Megszűnik a veszélyhelyzet, életbe lép a járványügyi készültség

Origo

Az Országgyűlés megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetését, valamint a járványügyi készültséget is. A baloldal nem támogatta a járványügyi készültség bevezetését. 

A parlament visszavonta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. Szintén a járvánnyal összefüggésben született döntés az egészségügyi készenlét intézkedéseiről, valamint az idei költségvetés módosításáról is. A veszélyhelyzet megszüntetését 192 igen szavazattal támogatták a képviselők a kétharmados többséget igénylő részeknél, míg az egyszerű többséget igénylő résznél 191-en. 

A járványügyi készültségről szóló törvény kétharmados többséget igénylő részeit 135 igen mellett szavazta meg az Országgyűlés, míg a sima többséget igénylő rendelkezéseit 132 igen szavazat mellett  fogadta el. A baloldali ellenzék tehát nem támogatta a járványügyi készültség bevezetését. 

A veszélyhelyzet megszüntetéséről, miután ma elfogadta a parlament a törvényt, a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt közölte, várhatóan június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

A baloldali ellenzék nem támogatta a sikeres védekezést

Sem az MSZP, sem a baloldal többi pártja egyetlen olyan kormányzati lépést sem támogatott az elmúlt hónapokban, ami hozzájárult a sikeres járványügyi védekezéshez. Így többek között ellenezték a koronavírus-törvényt, a gazdaságvédelmi akciótervet, a lélegeztetőgépek beszerzését, az érettségi megtartását. Ezzel szemben mindent megtettek azért, hogy külföldön is támadják Magyarországot a védekezés hónapjaiban.

A jelenlegi koronavírus-helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök úgy értékelte múlt pénteken:Rendkívüli jogrendre már nincs szükség, de a járványügyi készültséget fenn kell tartani, ami az Operatív Törzs működésének folytatását, a kórházparancsnoki rendszer fenntartását és a tisztifőorvos jogköreinek megerősítését jelenti.Hozzátette, számos európai országénál sikeresebb volt a magyar védekezés, sőt általában a közép-európai országok rendkívül sikeresen védekeztek. Az állampolgárok fegyelmezettsége, a gyors kormányzati döntések, az eltökélt orvosok, ápolók együtt gyakran többet érnek, mint a pénz – jegyezte meg Orbán Viktor.

Erről is szavaztak még

A képviselők szavaztak még az örökbefogadások könnyítéséről, a különleges gazdasági övezetről, az illetékfizetési rendszer változásáról és elfogadták a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékező, A nemzeti önazonosság védelméről címet viselő politikai nyilatkozatot. Az utóbbi nyilatkozatot 182 igen szavazattal fogadták el.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !