Karácsony lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét

MTI, Origo

Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét – jelentette ki Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az erről szóló sajtótájékoztatót közösen tartotta a négy érintett önkormányzat vezetője, Borbély Lénárd mellett Kovács Péter, a XVI. kerület, Horváth Tamás, a XVII. kerület kormánypárti polgármestere és Bese Ferenc, a XXIII. kerület független vezetője.

Borbély Lénárd közölte, hogy Karácsony Gergely a járvány nyomán kieső bevételekre hivatkozva egyszemélyi döntéssel módosította a főváros 2020 és 2023 közötti útfelújítási programját. Hozzátette, hogy mindennek nyomán már kivitelezés előtt álló, a szükséges engedélyekkel rendelkező beruházások maradnak el a négy, nem baloldali vezetésű kerületben.

Elmondta, hogy

Csepelen négy útszakasz felújítása, továbbá egy P+R parkoló és egy három kerületet összekötő kerékpárút kialakítása marad el.

A kerület polgármestere kijelentette, hogy így nem lehet vezetni a nemzet fővárosát, ezért azt kérik Karácsony Gergelytől, hogy egy kerületet se rekesszen ki a fejlesztésekből.

Kovács Péter arról számolt be, hogy a XVI. kerületben két, a szükséges engedélyekkel már rendelkező beruházás marad el. Hangsúlyozta,reméli, hogy a főpolgármester “észhez tér”, és visszatér a szakmai alapú munkához.

Továbbá közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlésben kérni fogja a döntés felülvizsgálatát.

Horváth Tamás arról számolt be, hogy Rákosmentén lámpás csomópontok, valamint a kamionforgalmat a sűrűn lakott területről elterelő összekötőút megvalósítása marad el. Hozzáfűzte, hogy

a döntés annál inkább fájdalmas, mert az önkormányzat már elköltött 150 millió forintot a beruházás tervezésére.

Bese Ferenc szintén úgy vélekedett, hogy szakmaiatlan döntést hozott a főpolgármester, ami visszaveti Soroksár fejlődését, ezért személyes egyeztetést kezdeményezett Karácsony Gergellyel.

Borbély Lénárd kérdésre válaszolva azt mondta, Tarlós István úgy adta át a fővárost, hogy megvolt a forrás a Lánchíd felújítására; nem érti, hogy hová lett a pénz. Kovács Péter, arra a felvetésre, hogy mindeközben a Bajnai Gordon volt miniszterelnök XII. kerületi villájához vezető út megújul, úgy reagált, hogy valószínűleg

a haverok hátsó szobákban, félhomályos világítás mellett összedugták a fejüket.

Forrás: MTI, Origo

9 hozzászólás “Karácsony lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Ismétlem, egyszerű megoldás, ha a kormány – Gyurcsányné ötlete alapján a’la Brüsszel – közvetlenül ad a kerületeknek támogatást, amit a Fővárosnak adott összegből levon.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Happy szerint:

    Orbán meg lenullázta a fővárost meg a az összes vidéki ellenzéki vezetőségű várost.

    Szokjátok a szopást fideszesek.

  3. concept szerint:

    Bezzeg az nem fájt hogy a Tarlós alatt meg a XV.kerület nem kapott 1 méter felújítást sem…
    Még mindig várom azt a grafikont is ami a Tarlós alatt elvégzett útfelújítások mértékét mutatja.

    Arról lesz cikk hogy a Csepeli költségvetést hogyan érintik a kormányzati elvonások,pl. a gépjármű súlyadó 2024-ig történő elvonása?

  4. Qqriq szerint:

    Folyamatban lévő felújításokat akasztott meg a főváros, hogy a közpénzt ellophassák pártfinanszírozási célokra. Ez azért baj, mert a már elköltött összegek hiányoznak a kasszából és anélkül lettek elköltve, hogy hasznosultak volna, márpedig a közpénzekkel felelősen kell gazdálkodni. Eközben gyurcsányi haverjának, a libásnak az utcáját műszaki indokoltság nélkül fejlesztik, ez sem nem volt beütemezve, sem nem kérte senki. Tarlós mindig a jó gazda gondosságával járt el, a XV. kerület is sokat köszönhet neki, Tarlós idejében jó kezekben volt a város. A súlyadó elvonása a további évek költségvetését azért nem érinti, mert nem tervezik be a költségvetésbe.

  5. Horváth János szerint:

    Ha nem tervezik be a költségvetésbe, akkor mire is kell fizetni?

  6. Nondroid szerint:

    Tarlós ugyanezt csinálta az akkor ellenzéki XIV. és XV. kerülettel.

  7. Qqriq szerint:

    Az ugye tiszta, hogy az adóknak két fajtája van:
    – helyi adók,
    – központi adók.
    A súlyadó az előbbi kategória. Ez egy pántlikázott adónem, mert a törvény szerint a beszedésének célja “a közúthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források bővítése”. Mivel egyrészt Karácsony sajnos nem hajlandó felújítani a nem baloldali vezetésű kerületek rossz műszaki állapotú közútjait és inkább lenyúlja a pénzt, központi keretből szükséges előteremteni a felújítási költségek fedezetét. A másik probléma a nem megfelelő felhasználás, számos vidéki településen segélyezésre fordítják a gépjárműadóból származó teljes bevételt is, mondhatni cigányútra megy, emiatt egy méter járda nem épül. Teljesen logikus kormányzati lépés a gépjárműadó bevételének átcsatornázása és újraelosztása.

  8. Horváth János szerint:

    Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

Itt lehet hozzászólni !