Káoszban drágul a budapesti parkolás

Magyar Hírlap, Csepel.info

Egyértelmű, hogy Karácsony Gergely főpolgármester újabb választási ígéretét nem teljesíti, ugyanis az elmúlt hetek döntései alapján remény sincs az egységes parkolási rendszerre. Drágulás viszont van dögivel, ráadásul követhetetlen a menete.

A muszájból autóval közlekedőket az újabb érvágáson kívül az is sújtja, hogy a nem balliberális vezetésű kerületekben Karácsony négy évre leállította az útfelújításokat és a P+R parkolók építését, Csepelen és Soroksáron pedig még a tervezett kerékpárút-építést is.

Már a júniusi fővárosi közgyűlésen az egységes parkolási rendszer kialakításával ellentétes döntések születtek, hiszen helyi kezdeményezésekre négy kerületben módosították a tarifákat, illetve a fizetős körzethatárokat. A káoszt fokozhatja, hogy az augusztusra tervezett ülésen újabb módosítások várhatók, és nem csupán a fizetendő összegek és helyszínek változhatnak, hanem a fizetős időszak is. Az egységesítést végképp ellehetetleníti, hogy Zugló után Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter is egy aggályos céggel kötött szerződéseket parkolási eszközök beszerzésére.

A VII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. áprilisban és májusban is feltűnően rövid határidővel írt ki egy-egy közbeszerzést a kerületi parkolóauto­matákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást – szintén parkolással kapcsolatos ügyben – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság. A C-Ware a két tender keretében összesen 64,5 millió forintért végez munkát Erzsébetvárosban. Niedermüller Péter azzal védekezett, hogy a monopolhelyzet miatt nem tehettek másként.

Hassay Zsófia, a fővárosi Fidesz képviselője, korábbi terézvárosi polgármester azonban cáfolja ezt. „Megválasztásunk után, 2010-ben már az első testületi ülésen arról döntöttünk Terézvárosban, hogy az önkormányzat saját, százszázalékos tulajdonban lévő vagyonkezelő cége végezze ezt a feladatot, s az elmúlt tíz év igazolta, hogy ez a leghatékonyabb módszer – közölte lapunkkal Hassay Zsófia. – Kilenc év alatt kétszázmillióról közel kétmilliárdra nőttek kerületünkben a parkolóbevételek, és a nálunk működtetett rendszerről még az ellenzéki Baranyi Krisztina is elismerően nyilatkozott. A rövid határidejű közbeszerzések pedig éppen a hatékonyság ellen dolgoznak.”

A fővárosi képviselő szerint elsősorban az akarat hiányzik Karácsony Gergelyből az egységes parkolási rendszer kialakításához, mert akkor túl sok konfliktust kell felvállalnia a kerületekkel. „Ez is egy irreális ígéret volt, mert a megvalósítás érdekében a helyi polgármestereknek le kellene mondaniuk a rendszer működtetéséről, és jókora bevételtől esnének el” – magyarázta Hassay. Szerinte a kerületi önkormányzatok által külön-külön megkötött parkolási szerződések évekre kész helyzetet teremtenek helyben, ami végképp ellehetetleníti az egész Budapestre kiterjedő egységesnek ígért parkolási rendszer megvalósítását.

Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Népszavának azt mondta, kéri a városvezetést, fejezze be az autósok üldözését, autóval közlekedni nem deviancia. A szeptemberi kezelhetetlen dugók kialakulásának elkerüléséhez fel kell számolni a nagy forgalmú utakon kialakított kerékpársávokat, és alaposan meg kellene gondolni a sebességkorlátozás tervezett bevezetését is.

Ezt kérik a csepeliek Karácsony Gergelytől

Csepel önkormányzata a következő négy évre betervezett fővárosi útfelújítások, konkrétan a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, Védgát utca, Szent László utca felújítását kéri a főpolgármestertől. Ezeket a felújításokat a koronavírus-járvány elleni intézkedésként csoportosította át más kerületekbe Karácsony Gergely. A csepeli városatyák emellett arra kérik Karácsony Gergely főpolgármestert valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy támogassák a három dél-pesti kerületre vonatkozó kerékpárút-fejlesztési tervet. „A kerékpáros közlekedés fejlesztése környezetvédelmi szempontból is fontos cél, amellyel valamennyi csepeli párt egyetért.” – fogalmaznak.

