Karácsonyék bénázása miatt egymilliárd forintos támogatástól esett el a főváros és Csepel

Pesti Srácok

A Karácsony Gergely vezette főváros újabb óriási bakit követett el, ami ezúttal egy uniós támogatásba került. A “szakértő” vezetés egy elhibázott tervezése miatt  900 millió + Áfa forrástól esett el Budapest, amely 85 százalékos intenzitás mellett egy milliárd forintot jelentett volna a fővárosnak.

A csepeli gerincút első szakaszát még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat valósította meg. A Fővárosi Közgyűlés idén februárban el is fogadta a pályázatot a gerincút második és harmadik szakaszára, sőt még az önrészt is biztosította, azonban mostanra kiderült, hogy Karácsonyék óriási hibát követtek el a beadvány elkészítése során, így most úszott az uniós támogatás is.

A történet már csak azért is érdekes, mert az összes ellenzéki politikus – Dobrev Klárával az élen – hangosan kampányol azért, hogy az uniós pénzeket az önkormányzatoknak kell adni. Most itt lett volna egy alkalom, hogy uniós támogatásból fejlődhessen egy kerület, de Karácsonyék bénázása miatt elúszott a lehetőség. Érdekes módon emiatt már nem emel szót sem Gyurcsányné, sem pedig a brüsszeli ellenzéki politikusok. Lehet, hogy az zavarja őket, hogy Csepelen fideszes vezetés van? Érdekes lenne…

A csepeli gerincút első szakaszát Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat és Németh Szilárd vezette Csepel Önkormányzata megvalósította. A 2. és 3. szakasz tervezésére, előkészítésére Borbély Lénárd Csepel polgármestere és Tarlós István megállapodása alapján 400 millió forint saját fővárosi forrást biztosítottak. Ez a munkák elkezdéséhez elegendő volt, de a teljes kiviteli tervek elkészítéséhez már nem. Ezért a kormány, fontosnak ítélve ezt a fővárosi fejlesztést és Budapestet támogatva befogadta az Unió által finanszírozott CEF projektlistábaEzzel lehetősége nyílt a fővárosnak 900 millió + Áfa forrás megpályázására, amelyet kikötőfejlesztésre költhettek volna. A Fővárosi Közgyűlés a februári döntésén el is fogadta, hogy pályázzanak és biztosította hozzá az önrészt.

Csakhogy a pályázat elkészítése során durva hibát követett el a Karácsony-féle vezetés, ugyanis nem kikötőfejlesztésre, azaz a kikötőhöz kapcsolódó, annak megközelítését szolgáló útfejlesztésre pályáztak, hanem simán beadták, mint útfejlesztés.

Ezért – érthető módon – az Európai Bizottság a kiértékelési jelentésben nem tesz említést a Főváros és a BKK csepeli gerincút befejező ütemeinek teljes előkészítését célzó projektjavaslatról, mivel téves benyújtás miatt azt részletesen nem értékelték, mivel “Kikötő” helyett a “Közút” alprioritásba került benyújtásra, ahol a pályázat nem volt támogatható.

DEMSZKY 1993-BAN MEGÍGÉRTE, TARLÓS 2012-BEN MEGVALÓSÍTOTTA, KARÁCSONY 2020-BAN ELCSESZTE

A gerincút már egy régóta küzdelmes témája a kerület önkormányzatának. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a PestiSrácok.hu-nak elmondta: a gerincút megépítése egy 1993-as történet, amit még Demszky Gábor ígért meg.

Minden választási kampányban megígérte ezt. Aztán jött Tarlós István főpolgármestersége és akkor az ő támogatásával megépült a gerincút első szakasza 2012-ben

– mondta a kerület fideszes polgármestere.

Hozzátette: az építést három szakaszra bontották. A következő önkormányzati ciklusra 2014 és 2019 között – amikor már Borbély Lénárd volt a polgármester-, akkor Tarlós Istvánnal megállapodtak abban, hogy a gerincút további szakaszainak megépítésére folytatják a tervezést. Erre 400 millió forintot elkülönített a főváros a költségvetésében. Mint mondta: azt már lehetett látni, hogy ez a pénz nem lesz elegendő a projekt teljes tervezésére. Úgy döntött az önkormányzat, hogy a második és a harmadik szakaszt összevonják és egyben fogják terveztetni és kivitelezni is majd. Erre jött egy olyan pályázati lehetőség, amit az Európai Unió nyitott meg. Ez egy úgynevezett CEF-es pályázat, ahol kikötőre és kikötővel kapcsolatos fejlesztésekre lehet pályázni. A kormány felismerte, hogy a gerincút egy fontos infrastrukturális beruházás a kerületnek és Budapestnek is.

