Hálával tartozunk a tűzszerészeknek

Második világháborús amerikai légibombát hatástalanítottak a Magyar Honvédség tűzszerészei június 11-én, csütörtökön Budapesten, Ferencvárosban.Az 500 kilogrammos robbanótest június 5-én, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti zárt építési területen került elő.
A Magyar Honvédség tűzszerészei nem sokkal 23 óra előtt sikeresen hatástalanították a robbanószerkezetet. Debrődi Péter őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke a helyszínen elmondta: a bomba vetett állapotban került elő, fenék- és orrgyújtóval szerelve.

A hatástalanítás hosszadalmasabb és bonyolultabb lett, mint ahogy tervezték, mert a becsapódást követően a gyújtó deformálódott. „Először a fenék-, majd az orrgyújtó szerkezetet kiszereltük, megsemmisítettük, a bombatestet pedig elszállítjuk a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére” – tette hozzá.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a tűzszerészek azok a katonák, akik a misszióban szolgálók mellett békeidőben is az életüket kockáztatják a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságáért. „Ez a kockázat már többször okozott tragédiát. Mindig nagy tisztelettel és kegyelettel emlékezünk azokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért és a magyar emberekért” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a tűzszerészek komplex munkája a Magyar Honvédség egyedülálló képessége. Emlékeztetett: az elmúlt hat hónapban már több mint ezer esetben hívták a tűzszerészeket robbanótestek kiemeléshez és hatástalanításához. Ez összességében csaknem kétezer-ötszáz robbanótestet jelentett, ebből harminckilenc volt légibomba.

„Ebben az évben ez a kétszázhuszonhetedik azonnali intézkedést igénylő tűzszerészfeladat, amelyet az országos hatáskörrel rendelkező MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei hajtanak végre” – emlékeztetett Korom Ferenc vezérezredes. A Magyar Honvédség parancsnoka megköszönte a rendőrség támogató munkáját, amely elengedhetetlen a feladat sikeres végrehajtásához.

Forrás: Honvedelem.hu

3 hozzászólás “Hálával tartozunk a tűzszerészeknek” bejegyzésre

 1. Horváth János szerint:

  Igazán csinálhattak volna Münchausent a rezsimalacból!

 2. Nagyapó szerint:

  Igazi dk.s, aljas hozzászólás!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 3. Horváth János szerint:

  Üljön föl maga is!

Itt lehet hozzászólni !