fejlesztési pénzek kapcsán a polgármester szerint politikai bosszúról van szó, amit jól bizonyítanak a fővárosi illetőségű beruházások, így az útfejlesztések, a tervezett P+R parkoló, a Csepelt érintő bicikliút-hálózat kiépítésének elmaradása, valamint a gerincút folytatásának csúszása is.

Ez utóbbi egyébként egy állítólagos szakmai „hiba” miatt következett be. Karácsonyék „rossz rublikát” kitöltve kikötőépítéshez kapcsolódó útfejlesztés helyett egyszerű útépítésre adták be a pályázatot, amit így formai okokra hivatkozva az Európai Bizottság visszadobott. A polgármester szerint ilyen súlyos szakmai hibát egyszerűen nem lehet véletlenül elkövetni. „Mindezek ellenére a gerincút építése nem lehet pártpolitikai ügy.”

Az egyesület a Csepelt negatívan érintő fővárosi intézkedésekkel kapcsolatban felvetette: a csepeli ellenzék mondja el a véleményét a témában. „A helyi ellenzék leginkább tartózkodik ezekben az ügyekben. Most arra kérjük őket, tiszteljék meg annyival a lakosságot, hogy magyarázatot adnak az önkormányzat hivatalos felületén, miért utasították el és miért nem szavazták meg Csepel fejlődését garantáló határozatokat” – mondta Klinghammer István.

Sok egyéb mellett felvetődött még a Csepel SC telehelyének ügye. A pályát és a hozzá kapcsolódó létesítményeket az önkormányzat visszavenné, viszont továbbra sem adják el. A mostani tulajdonos lakóparkot építene a helyére, az önkormányzat viszont ezt nem engedi, kizárólag rekreációs és sportcélra lehet azt fejleszteni. „Örülnék, ha sikerülne feloldani ezt a patthelyzetet, és ismét köztulajdonba kerülne a terület. Mi nem adjuk fel” – zárta gondolatait a polgármester.

Az egyesület szeptemberre ül össze ismét.

Csepel.hu

 

 

3 hozzászólás “Ismét Közösen Csepelért” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Nem új híd kellene: a meglévő M0-ás hidat kéne tisztességesen befejezni.

  2. Valdemar szerint:

    Nem kell a kertvárosi akadémikusok közbenjárása ahhoz, hogy az ellenzék közre adja a véleményét csepeli ügyekben, kedves Klinghammer úr! Elég lenne ha Ábel Attila nem gátolná az ellenzék megjelenését a Csepeli Hírmondóban! S hogy a megírt anyagok rövidítés nélkül jelenjenek meg (Dukán András)!

  3. apostolos szerint:

    Már a középkorban is tudták Nyugat-Európában (igaz, az ok más volt), hogy folyó által elválasztott térségek közé minél több hidat kell építeni. Nálunk ez nem sikerül már xszáz éve.

Itt lehet hozzászólni !