Éppen ezért a kormány befogadta a gerincutat a projektlistába, amivel lehetőség nyílt arra, hogy pályázhassanak az uniós támogatásra. Erről februárban született egy közgyűlési döntés. A pályázatot úgy kellett volna beadni, mint kikötőhöz vezető infrastrukturális fejlesztés, ami teljes mértékben megállja a helyét, hiszen a gerincúton keresztül egy könnyű eljutási lehetőség lenne biztosítva a Csepeli Szabadkikötőhöz

– mondta lapunknak Borbély Lénárd.

A helyzet azonban az, hogy a fővárosi „szakértők” úgy adták be a pályázatot, mint egy sima útfejlesztést, aminek semmi köze nincs a kikötőhöz. Éppen ezért tartalmi értékelés nélkül egyértelműen elutasították ezt a pályázatot.

Ilyen durva szakmai hibát azt hiszem, hogy nagyon ritkán lehet elkövetni, én úgy gondolom, hogy akár szándékosság lehet a dolog mögött. Nem tudom elképzelni, hogy más legyen

– tette hozzá Csepel polgármestere. Elmondta: azt fogja kérni Karácsony Gergelytől, hogy mivel ezt a pályázatot így sikerült beadni, és nettó 900 millió plusz ÁFA támogatási lehetőségtől elesett a kerület, ezért a főváros a költségvetéséből különítse el ezt a pénzt a további tervezésre és pótolják ki a szükséges fedezetet.

Borbély Lénárd elmondta, hogy amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, azóta a csepeli önkormányzat tudta nélkül a belváros központjába egy hajléltalanszállót akart már telepíteni, ráadásul a főpolgármester kihúzta az önkormányzatot az összes, a ciklusban lehetséges útfelújításból is, megvétózta egy nagy P+R parkoló megépítését, továbbá elvonta az európai uniótól nyert bicikliút-hálózat fejlesztésből a pénzt is. (Ez utóbbit nemcsak Csepeltől, hanem másik két kerülettől is megvonta.)

A kerületem nevében elvárom a főpolgármestertől, hogy álljon helyt, ha már így adták le ezt a pályázatot és fizesse ki a fővárosi önkormányzat a tervezés további költségeit, hiszen eleve fővárosi beruházásról van szó

– mondta lapunknak a polgármester.

DOBREV KLÁRA AZ “UNIÓS PÉNZT AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK” SZLOGEN ANYJA MOST CSÖNDBEN VAN

Az eset abból a szempontból is érdekes, mivel az ellenzék, élén Gyurcsány feleségével állandóan azt harsogja, hogy nem jut elég uniós pénz a magyar önkormányzatokhoz, különben se “Orbán osztogasson”. Dobrev Klára DK-s EP-képviselő már tavaly szeptemberben azzal kampányolt, hogy:

akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni.

Gyurcsányné egyik legfrissebb posztjában pedig azzal dicsekszik, hogy a DK-s újbudai önkormányzat sikeresen pályázott az Európai Unióhoz. 1,5 milliárd forintot nyertek egy online kulturális közösség felépítésére. Most azonban csendben van, nem szólal fel a fideszes csepeli önkormányzat ügyének érdekében. Úgy tűnik, ha nem ellenzéki önkormányzatról beszélünk, akkor az már se Karácsonynak, se Dobrevnek nem fontos.

Az ügyben megkérdeztük Dorosz Dávidot is, aki jelenleg a fővárosi önkormányzat klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Forrás: Pesti Srácok

15 hozzászólás “Karácsonyék bénázása miatt egymilliárd forintos támogatástól esett el a főváros és Csepel” bejegyzésre

  1. tothrobert szerint:

    Nem megvalósították, csak befejezték! Óriási különbség.
    Az elmúlt 10!! évben meg szartak az egészre. Szakadjon le a pofátok, most is 100 milliárdos stadion épül a Népligetben és ezen cigánykodnak.

  2. abc123 szerint:

    A gerincút első szakaszának azonosítószáma:KMOP-2.1.1/A-2008-0013,az első épületbontásokat 2007-ben kezdték,tehát a Tarlós max.csak átadta 2012-ben.

  3. tothrobert szerint:

    Így van, csak átadták, és szidták az mszp-t, hogy elcseszte az egészet.
    Ami igaz, voltak hibák és rengeteget csúszott.

    Majd a következő 10 évben egy kapavágást, tollvonást sem csináltak.