„A Kormány megkezdte a csepeli HÉV korszerűsítésének sokmilliárd forintos fejlesztéseit. Magyarország Kormánya tehát állja a szavát, a fejlesztésekkel pedig Budapest vezetése is egyetért. Ennek a HÉV-fejlesztésnek viszont fontos eleme a HÉV végállomása mellett, valamint a gyár területén, a Szent Imre tér mellett tervezett P+R parkoló megvalósítása. Ezért arra kérjük Karácsony Gergely főpolgármestert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy ne vonják vissza a Csepelre tervezett P+R parkolók építésének terveit.” – kérik a csepeli képviselők a nyár elején megkezdett HÉV-felújításokkal kapcsolatban.

Ezen kívül azt kéri Csepel önkormányzatának testülete, hogy továbbra is valamennyi fővárosi utat tisztítsa a főváros, és ne tegyenek különbséget a kerületek között az úttisztítások, hóeltakarítások valamint az úthibák javítása során, és tartsanak teljes értékű lomtalanítást 2020-ban.

A javaslatot csütörtökön este 11 igennel, ellenzéki szavazatokkal fogadták el. Ellene senki nem szavazott, hét képviselő – az MSZP-DK-Momentum politikusai és egy független – azonban tartózkodott: ők nem merték támogatni.

Forrás: Magyar Hírlap, Csepel.info

9 hozzászólás “Káoszban drágul a budapesti parkolás” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Csak nem gondolod, hogy ezeket a baromságokat bárki benyeli?

  2. Qqriq szerint:

    Karácsony teljesítse a csepeli polgárok kérését különben fenéken lesz billentve!

  3. concept szerint:

    Ha jól számolom ez úgy ~4.5km útfelújítás,fideszes építőipari árfolyamon ez kb.hány milliárd lenne?

    Mint pár hete bejelentették a HÉV fejlesztés első kapavágása úgy 3 év múlva lesz+ jópár év mire el is készül-addigra elkészülhetnek azok P+R parkolók is.Vagy ha már tegnapra kellettek volna a parkolók akkor miért nem a Tarlóst ütötték eddig hogy miért nem kezdte el tavaly-tavalyelőtt?Idén lehetett először róla hallani hogy egyáltalán terveztek ilyeneket…

    Olyan utca a térképek szerint nincs hogy SzállítóK útja,csak Szállító,nem ártana pontos utcanevet megadni(tényleg ez az utcanév van a javaslatban?) ha már valamiért szinte magáncégek által használt utat akarunk közpénzből felújíttatni.Tényleg,ez az útszakasz miért van a kívánságlistán?Többnyire kamionok,buszok a garázsba,FKF járművek a telephelyre járnak rajta.

  4. Majori manyi szerint:

    Csepel mennyit kap, külön, mert a kormány elvette a helyi adókat? Mert kap, majd valamilyen címen. 😁😋

  5. apostolos szerint:

    re_concept: Tegnap én is ezt mondtam a nejemnek. Mi a fenének újítják fel a Szállító utat, annál lenne fontosabb is Csepelen. Mondtam ezt akkor, amikor a Festő utca végén az Erdősor felé pattogtam az autóval az aszfalton.

  6. admin szerint:

    Például azért, mert a Szállítók utcában van az FKF telephelye, ahonnan az összes takarító és hópucoló kocsi elindul.

  7. concept szerint:

    admin#Ezek szerint csak a FKF telephelyének kapujáig (2×320 méter)szól kívánság,vagy ha már a főváros fizeti legyen inkább a végéig 2x940méter?

    Mi köze a csepeli önkormányzatnak ahoz hogy a fővárosi tulajdonú FKF meg a civil Wáberer,VT-Arriva stb.nagy és nehéz gépjárművel rendelkezők(fokozottan használják el az útburkolatot)milyen sima útfelületen közelítik meg a telephelyeiket?Fizessék csak meg ők azt a pár száz millát amibe az útfelújítás kerül,ne a kerület “számlájára” készüljön el.Vagy talán valami lobbitevékenység van a háttérben?

    Még mindig nincs olyan közterület a XXI.kerben (sőt,egész Bp-n,)hogy “SzállítóK útja/utca”…

  8. admin szerint:

    Itt a főváros nyilván egy kicsit magának is kedvezett. De legfeljebb nem mennek majd ki a hóekék, ha annyira leromlik az út 😉

Itt lehet hozzászólni !