Pár gondolat a közterületeinkről

Vélemény – Ábel Attila

Munkakezdés előtt tettem egy sétát a csepeli Szent Imre téren. A füvet éppen nyírták, a parkőr még a tér túlsó oldalán járt. Az automata locsolók tették a dolgukat, tehát elsőre minden rendben volt. Ekkor láttam meg, hogy a kis fás liget alatt (amit a DK szerint hat éve kivágtunk), csipszes zacskók meg csokis papírok vannak eldobva. Három méterre a kukától, egy kupacban.

Nem száradt le a karom attól, hogy felvettem és kidobtam a szemetet. Ám az eldobójának üzenem: aki így él, így látja a világot, az többszörösen visszakapja saját igénytelenségét. A kapcsolataival, a környezetével. A szülei pedig szintén szégyelljék magukat. Én azt látom, hogy ahol a szülők kidobják a szemetet, ott valahogy a gyerekek is ezt szokják meg.

A Szent Imre téren mindig van parkőr és szemétszedő, a közelben mindig van közteres. Ennek az oka egyszerű. Az emberek egy része képtelen emberként viselkedni. Így, ha csak egy napra állna le a rendszer, a legszebb terünk estére úgy nézne ki, akár egy disznóól. Az általam felvett szemetet is összeszedték volna azok, akiknek a dolga, de talán csak fél órával később. Nem baj, hogy gyorsabb voltam. Ugyanez igaz a sétáló utcára is. Hatalmas energiát fordít rá az önkormányzat, ám a törvény csak azt engedi, hogy az italozást, szemetelést, bokrok közé vizelést büntessék. Ha valaki csatak részegen vagy büdösen, ápolatlanul lébecol ott, amíg nem köt bele senkibe, ezt megteheti. Nincs olyan törvény, amely alapján fel lehetne lépni ellene.

Mégis nagyok a különbségek. Bárki szétnézhet, mi történt például a VIII. kerületben az önkormányzati választás után. A lakosság mára teljesen kétségbeesett, hiszen ott a hajléktalanoké lettek a közterületek. A rend és fenntartása az új polgármesternek és az új vezetésnek már nem célja. Ez nem az a társaság. A hajléktalanokat senki nem küldi a szállókba sem. Ezért nem fürdenek, nem kapnak munkát, és az utcákon végzik el a dolgukat. A szagok és a látvány egyszerre elborzasztó.

Ha Csepelen változott volna a vezetés, már ugyanez lenne a helyzet. A sokak által elfeledett “kőfal” – a hajléktalanpiac – is újra üzemelne a piac mellett. A csepeliek azonban máshogy döntöttek. Aztán tavasszal közösen védtük meg Csepel központját. Együtt léptünk fel Karácsony Gergely politikai bosszúja ellen, amikor építeni kezdett egy újabb hajléktalanszállót. Maradtunk a jó úton. De ahhoz, hogy ez ne változzon, időnként mindannyiunknak tennie kell egy keveset.

Forrás: Ábel Attila, Facebook

17 hozzászólás “Pár gondolat a közterületeinkről” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ha így volt, akkor végre csináltál valami hasznosat! De erős a gyanúm, hogy kitaláltál egy
    történetet, hogy az utolsó két bekezdést leírhasd.

  2. Béla szerint:

    Béla: a hozzád hasonlók miatt szívnak most a Nyolckerben a rendes emberek.

  3. Béla szerint:

    János.

  4. Betke szerint:

    Ajánlanék egy sétát a Vércse utca 2.-höz is, meglátná, hogy mit csináltak, illetve nem csináltak tavaly október óta. Gondolom jó sok pénzért! Lehetne tudni, hogy eddig mire és mennyit költöttek el itt?

  5. földhözragadva szerint:

    Szerencse, hogy még sok jóérzésű (neveltetésű) ember felveszi a szemetet, az meg még nagyobb szerencse, hogy erről nem ír cikket, hanem kidob inkább még egy szemetet…

  6. Ábel Attila szerint:

    Annál sokkal több dolgunk van, mint hogy felvegyük a szemetet. Ezért írtam. Aki nem érti, nem érti.

