Így halad a Déli Körvasút beruházása Budapesten – galéria

Magyar építők

Az építkezés galériája itt tekinthető meg

A Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése a Déli körvasút projekt első üteme, amelynek keretében a múlt héten újabb hídelemet szereltek össze és emeltek hajóra Csepelen.

Ütemterv szerint zajlanak a feladatok a fővárosi Déli Körvasút beruházásán: a projekt keretében megújuló budapesti Déli összekötő vasúti híd felújításához nemrég az első és a második hídelemeket is összeszerelték és bárkára emelték Csepelen.

A főváros kihasználatlan tartaléka a vasút

A beruházás a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. együttműködésében épülő Déli Körvasút Ferencváros és Kelenföld állomások közötti szakaszának első eleme. A beruházásnak köszönhetően több elővárosi vonat érheti majd el az agglomerációból a főváros belső részeit, így a vasút versenyképesebbé válik, az új megállók és kapcsolatok révén pedig a budapesti közösségi közlekedésben és nagyobb szerepet vállalhat

Három új közösségi közlekedési csomópontot kap Dél-Budapest

A Déli körvasút fejlesztésének keretében három új modern, akadálymentes megállót alakítanak ki:

  • a XI. kerületi Nádorkert a később meghosszabbítandó budai fonódó villamoshoz és a környező lakó-, és irodaövezethez, valamint egyetemi negyedhez,
  • a Soroksári út környezetében lévő Közvágóhíd a dunaparti területekhez, a 2-es villamoshoz és az összekötött H6/H7 HÉV-hez,
  • a Népliget megállóhely pedig az M3 metróhoz, az Üllői úthoz

létesít majd új kapcsolatot.

A vonatok 10-15 percenként indulhatnak majd, összekötve az érdi, budaörsi és környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval.

Több mint fél kilométer hosszú híd újul meg

A Déli Körvasút a következő évtizedek budapesti közlekedését meghatározó projektje, amelynek első eleme a vasúti híd korszerűsítése. A több mint fél kilométer hosszú átkelőhöz az elemeket négy szerelési egységenként úsztatják, majd emelőbárkákra rakják, végül várhatóan 2020. III. és IV. negyedévben emelik a helyükre ezeket. Immár már a második egységet is összeszerelték és bárkára emelték.

A Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság beruházásában és a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Korlátolt Felelősségű Társaság végzi, nettó 35,9 milliárd Ft értékben.

Forrás: Magyar Építők

Itt lehet hozzászólni !