    De nem kell elhinni ezt a cirkuszt, meg lesz építve. És nem miattunk:)
    Hanem a kínai vonat hozza az árut, a metrans apkolgatja, csak a kamion nem éri el az autópályát. Szóval az Ő kedvükért még ‘Karácosny bénázása’ miatt is meglesz, MIATTUNK nem lenne.

  4. tothrobert szerint:

    Meg ki mondta, hogy csak Brüssssszel pénzén lehet bármit építeni? Stadionunk már van 5 milliárdért Csepelen, miért nem épült akkor abból ez az út?

    Ilyen otromba ferdítéssel csak maguk alatt ássák a gödröt az elvtársak.

  5. Qqriq szerint:

    Egy 8 általánost végzett primitív kisebbséginek is van annyi sütnivalója, hogy tudja hogyan töltsön ki egy kérelmet úgy, hogy azt befogadja a hivatal és megkapja érte a szociális segélyt. Úgy tűnik, Karácsonyék még egy formanyomtatványt sem képesek helyesen kitölteni. Személyi következmény természetesen nem lesz és továbbra is jár a milliós fizetés közpénzből a magasan képzett pályázati “szakértőknek”.

  6. Jim Raynor szerint:

    Aha. Szóval 2014 és 2019 között mindösszesen annyi történt, hogy Borbély Lénárd és Tarlós István megállapodtak abban, hogy a gerincút további szakaszainak megépítésére folytatják a tervezést.

    5 év alatt ennyire jutottak. Én bőven kussolnék a helyükben.

  7. Nagyapó szerint:

    Eetáskák! Tudják mennyi idő egy út tervezése, előkészítése, forrás biztosítása? Ha nem érdeklődjenek Horváth János úrnál!
    Itt Vigyoriék már a pénz biztosítását eltolták!😀
    Igaz pofázni sokkal könnyebb, mint gondolkodni. Élvezem az ilyen szoci hülyeséget, mint “Stadionunk már van 5 milliárdért Csepelen, miért nem épült akkor abból ez az út?”. Persze és a stadion nem Csepelé? Pubika! Ki építette a birkózócsarnokot és ki a gerincutat? “Nooormális?”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. bhu szerint:

    Amúgy szerintem mehet itt a hülyeség, hogy mennyire alkalmatlan Karácsony, meg mindenki a fideszen kívül. ENNYIRE azért a proli sem hülye.
    Tarlós mindig kiemelten kezelte Csepelt. Mit építettek itt? Kíváncsi vagyok, mert én nem emlékszem semmi fővárosi beruházásra, csak az elbaszott Kossuth Lajosra, amin még a helyi Fidesz is kiakadt.

  9. kismiska szerint:

    Ja,lehetne pár grafikon (mint amilyent Karácsony átcsoportosításáról készítettek)és felsorolás Tarlós csepeli építkezéseiről 2010-2019 között,akár évenkénti bontásban is,összegekkel-de akár ciklusonként is.
    Ha már díszpolgárságot adtak neki a megkérdezésünk nélkül hagy tudjuk már miért vagyunk hálásak…

  10. pl szerint:

    nem lehetne… 🙂

  11. Qqriq szerint:

    Éppen Karácsony javasolta Tarlóst díszpolgárnak, nála tessék reklamálni!

  12. kismiska szerint:

    Csepelnek javasolta vagy Budapestnek?
    Ott van az indoklás:…”mindvégig szívén viselte” Csepel és a csepeliek ügyét”…
    Akkor muti a részleteket hogy mennyire.

  13. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Itt most nem az a kérdés, hogy mi mennyi ideig tart, hanem az, hogy az elmúlt 10 évben
    mi a lószerszámot csináltak!?
    Az egyéb hülyeségeiről nem is beszélve!

  14. Nagyapó szerint:

    Horváth János értem. Szóval nem tud válaszolni.
    Különben talán emlékszik a Margit hídra, a 3-as metróra. a Városligetre, a Várkert bazárra, stb.
    A Lánchídnál minden előkészítve, csupán a pályázat újbóli kiírása van hátra. Ez 10 hónapja nem sikerült (hogy miért, már kifejtettem, mert nincs meg a lenyúlás forgatókönyve).
    A gerincút tervezésére is elkülönítette Főváros a szükséges összeget, csak Vigyoriék törölték. Így a gerincút a messzi jövőbe került (hál’ Isten).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ne beszéljen félre, vagy ha gyárilag ilyen, keresse fel kezelőorvosát!

Itt lehet hozzászólni !