  7. Horváth János szerint:

    Béla!
    Mit szívnak a szerinted rendes emberek? Mert ezek szerint te magadat rendes embernek
    tartod, igaz elvitatod a jogomat arra, hogy véleményt nyilvánítsak, vagy akár ne higgyek
    Ábel Attilának. Ábel megdolgozott azért, hogy fenntartással kezeljük minden szavát.

  8. lutria szerint:

    Ábel Attila#Ha arról szól a történet hogy szemetelnek az emberek miért kell az elején és a végén belekeverni a politikát,a DK-t és a főpolgármestert?

    Amúgy ha már parkgondozás,ha a kertészek végeztek a Szent Imre térrel küldje már át őket a Kossuth-Szent István kereszteződésbe (is) mert a nem kis munkába kerülő virágágyás már nem látszik a térdig érő gaztól.

  9. abc123 szerint:

    Ha szeret munka előtt sétálgatni akkor holnap reggel haladjon tovább toronyiránt a Templom utcába,tekintse meg a több tucatnyi ! villanyoszlopot majd visszatérve a munkahelyére intézkedjen az azokon lévő választási törvénybe ütköző (nov.12-óta)tárgyak eltávolításáról.
    Akár be is fizetheti a pártja nevében az értük kiszabható büntetést/eltávolítási költséget-olyan mértékben és díjszabással mindha ellenzéki tulajdonúak lennének…
    Várom válaszát az elvégzett feladatról…

    A fentieket veheti közérdekű bejelentésnek is.

  10. Betke szerint:

    Ábel Attila, remélem nem kerülte el figyelmét a 13.57-es kérésem és kérdésem, én is várom szíves tájékoztatását!

  11. Tonyó szerint:

    Örülök, hogy Csepelen nem történt meg az, ami a nyolcadik kerületben. Örülök, hogy fideszes a vezetés, és szépül a kerület. A sok büdös szoci proli meg, akik szemetelnek, szagolják a szomszéd büdös proli szemetét.

  12. pl szerint:

    Örülünk, h nem folytál szét apád térdén…

  13. Qqriq szerint:

    A csipszes zacskót és a csokipapírt szerintem nem hajléktalanok szórták el. A véleményíró is sejti, hogy kik lehettek az elkövetők, mivel a szülők felelősségét firtatja. Mondjuk ki nyíltan: nagy valószínűséggel az összevissza köpködő, csikkeket szétdobáló, telefonnyomkorászó kaptárlakó proliivadékok a tettesek. Karácsony a bizonyságát adta annak, hogy ő a szemetelő, a bokorba vizelő, mosdatlan, büdös, részeges emberek pártján áll. Mert a liberális szemléletmód alapvetően szemben áll a józan ésszel, a normális gondolkodással, ezek a politikai elvek káoszt eredményeznek.

  14. Horváth János szerint:

    Barom!

  15. Hozzászóló szerint:

    Attila, igazságod vagyon.
    A csepeli szemetelés viszont nem újkeletű és nem múltidejű: a legtöbb dohányos büdösbunkó is éppen ott ejti ki a kezéből az elszívott csikket, ahol éppen jól esik neki ez a csuklómozdulat.

  16. Ditke szerint:

    A legtöbb szemetelő a Csepel Művekből jön. Ott élnek napi szinten családostól, kutyástól… Ők azok, akiknek már a szülei is szemeteltek, és szemét között éltek. Lassan a gyár olyan lesz, mint a IX. kerületi dzsumbuj. Ott lebontották, Csepelen úja épül. Ezért is van ennyi szemét mindenhol.

  17. Majori manyi szerint:

    Ditke!
    Addig örülj, ameddig ott vannak. A lakótelepekre ki engedte be őket? Ez a nagy talány, mi? 😁😋😊

Itt lehet hozzászólni !