Fáklyás evezésen emlékeztek Kolonics Györgyre

Csepel.hu

A Kolonics György Alapítvány a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte azt a fáklyás emlékevezést a csepeli kajak-kenu telepen, amelyet Kolonics György tiszteletére tartottak.

A kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok csepeli kenus 2008. július 15-én hunyt el.

Az eseményen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester, valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke. Az egykori élsportolók közül ott volt Hüttner Csaba, négyszeres világbajnok, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Kozmann György többszörös világbajnok kenus, valamint Ludasi Róbert, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület elnöke. A megemlékezésen részt vett Kolonics György édesanyja, Erzsébet asszony. Két kiváló csepeli sportolónak átadták a Kolonics György Sport Érdemérmet.

Borbély Lénárd köszönetét fejezte ki az alapítványnak és az egyesületnek, hogy minden évben méltó módon megemlékeznek Kolonics Györgyre, akire joggal büszke egész Csepel. A kiváló sportoló olyan példakép, akire fel lehet nézni. Megmutatta, hogy érdemes sportolni, nagy célokat kitűzni, mert az erőfeszítéseket siker koronázza. Emberként is nagyszerű volt: pályatársai úgy emlékeznek rá, hogy másokat támogató, küzdeni képes versenyző volt, aki ugyanakkor megmaradt szerénynek. A csepeli önkormányzat ápolja az emlékét és támogatja az évente megrendezendő fáklyás emlékevezést. Ennek részeként nevezték el a Kis-Duna parti sétányt Kolonics Györgyről. Csepel azon kevés települések közé tartozik az országban, ahol számos világhírű versenyző sportolt és lettek olimpiai és világbajnokok.

Kolonics György Sport Érdemérmet kapott Maricza Zsuzsanna utánpótláskorú csepeli kajakozó, aki a hazai és a nemzetközi versenyeken is kimagasló eredményeket ért el, a válogatott tagja. Ugyanezt a kitüntetést érdemelte ki a szintén utánpótláskorú Hammer Máté, a Halker-Király Kick-boksz Akadémia tagja, sokszoros világkupa győztes. A magyar bajnoki címet tizenhatszor nyerte meg korosztályában.

A megemlékezésen archív tévés felvételeken felelevenítették Kolonics György legemlékezetesebb versenyeit, majd a meghívott egykori élsportolók szóltak röviden a kenus legendáról. Schmidt Gábor úgy említette meg a csepeli kajak-kenu telepet, hogy ez a kenuzás szentélye. Hihetetlenül sok tehetséges versenyző nőtt itt fel, és remélhetőleg a jövőben is folytatódik ez a hagyomány. A kajak-kenu azoknak a sportja, akik alázattal végzik a napi kemény munkát. Maga a sportág pedig kiemelkedő eredményeket ért el világviszonylatban. Hüttner Csaba meghatóan emlékezett meg Kolonics Györgyről, akivel kenu négyesben nyert világbajnoki címet Szegeden 1998-ban. Kolonics kedvéért igazolt át a Csepelbe, mert úgy vélte, vele együtt érhet el kimagasló sikereket. Mindenki őt akarta követni, mert egészen elképesztő tehetséggel és szorgalommal rendelkezett.

Ludasi Róbert volt az, aki edzőként felfedezte az ifjú Kolonics Györgyben a jövő nagy tehetségét. „Különleges technikája volt, amely a sportág iránti nagy odaadással párosult. Sokkal gyorsabban megerősödött, mint kortársai. Először Horváth Csabával lett világbajnok kenu kettesben 1993-ban, utána sorra nyerte a világversenyeket. Már nem emlékszem pontosan, milyen taktikát tanácsoltam nekik az első világbajnokságon, de a táv végén óriási hajrával győztek. Jó volt a technika és a taktika, az elvégzett hatalmas munka pedig meghozta az eredményét. Évek óta készültünk, hogy ezzel a párossal világbajnokok lehetünk. A győzelmet pedig nem kell magyarázni. Koló emberileg rendkívül ambiciózus volt, minden tevékenységét alárendelte a sportolásnak. Minden részletre odafigyelt, akár az étkezésnél, akár a szabadidő eltöltésénél. Ő bajnok akart lenni. Csepelen számtalan remek versenyző akadt, ilyenkor pedig jó nosztalgiázni azon, hogy ennyi kiemelkedő sportolónkra lehetünk büszkék.”

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !